Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 

De wind in Spanje

Op mijn reis zei ik eens tegen Peter: wat is er eigenlijk veel wind en overal. En Peter zei: je hebt het noooit gemerkt omdat je in een huis woonde, nu ben je elke dag buiten en hoor en voel je wind. De wind is wat ons doet zeilen en de wind is wat ons doet wachten. Hij is hard, zacht, noord, zuid, komt abrupt en houdt net zo plotseling weer op. In Spanje kan hij verzengend zijn, onvoorspelbaar en geiten-dodend, lees hierover in mijn nieuwste blog:

 

De wind in Spanje

Elke zeiler in de Middellandse Zee wordt gek als je de realiteit van vandaag werkelijk past in de namen die ooit aan de winden op zee gegeven zijn, want:

Volgens oorsprong zou de Gregal uit Griekenland waaien, de Sirocco uit Syrie; the libeccio uit Libie; en de Noordenwind van achter de bergen komen. Maar…de Gregal komt uit noordoost en daar is niet Griekenland. De Sirocco komt uit zuidoost en daar ligt niet Syrie. De Libecchio komt uit het Zuidwesten en daar ligt niet Libie en de Noordenwind is noordelijk maar bergen zijn overal.
Dan hebben we ook nog de Mistral ( de onderwijzer) die uit het Noordwesten komt. In de Provence is de Mistral dé wind van de provincie. In de Provence ligt in het zuidoosten de regio Mistral….waar is die wind dan eigenlijk naar genoemd en waar komt hij dan eigenlijk vandaan? Zuidoost of ten opzichte van de Middellandse Zee Noord?

Het is een gezegde dat de Levante (lift genoemd) waait “uit het oosten waar de zon opkomt en wanneer oost en west elkaar ontmoeten”, maar dan zou die wind, wanneer oost en west elkaar ontmoeten, eigenlijk maar 2 dagen van de equinox (*) moeten waaien, want de zon reist de rest van het jaar 30 graden noordelijk of 30 graden zuidelijk.

(*) is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, of anders bekeken, de tijd dat de zon langs één van de snijpunten van de ecliptica en hemelequator gaat. De zonn komt exact in het oosten op en gaat exact in het westen onder wanneer de meteorologische lente (20 maart)begint of de herfst (23 september).

Om deze puzzel van de namen van de winden op te lossen moet je een orientatiepunt te vinden in de Middellandse Zee, waar de namen van de winden wel kloppen. Deze plaats bestaat. Er zou dan ook slechts een eiland in de Middellandse Zee zijn, waar de namen van de winden wel zouden kloppen. Dat eiland zou Malta zijn….
De keuze van dit eiland was het resultaat van een consensus tussen de Siciliaanse vissers, Genovese en Catalaanse kooplieden, Tunesiërs matrozen, piraten en Barbarijse zeerovers, die deze wateren in de Middeleeuwen bezeilden. Natuurlijk werd het niet besloten bij het wandelen. De beslissing om de wispelturigheid van de wind logisch in te passen werd, op basis van ervaring van de matrozen, genomen in de haven tavernes, in lange verhitte gesprekken en geestdrift.

In de Odyssee heette dat land, dat navel van de zee was echter: Ogygia. Odysseus bleef daar zeven jaar in de armen van de nimf Calypso.

Doch…in de literatuur is de wind fictie.
Dus op welke breedtegraad je je ook bevindt, de Gregal zal genoemd zijn te komen uit Griekenland; de Sirocco, Syrië; de Libeccio uit Libië, en fictie of realiteit…..?..en op voorwaarde dat deze wind waanzinnig krachtig is , zal hij je dan samen met de stroom des tijds dan ook nog meevoeren….. naar….Ithaca?

