Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 

We zijn ruim 8 weken in de Algarve en de tijd vliegt. We hebben vrienden gekregen: Melinda en Mark van De Bolle. We hebben veel gezien en geleerd en vooral begrip gekregen voor de wijze waarop Portugezen leven. Soms dus ook respect.Het is hier allemaal gemoedelijker dan bij ons ook al barst het van de hectiek. Siesta blijft gehandhaafd hoe druk ook. Hartelijkheid en geduld en verdraagzaamheid zijn eigenschappen waar Nederlanders nog aan kunnen werken...voornamelijk onder elkaar in kleine maatschappelijke kringen en in het verkeer.

 

Er wonen hier veel Engelsen en Nederlanders. Ieder heeft op zijn eigen manier gekozen om een droom waar te maken. Sommigen wonen op een boot en werken/klussen hier wat. Sommigen zijn gepensioneerd en kopen een huis erbij. Sommigen werken vanuit huis in Nederland en afwisselend een paar maanden op hun boot in de haven aan de Algarve.

Opvallend:

Portugezen eten veel koek en gebak en chocola. Caramelpudding, tulbanden..
Er zijn overal openbare toiletten en ze kosten niks
Portugese vrouwen gooien gebruikt toiletpapier in een prullenmandje niet in de WC ter voorkoming van verstopping.
De bus blijft op je wachten als de buschauffeur je ziet aankomen.
Portugese jongemannen dragen veelal baarden.In de traditie van Vasco da Gama ;) het staat hun goed.
Men spreekt Engels, vooral de jongeren. Doordat films niet nagesynchroniseerd zijn, leren jongelui al jong een andere taal.
Portugezen zijn enorm goed in het behoud van hun cultureel erfgoed en in het combineren van moderne en oude architectuur.
In winkels is men zo sociaal om je getrokken nummertje aan anderen aan te bieden al je besluit van de diensten geen gebruik te maken
Sommige diensten betaal je zonder factuur en het kost zeer weinig: dierenarts
Sneakers zijn helemaal in, vrouwen lopen niet te kreperen op hoge hakken maar trekken vaak voor het gemak even een sneaker aan.
In Albufeira gaat om 12:00 uur de stadssirene om aan te geven dat het middag is maar het klinkt als : ,,schafttijd!"
De zebra is heilig. Sta in de buurt van de zebra en auto's stoppen al meters van te voren.
Zwerfhonden en katten worden goed verzorgd. Er zijn stichtingen die de katten steriliseren en (medisch) verzorgen.

Bedelaars krijgen vaak geld. Portugezen zijn zeer barmhartig. Hier geldt dat de rijken veel belasting betalen. Ondernemers hebben het moeilijk. Arme mensen hoeven vaak geen ziektekosten te betalen, dat scheelt. Wat je bedelt kan je besteden aan eten en kleding. Wanneer je werkeloos bent, krijg je maximaal 2 jaar een maandelijkse uitkering, daarna houdt het op.

Zigeuners en Afrikanen vinden een bestaan in het bewaken van je auto. As je je auto op een openbaar parkeerterrein neerzet wijzen ze je een plek en vragen een muntje om je auto in de gaten te houden. Na een paar keer dit meegemaakt te hebben, hebben wij daar wel vertrouwen in gekregen. Ach, 50 cent.

Parkeergarages zijn behoorlijk goedkoop, 48 cent per uur bijvoorbeeld. Bioscoop 5 euro p.p. en met een supermarkt kaart (Soort AH bonuskaart nog korting ook) Nog meer goedkoop zijn de drankjes in een lokale pastelleria, de supermarkt, behalve uitheemse vruchten. Niet goedkoop en vaak duurder dan bij ons zijn kosten van onderhoud, speelgoed, huizen: huren of kopen, je betaalt 50% belasting.

Veel wordt onder de tafel geregeld. Wij verbaasden ons dat we bij het noodzakelijk aanvragen van een fiscaal nummer niet ons burgerservicenummer moesten laten zien maar slechts - een- adres. Ook na verkrijgen van het gestempelde formulier stond burgerservicenuer niet ingevuld. Een mooie manier voor iedereen die in dit administratieve systeem werkt, geen verantwoording hoeft of te leggen van wat er fout zou kunnen gaan. Wat niet weet wat niet deert...

Het fiscaal nummer hadden wij nodig om een abonnement af te sluiten op gebruik van de Dongel of Domino om beter internet te verkrijgen en de wasmachine te kopen.

Koop een huis en LET OP!!

Een aantal decennia geleden is er een wet gekomen dat huizen kadastraal gelegaliseerd moesten worden. Huizen waarbij dat niet was gedaan kregen eenmalig een generaal pardon. Als je nu een huis koopt of een stuk land met een bouwval, moet je wel heel goed onderzoeken of het kadastraal gelegaliseerd is. Zo niet dan mag je niet bouwen, nooit meer dus. Je hebt dus slechts een natuurgebied. Ga je bouwen dan betaal je een behoorlijke boete èn je moet het afbreken. Veranderingen mag je ook niet aanbrengen. In feite heb je dus een lap grond met niks en je kan er niks mee.

Het eerste dat je dus moet doen is een advocaat in de armen nemen die voorgaand geval onderzoekt en zich daarna inzet om vergunningen te verkrijgen. Ping kassa 4000,=.In het geval van onze buren van SY Volle Maan heeft de gemeente, om een excuus te verzinnen voor hun eigen trage procedure, tegen deze kopers gezegd dat ze met een topografisch plan op de proppen moesten komen.Veel geld is naar de advocaat toe geschoven om mensen te motiveren een vergunning af te geven en de buurman heeft er in die mate van geleerd dat hij nu niet meer een vergunning aanvraagt voor eventuele aanbouw van bijv.een tuinmuurtje, maar dat gewoon doet en daarna met de instanties (en de portemonnaie) om te tafel gaat zitten en zegt: jeetje ik heb toch zo'n groot probleem. Ik heb een muur gebouwd en ik wist niet dat dat niet mocht. Weet u misschien hoe ik dat kan oplossen...En zeer waarschijnlijk komt men wel met een idee, want men heeft overal vriendjes.

 

 

 

 Terug
Geplaatst: 13-02-2016 18:17:25

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

For sale sailing yacht SKADI

Bénéteau Oceanis 40 for sale

for more information call

Annelies +31624900245

Peter: +316 53227130

 

    

 

skadi in Isidhorou

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je enkele verhalen teruglezen

Bootmagazine Traveler Nr 62 lente/zomer 2020

Bootmagazine Traveler Nr 63 herfst/winter2020

Bezoekers vandaag: 36Laatste wijziging: 21-04-2024