Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 
Mauw ik geniet van de tuin

15 - 16 mei, verkassen - de reis begint(bijgewerkt 16/5/2020)

Thuis zijn, Annelies heeft pas 20 maanden in dit huis gewoond en geniet nu van alle comfort van het grote huis omringd door veel tuin. Ze kan zich het huis haar "eigen" maken door er in te wonen maar ook samen met Peter de tuin eens onder handen te nemen. Een behoorlijk project waarbij we 3 nieuwe perken hebben uitgespit en opnieuw structuur gegeven. Elke dag doen we een taak, waarnaast Peter nog kleine opknapklusjes in huis doet, we vorm geven aan ons boek, wat meer beweging hebben, en elk zijn eigen liefhebberijen uitvoert.

Welke klussen hebben we deze winter nog meer gedaan:

de wasmachineruimte verbouwd; plint en drempel gerepareerd, nieuwe ruiten in de bimini gezet, een tusssenstuk tussen bimini en buiskap gemaakt en afwerking moet op de boot gebeuren. Tuin metamorfose en 5 rozenrekken geverfd. Nog te doen: Dinghy reparatie.

De katten zijn blij in huis en tuin. En het lijkt wel of ze steeds beter Nederlands begrijpen en wij hun kattentaal. Een heel aparte verhouding.

In de maand april kwam de mededeling dat Zeeland op slot ging voor toerisme waardoor wij in staat waren boekingen voor ons huis te laten annuleren. Het gaf ons de zekerheid dat we in ons huis konden blijven en - de corona maatregelen op de voet volgend- gingen we ervan uit dat we 20 juni pas zouden vertrekken. Boekingen voor ons huis in juni hoopten we eveneens te kunnen cancellen waarbij we de rust zouden krijgen om te vertrekken wanneer het ons uitkwam en niet wanneer we weggejaagd werden.

Onlangs heeft Zeeland verklaard dat de provincie toerisme gaat toelaten voor 50% en in juli voor 100%. De eerste huurders staan 5 juni voor de deur. Binnen twee weken tijd verkeerden we in vervelende onzekerheid maar werd gisteren duidelijk dat we weg moeten maar ook terecht kunnen in een apartement in Winterberg. De ski-onderkomens staan immers leeg. We laten alle kratten in de werkkamer van Peter staan en hoeven alleen onze persoonlijke spullen op te ruimen alsmede dingen met emotionele waarde. Grote hulp om ons huis gerust te kunnen achterlaten ( o.a. ook rigoreuze schoonmaak - dus wij hoeven niets te doen) is Welcome in Zeeland. Daar krijgen wij de kwaliteit van in service en communicatie die we van Belvilla op sommge stressvolle dagen niet hebben gehad. Tussenpersoon Morien heeft voor een onderkomen gezorgd tegen voordelig tarief. En we hebben het vertrouwen dat we elk moment dat we moeten terugkeren naar Nederland via haar een onderkomen kunnen krijgen. Helaas niet ons eigen huis. Maar dat is het risico als je verhuurt. Daar tegenover staat de opbrengst.

Na 2 weken Winterberg keren we 1 week terug in ons huis. Plan: Daarna gaan we zuidelijk, met alle gevulde bootkratten en bootonderdelen, weer naar Duitsland of Frankrijk als daar de grens open gaat.

De boot staat goed en goedkoop op de kant in Crotone. Wij hoeven daarom geen onverwacht hoge rekeningen te betalen van verblijf in Marina's zoals vele zeilers overkomt die in Spaanse en Italiaanse havens in isolatie moeten liggen.

Of we überhaupt nog naar de boot kunnen is op 15 mei onzeker. Italië denkt na over het toerisme.

Vandaag 16 mei lazen wij dat Italie open gaat voor verkeer uit de Shengen landen. Dat werpt binnen 24 uur een geheel ander licht op onze boot avonturen. We houden ons plan vast maar het ziet er naar uit dat wij eind juni naar Italie kunnen rijden op voorwaarde dat er geen aanscherping van maatregelen komt en ook Frankrijk en Zwitserland open gaan. Wij rekenen onszelf tot enorme mazzelaars, want we kunnen de boot per auto bereiken en zijn niet afhankelijk van een vliegreis.

Dit is de stand. En we zijn gezond. Over een maand hoor je meer van de Skadi zeilers. Voor alle blog lezers, vrienden die met hun schip ergens liggen, Valencia, Pollenca, Almerimar, Marina di Ragusa, Prèveza, Lefkas, Lesbos of Finike: veel sterkte met alle onverwachte rekeningen en decreten van regeringen.