De winden op een rij:
Middellandse Zee gebied valwinden

Mistral. De Mistral is een krachtige noordelijke wind in Oost-Frankrijk. Hij is het bekendste voorbeeld van een versnelde wind. De Mistral ontstaat in Noordoost Europa, gewoonlijk in het winterhalfjaar, wanneer zich een hogedrukgebied boven de Azoren bevindt en een gebied van lage luchtdruk boven de Golf van Genua, de Genua-depressie:
De koude wind steekt op wanneer koude uit de poolstreken afkomstige lucht ver zuidwaarts Europa in wordt geblazen. Deze lucht wordt feitelijk naar het zuiden gezogen. Omdat het water van de Golf van Genua veel warmer is, stijgt de warmere lucht boven die Golf op. Die stijgende lucht veroorzaakt het ontstaan van een actief lagedrukgebied, het Genua-laag. Dit vergroot de bestaande luchtdrukverschillen waardoor het harder gaat waaien.
Het koufront verplaatst zich naar de Alpen en de bergen sluizen de koude wind door naar het Rhônedal. De lucht wordt tussen de bergwanden in het nauwe dal van de Rhône geperst, waar een extra versnelling optreedt tot aan een tunneleffect en zo uiteindelijk de Middellandse Zee via de Golf van Lyon bereikt. De wind neemt dus nog meer toe en kan enkele dagen aanhouden.
Bij de Romeinen dwong deze wind zoveel ontzag af, dat ze hem "Magistralis" (meesterlijk) noemden. De bijzonder krachtige noorden- tot noordwestenwind, door sommige auteurs Mistral Général genoemd, kan windkracht 9 (stormkracht) bereiken en waait vaak in het dal van de Rhône in Zuid-Frankrijk. Soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 bereikt met gemiddelde snelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur.
Op de Mont Ventoux, een berg in de Vaucluse, kan de Mistral zelfs windsnelheden tot 250 kilometer per uur halen.
Overdag is de wind meestal sterker dan 's nachts, omdat de temperatuurverschillen tussen de Rhônevallei en de Middellandse Zee onder invloed van de zon dan het grootst zijn. Dat is echter niet altijd het geval: afhankelijk van de weersomstandigheden kan de Mistral soms ook 's nachts stevig blijven waaien.

Op de schilder Vincent van Gogh maakte de nachtelijke Mistral tijdens zijn verblijf in Frankrijk zoveel indruk dat hij dacht dat die wind juist 's nachts het sterkst was.
Tijdens de mistral is het in het Rhônedal meestal onbewolkt, maar als de koude lucht tot boven het warme water van de Middellandse Zee komt, ontstaan daar buien.
Lokaal optredende koude valwinden langs de hellingen van de Rhônevallei hebben een Bora-karakter en worden ter onderscheiding van de versnelde wind wel Mistral Local genoemd. De Mistral blaast fel op de Zuid-Franse kust en kan slechte condities voor de scheepvaart in de Golf van Lyon geven die zich uitbreiden tot Menorca en Corsica.

Tramontana
Dus wanneer de isobaren een depressie in Noord Italie laten zien en een hogedruk gebied in Zuidwest Frankrijk, dan kan de mistral met extreme geweld uit het noorden waaien of uit het Noord-noordwesten en sterke golven veroorzaken in de Golf van Lyon, tussen Catalonie en de noordelijke kusten van de Balearen en hard tegen Kaap Creus blazen. De Tramontana is een wind die vanwege zijn aard en vorming vergelijkbaar is aan de Mistral onverschillig de naam die in verschillende gebieden gegeven wordt of de richting waar hij vandaan komt. De Tramuntana (uit het Latijn vertaald: wind uit de Bergen) is een koude wind. Zijn snelheid neemt toe in het zuidwestelijk Frans Centraal Massief en in de Pyreneeen en kan een snelheid van 200 km per uur bereiken. In Mallorca is de wind genoemd naar het gebergte dat van Noord naar Zuidwest loopt, in Kroatie naar het gebergte op het eiland Cres. Wanneer de Tramuntana waait is de lucht helder en diepblauw.

Bora
Bora. De Bora is een noordenwind, koud en droog die afdaalt uit de omgeving van de Alpen naar de Adriatische Zee , bij Kroatië en Italië. Het wordt gevormd als gevolg van het drukverschil tussen een anticyclone in Midden-Europa en een depressie boven de westelijke Middellandse Zee . In de winter ontwikkelt hij zich tijdelijk krachtig.

