Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi

De alternatieve verjaardag

Ik lig gevloerd na een glas wijn (wat wil je nog meer als je jarig bent op mijn leeftijd onder normale omstandigheden) en overdenk mijn verjaardag. Ik besefte niet dat ik jarig werd. Thea en Peter zeiden het. Verrek dat is ook zo en ik keek naar de havenmeester die de kerstmannen in elke lantaarnpaal ophing, in de haven van Oeiras: verrek, het is al bijna kerst en het is ook al bijna mijn verjaardag. Nou ja dat doet echt niets met mij en ik draaide me om in de zon.

Lees verder

Wat thuis met je doet

Geschreven door Annelies december 2015

Toen wij op 23 mei vertrokken, hadden we zeer veel goed afgerond, maar ik bleef met het gevoel varen dat sommige dingen niet naar mijn zin of toch niet helemaal goed geregeld waren thuis.

Lees verder

Onvergetelijk Noord Spanje deel 3 Galicië

Estaca de Bares

GALICIE

Het grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Golf van Biskaje en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië-León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, een stad met iets minder dan 100 000 inwoners, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie A Coruña. Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. De nationale feestdag van Galicië valt op 25 juli, dat is de feestdag van Sint Jacobus, Santiago.

Lees verder

Onvergetelijk Noord Spanje deel 2 Cantabrië en Asturië

Cudillero

CANTABRIE

Op 20 september varen we samen met opstappers Jan en Miriam in een rustig tochtje van ruim 5 uur van Getxo naar Laredo in de volgende provincie: Cantabrië. Er is een windvoorspelling van 3 Bft Oost . Annelies vaart de boot de box uit en in de haven zetten we zeil. We varen rustig langs de prachtige kusten met hoge, steile rotsen, waar gekleurde lagen gesteenten zichtbaar in zijn.

Lees verder

Onvergetelijk Noord Spanje deel 1 Baskenland

San Juan de Gaztelugatxe

Het is bijna niet mogelijk een blog hierover te plaatsen, want het verhaal dat we schrijven is zó lang en bevat zóveel onderwerpen en belevingen... En alleen al de vaartochten zijn voor Annelies- en mede daardoor ook voor Peter een bijzondere beleving. En dan zijn er nog de reflecties over het volk en de imposante natuur. Maar we zullen proberen hier een beknopt verhaal neer te zetten dat van ieder element wel iets belicht. We ontkomen er niet aan om soms iets te kopiëren uit het reisdagboek of aan te vullen. Uiteindelijk zal het hele verhaal over Noord-Spanje te vinden zijn als hoofdstuk in het boekdeel Europese kusten van onze reis, waarvan de titiel vooralsnog niet bekend is.....

 

Lees verder

Carpe Diem

We varen nu langs de noordwest kust van Spanje en zijn op weg naar het zuiden om daar een paar maanden rustig te blijven liggen in de warmte. Soms denk je dat alles van zelf gaat en dat er niets mis kan gaan maar afgelopen week hebben we toch een paar verhalen meegekregen die je weer laten realiseren hoeveel geluk we met elkaar hebben. We zijn gezond, fit, genieten van elke dag en van elkaar. Maar deze 3 verhalen zetten je toch aan het denken.

 

Via het blad Zeilen, Zilt en andere media lazen we het verhaal van de Lazy Duck in de wateren van Colombia. De Lazy Duck is in april 2013 vetrokken met Peter en Durdana de Bruijn en via Gambia, Brazilië en de Antillen zijn ze bij Colombia aangekomen. Ze zijn hier in een betrekkelijke veilige omgeving van Rosario eilanden voor anker gegaan.

Het schip werd door 6 gemaskerde en gewapende mannen overvallen en daarbij werd Durdana gedood.

Wat begin als een droomreis eindigt in een drama.

 

Van onze vertrekkers vrienden Leo en Maaike van de Chimo, die we in Cherbourg hebben ontmoet, krijgen we het vreselijke bericht dat de moeder van Maaike nog een paar maanden te leven heeft. Ze heeft in beide longen een ongeneeslijke vorm van longkanker. Leo en Maaike zijn in juni vertrokken voor een reis van anderhalf jaar om een rondje Atlantic te maken. Het plan was om op 23 november met de ARC (Atlantic Rally For Cruisers, een georganiseerde oversteek over de Atlantische Oceaan) over te steken en na een jaar Cariben weer terug te varen naar Nederland. Ook hun plannen worden nu geheel anders, tijd en zorg voor Maaike ‘s moeder staat nu bovenaan de prioriteiten en van oversteken is geen sprake meer.

Ook hun plannen vallen geheel in het water door deze vreselijke vooruitzichten.