 
Perenbloesem

31 maart, de boot blijft nog langer staan

Ons laatste reisverslag over 2019 is uitgestuurd. Een samenvating die voor de meesten te behappen is, want dan hoef je geen heel jaar aan blogs te lezen en ben je weer helemaal op de hoogte. Bij het maken van het reisverslag moeten we zelf ook wel even slikken, want het weer en de golven hebben meer impact gehad dan we zelf dachten na de hele reis. En terecht denken sommigen: wat zal het jaar ons weer brengen, wanneer je je nieuwe route uitzet.

We blijven wonen in ons huis. Helemaal niet erg. We houden rekening met A-midden juii pas naar Zuid Frankrijk te rijden of verder naar de boot; en B- helemaal niet varen maar een poosje een huis huren in het zuiden om zo toch nog onze woning beschikbaar te stellen voor toeristen en het een met het ander te combineren: plezier en geld.

Het valt in deze zware tijden op hoe mensen hardnekkig vast blijven houden aan hun plannen. De huidige mens is niet meer in staat te accepteren dat plannen door factoren van buitenaf in de war geschopt worden. Neem een voorbeeld aan ons. Verzin positieve dingen in plaats van te blijven mekkeren over wat je niet kunt vanwege het Corona virus en de restricties. Iedereen begint weer terug te keren naar die kern van het leven: rust, genieten van je huis en de kleine dingen. Wij waren daarin al een stap verder want in 5 jaar varen hebben we niet anders dan dat geleerd en "het is wel best zo". Hoe vaak hebben we al niet geschreven hoe weinig we nodig hadden om gelukkig te zijn. Mindfullness komt pas als je niets anders hebt. Uren staren naar zee. Je niet gedwongen voelen plichten te vervullen. Geen geld uitgeven, niet naar theater gaan of uit eten en: zitten, zwemmen en wandelen.

Laatst kreeg Annelies op Facebook een reactie dat een vertrekster die in de Cariben ligt, dat nog moet leren. Wij hadden dat al na twee weken te pakken toen we in Duinkerke aankwamen. Maar onze insteek was dat we geen doel hadden en vanaf dag 1 zouden genieten, we hoefden ook niet terug na een jaar of 2 of 3...  Niettemin hebben we elk jaar onze enigzins geplande bestemmingen gehaald. En sommigen hebben we laten vallen omdat die met een camper beter te bereizen zijn.

Blijven bij de kern is voor de schrijfster van dit blog niet de kern van Facebook. Je ziet opeens allerlei aanlokkelijke iniatieven ontstaan waar je zelf-profilerend op mag reageren. Kettingbrieven worden de grond uit gestampt en moppen getapt. Alhoewel tijd te over toch tijdrovend. Vroeger al bijna een wasmiddel-pyramidespel opgedrongen gekregen, en een actie met theedoeken en groei-cake kunnen weren. Theedoeken versturen is nu helemaal een uitdaging, is de Hema nog open ? Bij ontbijt en koffie, zo tussen 09.30 en 11.30 in de zon (ook Freija) aan de keukentafel zijn we ons even gaan verdiepen in dit fenomeen: wikipedia/Kettingbrief En klik vooral verder op pyramidespel en Ponzifraude; je hebt immers toch niks te doen vandaag. En je leert ook nog wat.

Eigenlijk hebben we het te druk voor al die sociale zin en onzin. We waren onkruid aan het wieden maar zijn overgegaan in het totale uitspitten van borders nu we maanden de tijd en goed Nederlands weer hebben om in de tuin te werken. Daarnaaast werken we aan ons eerste boek, bouwt Peter aan zijn modelboot, is Annelies eindelijk na 5 jaren kook-geheelonthouding, terug in de keuken en in haar mode-atelier.

Ondertussen krijgen we veel berichten van zeilboten in marina's en hun beperkingen. Of over hun voorraden (drank). En wat doe je als je naar een dokter moet...sowieso soms een probleem op zee. Ook van de andere kant van de wereld zoals van "de Zwerfkat" kwam via onze vriend in Viveiro een blog. Met twee honden aan boord in de Markiezen. Weg moeten of niet weg mogen.Over schepen die na 4 weken oceaan niet mogen aanmonsteren en geen eten meer aan boord hebben. En honden en rabies....En ook dan is het flexibel zijn, ook die moeten misschien gaan eten wat de pot schaft. Het zet je ons wel aan het denken met katten. Vooruitzien is regeren, maar de impact van Corona op allerlei vertrekkers kan je niet voorspellen.