 

In de haven van Viveiro liggen we naast een wat ouder Belgisch scheepje. Op het schip woont een sole zeiler, René geheten. Hij heeft jaren met zijn vrouw op het schip in Antwerpen gewoond en een paar jaar geleden zijn ze vertrokken op hun wereldreis. Ze doen het nog rustiger aan dan wij en blijven lang op zelfde plekken en genieten van hun reis. 2 jaar geleden kreeg zijn vrouw last van haar hart maar met behulp van medicijnen was dat weer onder controle. Wel bleef ze onder dokstercontrole maar werd hun afgeraden om lange oversteken te maken, 2 dagen op zee was wel het maximum.

In juni 2014 kreeg de vrouw van René op Bell Ile plotseling weer last van haar hart maar nu veel erger. Via een klein hospitaal op Belle Ile werd ze per helikopter vervoerd naar het hospitaal in Sable d’Olonne. Daar bleek dat door het jarenlange gebruik van medicijnen haar nieren geblokkeerd waren en ook de rest van haar organen waren aangetast. Ze is nog per ambulance naar Antwerpen vervoerd waar ze in september 2014 is overleden.

Ook weer een verhaal wat begon als een sprookje maar wat eindigde als een nachtmerrie.

 

Door deze verhalen realiseren we ons opnieuw dat je moet genieten van de tijd die je wordt gegeven om te genieten.

CARPE DIEM

Peter

Noord Spanje: fietspaden, lolly's en druiven

VIAS VERDES

Heerlijke temperaturen, veel zon, weinig regen en een fris briesje. Uitstekende weersomstandigheden om te fietsen- en wel in Spanje. Ruim tweeduizend kilometer aan schitterende routes liggen te wachten: dit zijn de in onbruik geraakte spoorlijnen, de Vias Verdes. Het gaat hier om niet meer aan internationale normen voldoenende smalsporen zoals spoorlijnen van mijnen of spoorlijnen die men links liet liggen na in gebruikname van de Spaanse hogesnelheidslijn. De lengte van ongebruikte spoorlijnen in heel Spanje beslaat 7.000 km. De Spaanse Spoorwegen richtte een stichting op (FFE) en stelde de verlaten infrastructuur open voor de aanleg van wandel- of fietspaden, getransformeerd met in totaal ruim 100 routes. Dit aantal zal blijven toenemen. overheid en gemeentes gingen met de FFE samenwerken om de sporen geschikt te maken voor recreatief gebruik, met rustieke gastenverblijven, restaurants, picknickplaatsen. Dit zijn de ingerichte routes. Bij de NIET-ingerichte routes is enkel de weg geschikt gemaakt voor wandelaars, fietsers, paardrijders. De ingerichte routes bieden meer faciliteiten zoals de picknickplaatsen, maar ook bankjes, fietsenrekken, bezoekerscentra, of lokaties waar je paarden kunt huren. Langs populaire Vias Verdes zijn fietsen ook te huur.

De routes leiden je door prachtige landschappen, boomgaarden, bossen, vlakten en bergen.De routes gaan ook langs stads- en dorpskernen, waardoor het mogelijk is de heenweg te fietsen en de terugweg af te leggen met de trein, die nog wel over een stuk spoorlijn gaat dat wel in gebruik is.

De website Viasverdes.com geeft in het Spaans en in het Engels veel informatie over elke route.

ASTURIERS HOUDEN VAN LOLLY'S

In een van de valleien in Asturië waar veel industrie voorkomt, werd vanaf het jaar van de uitvinding tot de zomer van 2001 de beroemdste lolly ter wereld geproduceerd : de Chupa Chup. Tegenwoordig is het merk in handen van de Italiaans-Nederlandse snoepfabrikant Perfetti Van Melle.

De bedenker was Enric Bernat, en de man die het bloemenlogo heeft ontworpen was Salvador Dali, beiden van Catalaanse afkomst.

De eerste slogan van het merk was "És rodó i dura molt, Chupa Chups" dat, vertaald uit het Catalaans, "het is rond en langdurend" betekent.

Naast bij kinderen is ook bij volwassenen de Chupa Chup populair. Het bekendste voorbeeld hiervan is Johan Cruijff, die, nadat hij gestopt was met roken, regelmatig te zien was met een lolly in zijn mond.

NUNCA UNA UVA LE DIO TANTO A UN VINO

De reputatie van Rueda en bijbehorende Verdejo wijn is groot en heeft momenteel zowat het stadium van "hype"bereikt. Het is een volle, frisse en aromatische wijn, die goed als aperitief maar ook bij een vismaaltijd gedronken kan worden. De geschiedenis van deze wijnen gaat 5 eeuwen terug toen deze wijnen als hofwijnen werden gebruikt. De wijn wordt geproduceerd in het hoge gebied van de Duero rivier. De bodem waarop de druiven groeien wordt gevormd door riviersediment. De druiven groeien in arme grond met goede ventilatie en drainage. Het klimaat is Continentaal droog.