 
SY Skadi ook in Nederland bloesemmaand

22 maart: je huis uit voor toeristen

Wij zjn in de luxe positie dat we ons leven kunnen inrichten zoals we willen. Dat betekent voor onze reis dat we kunnen gaan of niet en het maakt ook niet uit wanneer. Het leven thuis blijkt opeens net zo leuk, met de lente die begonnen is, de bloesem aan de perenboom en de plannen om eind dit jaar een paar stukken van dat paradijsje rigoreus op te knappen. De situatie haalt je creativiteit naar boven en qua reizen ontstaan spontaan plannen om ergens te gaan bivakkeren om het aangename met het noodzakelijke te combineren. Het idee om een maand in zuid Frankrijk te gaan wachten leek de beste optie. Genieten en tegelijkertijd ons huis beschikbaar te stellen voor toeristen. Nu is alles anders. We bivakkeren in en om ons eigen huis en de natuurwandeling doen we in onze tuin.

Volgens geleerden moet je veel trappen lopen om conditie op te bouwen, wij doen step-oefeningen in de tuin: muurtje op en neer; takken snoeien en op de grote hoop, wroeten in de grond en opkomen. Benen strekken: 1 been op het perk, 1 been gebogen op het pad en afwisselen. Koffie! We bakken appelcake met mascarpone en meringues en scoren bij "to good to go" een tas brood en roomsoesjes. Ja, dat mogen wij hebben want we sporten elke dag 4 uren.

Als voorbereiding op ons 6e reisjaar hebben we de bimini gerepareerd, stiksel vervangen, nieuwe ruiten ingezet en de scheur in de huik dichtgenaaid. En iemand heeft opgemerkt dat Peter naar de kapper is geweest. We zijn allebei 15 centimeter haar kwijt. Lekker fris. Peter kan met zijn vlotte nette coupe weer solliciteren.

Kratten met Nederlandse producten (drop etc.) staan in de werkkamer en gelukkig hebben we die al in huis gehaald voordat het hamsteren in de winkels begon. Toevallig vonden we 20 rollen wc papier in een kastje waar we het normaal niet zetten. Dat voelde als de 50 euro die je wel eens per ongeluk in een broekzak vindt wanneer je bij de stomerij staat en nog even snel je kleding nakijkt.

De klusjes die we normaal doen om ons huis in verhuurmodus om te toveren hebben we gestaakt. Wat normaal gedaan moet worden is alles inpakken dat emotionele waarde heeft. Foto's, schilderijen, vazen, snuisterijen, antiek, servies, kleding, bijou's, de computer. Schoonmaak: ontkalken douche, bed uit elkaar en onder- en tussen ombouw grondig stofzuigen, matrashoezen en dekbedden wassen, vloer impregneren, ramen zemen. Laatste twee taken zijn grotendeels wel gedaan. Maar we wachten even af wat er gaat gebeuren met de verhuur van ons huis.

Ook verhuurders kunnen in problemen komen niet alleen vakantiegangers.

Belvilla stuurde ons al snel een mail of we flexibel omboeken wilden instellen. Daarna dat gasten nu het recht hebben om hun boeking volledig kostenloos te annuleren. En de betaling hoeft niet 2 weken van te voren al binnen te zijn. Alles voor de klant, alles voor Belvilla. Want, de reisorganisaties hebben het zwaar. Het viel ons op dat er niet meegedacht werd met huiseigenaren en dat alle service zich richt naar huurders. In een volgende reactie van ons toen het Corona virus Nederland echt in zijn greep kreeg antwoordde Belvilla per mail: aangezien er voor Nederland nog geen lock-down is afgeroepen, blijven alle reeds gemaakte boekingen in Nederland nog gewoon actief. Wij gingen zoeken naar een vervangende woning - voor een redelijke prijs en dat laatste is lastig. Op dat moment sloten de ons omringende landen hun grenzen behalve Duitsland. Kort daarop ging het ons dagen dat het gewoon belachelijk is in deze tijd een vakantiehuis te betrekken en daar inkomen uit te derven en daarvoor ons eigen huis te moeten verlaten. We op hoge kosten gejaagd werden niet gelijk aan wat we ontvangen van Belvilla. Meteen bespraken we een ander soort verhuur voor de komende jaren, waarbij we zelf meer inkomsten zullen derven....Airbnb en we houden dan de verhuurservice Welkom-in-Zeeland aan, zij het dan particulier.

Telefonisch contact met Belvilla leverde een uur wachten op op het eigenaren portaal zonder resultaat en vlak daarop 5 kwartier wachten tot we zelf ophingen omdat de maag nodig gevuld moest worden. Een mail aan de locatiemanager werd laat beantwoord en afgewimpeld omdat zij niet kan beslissen over onze wens om in huis te blijven. Daarna werd het "oorverdovend stil".