In het herkomst gebied Denominacion de Origen Rueda groeien alleen druiven voor witte wijn waarvan de eerder genoemde Verdejo de belangrijkste is. Verdejo wijnen worden liefst jong gedronken. Door eventuele rijping op hout is een langere bewaartijd mogelijk. De houtgerijpte Verdejo's zijn nòg rijker, complexer en bevatten zachte tonen van noten en honing.

Bijzonder is dat de Verdejo druif erg gevoelig is voor zuurstof. Daarom worden de druiven in de koelte van de nacht geplukt, zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende dit proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om voortijdige gisting te voorkomen.

Classificatie:

RUEDA SUPERIEUR: deze wijnen bestaan voor minimaal 75% uit Verdejo druiven. Ze hebben een fruitig bouquet en nuances van anijs. Ze hebben een stevige body en een lange afdronk. De kleur is strogeel met tinten groen. Ze worden als jonge wijnen in de markt gezet maar de op hout gerijpte wijnen bestaan ook : de Crianza Reserva.

RUEDA SAUVIGNON : deze wijnen bestaan voor 100% uit Sauvignon Blanc druiven welke zich perfect hebben aangepast aan het regionale klimaat en de regionale bodem. Ze hebben een sterk bouquet van tropisch fruit.

RUEDA : er bestaat verwarring over wat Rueda wijnen nu precies zijn; Rueda wijn is niet hetzelfde als Rueda Verdejo wijn. Rueda bestaat voor minimaal 40% uit Verdejo of Sauvignon Blanc druiven. Het zijn jonge wijnen, fris en plezierig en net een beetje lichter door het gebruik van ook de Viura druif.

RUEDA ESPUMOSO : deze wijnen worden gemaakt volgens de traditionele methode: gisting op fles, met 75% Verdejo druiven. De gisting duurt 9 maanden.Er zijn 3 typen: BRUT NATURE (extra dry), BRUT (dry), en SEMISECO (medium dry).

DORADO en PALIDO NUEVO : dit zijn nobele droge wijnen gevormd door oxidatieprocessen. Ze hebben een mahoniekleur en een sterk intens bouquet. Het alcoholpercentage is minimaal 15%. Dit zijn de historische wijnen van Rueda.

 

Basken en Pintxos

Pais Vasco, (spreek uit:Basco) is gelegen in Spanje en Frankrijk aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeën en aan de Golf van Biskaje. Op een totale oppervlakte van bijna 20.700 km² wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Het Baskenland in historisch, cultureel, etnisch en taalkundig opzicht omvat behalve de Autonome Gemeenschap Baskenland ook de aangrenzende Autonome Forale Gemeenschap Navarra en Frans-Baskenland, dat bestaat uit de drie historische Baskische provincies Labourd, Neder-Navarra en Soule in het zuiden van het departement Pyrénées-Atlantiques. Ook in deze gebieden wonen van oudsher voornamelijk Basken.

Baskenland heet in het Baskisch: Euskadi. Dit levert ludieke momenten op bij het inschrijven als wij ons aanmelden als bezoeker in een Baskische haven. Ook heeft de Skadi veel bekijks.

De Baskische taal wordt nauwelijks meer gesproken in het zuiden van Navarra en veel Spaanstaligen identificeren zich er niet met het Baskische nationalisme. In Hondarribia nog wel en alle verkeersborden en openbare teksten zijn in Spaans zowel als in Baskisch. In Frans-Baskenland wordt wel nog tamelijk veel Baskisch gesproken, maar hier is de taal op geen enkele manier erkend - en slechts een minderheid is voor aansluiting bij de rest van Baskenland.

Waar de taal precies vandaan komt en hoe ze ontstaan is, blijft voorlopig nog steeds een mysterie. Vast staat wel dat het de enige pre-Indo-europese taal is van heel Europa. Er bestaat een hypothese dat de Basken reeds in de prehistorie in deze streek woonden. Deze theorie wordt gestaafd door het feit dat ook de Basken zelf genetisch een volk apart zijn. Een andere hypothese is dat het Baskisch verwant is met Kaukasische talen. Dit leidt men af uit het veelvuldig gebruik van de lijdende vorm. Volgens deze theorie zouden de Basken afstammen van de Liguriërs uit Georgië.

De grootste steden in deze regio liggen voornamelijk in het Spaanse gedeelte. Dit zijn Bilbao, Pamplona, Vitoria-Gasteiz en San Sebastian.

Typisch Baskisch: de alpinopet, de espadrille, de pintxo, 'Sociedades Popularis': Diep in de feodale historie van het land wortelende mannenclubs, waar principieel geen vrouw wordt toegelaten.

Espadrilles
Vanaf de 18de eeuw werd de espadrille, het canvas schoentje met de zool van touw, in vele huishoudens in de Béarn en het Baskenland gemaakt. In de 19de eeuw besloot men het vervaardigen van dit schoeisel in en rond Mauléon iets serieuzer aan te pakken. Maar nog steeds werden de schoenen thuis met de hand gemaakt. Deze schoentjes worden met de traditionele kleuren wit en rood en soms zwart nog steeds gedragen op Baskisch nationale feesten.

De Baskische keuken geldt als de beste ter wereld. San Sebastian telt 175.000 inwoners, maar de grote toprestaurants van de stad beschikken gezamenlijk over maar liefst 10 Michelin-sterren. Dat is de hoogst denkbare culinaire onderscheiding ter wereld.

Pintxos (in het Spaans: Pinchos)  zijn hartige hapjes die, in eindeloze variaties als ware culinaire verlokkingen op de tapkasten in bars en cafeteria's staan uitgestald. Partjes stokbrood, hoog opgeladen met krab en garnalen, gerookte zalm, spread van verse zeevis, kaas, groenten, worst, inktvis, spiesjes kabeljauw. Pintxo betekent letterlijk "spies"of "doorn". Het uitgaan en eten van Pintxos heeft een sterk socialiserend karakter en het wordt beschouwd als de hoeksteen van de samenleving.

Zij zijn verwant aan tapas, met het belangrijkste verschil dat pintxos meestal ' verrijkt ' zijn met een spies garnering of een tandenstoker en dat de pincho geserveerd wordt op een sneetje stokbrood.

ETA De Euskadi Ta Askatasuna (Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging, is een organisatie die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten. De ETA staat op de Europese terreurlijst. De politieke tak van de ETA is Batasuna.

ETA heeft historisch gezien twee kernpunten: Het oprichten van een socialistische Baskische staat (inclusief Navarra en Frans-Baskenland) Het vrijlaten van ETA-leden die momenteel in gevangenissen in Spanje en Frankrijk zitten.

Op maandag 10 januari 2011 kondigde de ETA het permanent staakt-het-vuren af en heeft het al haar terroristische bewegingen gestopt, zoals aanslagen, liquidaties en ontvoeringen. Op 20 oktober 2011 kondigde de ETA aan dat ze haar gewapende activiteiten definitief stopzet.

Batasuna (Baskisch voor eenheid) is een links georiënteerde Baskische politieke partij, die traditioneel gezien wordt als de politieke vleugel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De partij is vooral actief in Spanje (Navarra en Baskenland), maar heeft ook afdelingen in Frans Baskenland. Vanwege de banden met de ETA is de partij sinds 2003 verboden in Spanje. Ondanks het verbod, organiseert Batasuna regelmatig publieke manifestaties en stakingen.

Batasuna moedigt haar kiezers sinds het verbod aan te stemmen voor andere abertzale partijen: andere Baskische partijen die streven voor onafhankelijkheid van Spanje of meer autonomie.

Batasuna maakt deel uit van de Baskische Nationale Bevrijdingsbeweging, waartoe verder ook sociale organisaties, vakbonden, jeugdverenigingen en vrouwengroeperingen behoren. Men kan ze situeren in het linksnationalistische kamp.

Op 27 maart 2007 verklaarde de partij met nieuwe statuten en onder een nieuwe naam, "Abertzale Sozialista Batasuna", aan de lokale verkiezingen in mei 2007 deel te gaan nemen.

Tijdens een persconferentie op 3 januari 2013 kondigen Maite Goyenetxe en Jean Claude Aguerre, leiders van de Franse afdeling van de partij, de opheffing van de politieke beweging aan.

«      1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      

Reizen zonder tijdsbestek

Klik op bovenstaande foto voor het bestelmenu van ons boek.

  • Prijs van het boek is € 29,95
  • Verzendkosten Nederland € 4,50
  • Verzendkosten België € 5,70
  • Ophalen in Vlissingen kan ook, wel even bellen

 

 

SKADI  

Skadi is terug in Crotone. Achteraf hebben we precies het enige "gat in het weer" gepakt dat er was en met een dag in Léuca blijven, hebben we het perfect en veilig gedaan. Wijzelf zijn sinds 29 oktober terug in Vlissingen,

We hebben een mooi vaarseizoen gehad; kijk op Google Maps Onze route van dit jaar.

Schepen die wij o.a. volgen: Passion, Grey Hippo, Iskra, Gioconda, Sea Angel, Calypso

 

Huur ons huis

vakantiewoning te huur in Zeeland

Ons mooie huis in Vlissingen vlak bij zee is te huur. Klik op onderstaande link voor info en om te boeken.

Vakantiewoning aan zee te huur

Bezoekers vandaag: 81Laatste wijziging: 05-12-2021