Recentelijk heeft zich ook een groot interfaceprobleem voorgedaan tussen de systemen van Belvilla en (schoonmaak-) verhuurservice Zeeland. Op Peters vasthoudende gebel en geklaag en aandringen en suggesties kregen we contact met Brian Hulsen - business development manager Oyo vacation homes die vanuit Spanje de zaak liet oppakte. En eigenlijk liet escaleren ten vordele van ons. Een pluim voor jezelf en voor Brian.

In de stilte met Belvilla hebben we ons tot Brian gericht met de klacht dat er geen communicatie is tussen Belvilla en ons als huiseigenaar. Maandag horen we meer van het doodstille-Belvilla-verhuurdersportaal. Tot zoverre gaan we ervan uit dat we thuis blijven, het lost zichzelf op als Nederland een lockdown krijgt. Al met al waren we eerst nogal gelaten maar af en toe steekt onzekerheid de kop op. Je wilt gewoon weten waar je aan toe bent, omdat we het huis imoten transformeren. En ondanks het groeiende voornemen om deze deur wellicht gesloten te houden tussen gezondheid en besmetting.

 

 
Hamsteren voor Skadi

13 maart invloed van Corona virus

De kratten zijn gevuld. Zoals ieder jaar nemen we een aantal nuttige dingen mee naar de boot. Verpakte etenswaren die moeilijk te krijgen zijn in zuid Europa of veel duurder daar. Vooral Indonesische specerijen kopen we ruim in. En daar staan we dan....bij de supermarkt vandaag. En de schappen zijn bijna leeg. Geen fruit, tomaten, zout, wc-papier. Wat gebeurt hier in Godsnaam? Zo te zien slaat de schrik om ziek te worden ook de Zeeuwen om het hart. Iedereen is aan het hamsteren en iedereen die dat niet doet moet ook hamsteren omdat de hamsteraars de producten dreigen weg te kapen. Een soort schaamtegevoel steekt de kop op bij ons als wij van een paar producten ook 6 stuks in de kar leggen voor op de boot. En niemand denkt erover na dat er opeens honderd mensen bij elkaar staan...

Wat als...?

We vorderen lekker met de klussenlijst en we gaan het huis over een kleine week weer omtoveren in een belvilla woning. We gaan begin april naar de boot. Maar misschien niet naar de boot maar een andere plek.We moeten in elk geval het huis uit want er komen meteen huurders.Dan rest ook de vraag: mogen wij vanwege Corona (of met de boot vanuit Italië) Kroatiē wel in medio april?

  • Optie 1: we gaan gewoon naar de boot want de grens van Italië is open.
  • Optie 2: we huren een maand een huis in zuid Frankrijk- verplichte luxe keuze.
  • Optie 3 we trekken een paar weken in de boot van vrienden hier in Zeeland.
  • Optie 4: als de Nederlandse grens zou sluiten blijven we thuis wonen in onze voor vakantie geschikte woning, want de huurders uit Duitsland mogen hier dan immers niet naar toe komen.

She and her shoes

Terugkijkend op het herstel is de termijn tegen gevallen: veel pijn gehad en echt ziek geweest en niet opgewassen tegen teveel visites; de dag erna was het boeten. Ook nu nog waarschuwt een engeltje dat ze op de bank MOET gaan zitten. wonderwel loopt Annelies meteen een stuk beter met een hardloopschoen. En met wat voor een... Toch maar gekozen voor de zwarte i.p.v. de fluoriserend rose, want de zwarte staan overal bij. En een echte Asics. Tja het zal Anelies niet zijn als er niet weer een hippe schoen in de kast staat, na de Bergman sandaal. Merkje !

Gedaan/gekocht : Annelies heeft een klein bimini regenscherm gemaakt en de ruiten van de bimini vervangen. Boodschappen gedaan bij de nautische winkel. Afstandsbediening ankerlier aageschaft. Huisinrichting en reparaties ten behoeve van verhuur. Kattenvoer besteld. Tuin zomerklaar gemaakt. Verbouwing wasmachineruimte is afgerond. Naar grofvuil geweest. Odin naar dierenarts. We zijn er klaar voor om aan een mooi seizoen 2020 te beginnen maar wanneer en waar dat is....??? Je gaat het lezen aan de linker kantlijn op de hoofdpagina van deze website.

 

For sale sailing yacht SKADI

Bénéteau Oceanis 40 for sale

for more information call

Annelies +31624900245

Peter: +316 53227130

 

    

 

skadi in Isidhorou

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je enkele verhalen teruglezen

Bootmagazine Traveler Nr 62 lente/zomer 2020

Bootmagazine Traveler Nr 63 herfst/winter2020

Bezoekers vandaag: 55Laatste wijziging: 25-06-2024