Overige in het Middellandse Zee gebied:
Poniente Mediterraneaneo
Dit is een westelijke landwind die zich naar het oosten verplaatst. Hij begint als een verkoelende zeebries en als hij toeneemt verliest hij geleidelijk aan vocht (luchtvochtigheid kan minder dan 25% worden)en de temperatuur neemt toe vanwege het Föhn-effect. Het genereert hoge temperaturen en droge omstandigheden op de kust van oost- en het zuid Catalonië. Bij harde wind ontstaan er sterke golven aan de kusten van de Balearen.
Dit is dus een landwind die de temperatuur verhoogt en de lage luchtvochtigheid in de zomer doet afnemen. Zo kan in juli en augustus de temperatuur tot 40 graden aan de kust en in het binnenland tot 45 graden oplopen. In Murcia is de hoogste temperatuur die in het land is gemeten, niet meer of minder dan 47'2ºC geweest, gemeten op 4 juni 1994 in de vallei van de Segura-rivier. Het is een risico factor voor bosbranden. Deze wind wordt dan ook wel Terral genoemd vanwege het over land waaien naar oost Spanje.

De Levante of in Catalaans LLevant of in Portugees Levante
Dit is een oostenwind die in de Middellandse zee ontstaat en richting Straat van Gibraltar waait en daar zijn maximale snelheid bereikt. Hij komt het meest voor in maart en van juli tot oktober. Afhankelijk van de route van de wind aan zee neemt de vochtigheid toe en kan hij zware regenval veroorzaken op de Sierra van Cadiz. In het oosten geeft hij grote droogte (Murcia/Andalucie))langs de gehele kustlijn.

Sirocco winden:

De Marin Dit is een zuidelijke wind die meestal aan de Middellandse Zeekust van Frankrijk staat in de lente en de herfst . Het is een lokale variant van de Sirocco , maar heeft meer vocht dan deze wind in andere regio's van de Middellandse Zee kenmerkt.

Xaloc Dit is de warme zuidoostelijke Siroccowind, die in Catalonie waait. Hij komt hier weinig voor en blaast dan matig, maar bij zeilers is hij goed bekend, vanwege de hittegolven die het met zich meebrengt. Deze wind begint in Noord Africa en wanneer het regent en hij Saharazand meeneemt, vormt zich zeker modderregen.

Leveche of Lebeche of Libecchio of Garbino of Garbi. Dit is de naam die in het oosten en zuidoosten van Spanje wordt gegeven aan de wind die uit het zuidwesten waait. Door de herkomst (Afrika) draagt hij vaak fijn zand en zwevende stof met zich mee uit de Sahara. De Lebeche wordt geproduceerd door de beweging van de stormen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied van west naar oost. Deze verplaatsing zorgt ervoor dat de massabeweging van de tropische, warme, droge, stoffige lucht uit de Sahara naar het zuidoosten van Spanje waait. Deze wind wordt voorafgegaan door de verschijning van nevel (warme nevel) aan de horizon in het zuiden. De kenmerkende kleur van deze troebeling wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid Afrikaans stof die het draagt.

Winden met dezelfde kenmerken als LIBECCIO dragen andere namen in andere delen van de Middellandse Zee, zoals Sirocco. De Sirocco(naam van Italiaanse afkomst) is de meest voorkomende, hoewel dit, in tegenstelling tot de Libeccio, van oost naar west is). Andere namen voor deze wind zijn: Jamdino (Marokko), Gibli Marin (in Frankrijk),Jugo (sap) (in Kroatië).

Dan zijn er nog beruchte Sirocco varianten in Afrika die we niet willen overslaan:
De Khamsin
( Arabisch: خمسين khamsin , "fifty " ) , ook bekend als Jamasin (Arabisch , خماسين jamāsīn , " fifties " ) verwijst naar een droge en warme lokale stoffige wind die in Noord-Afrika en het Arabisch schiereiland waait. Vergelijkbare winden in het gebied zijn sirocco en Simun .De Khamsin kan worden veroorzaakt door depressies te bewegen naar het oosten langs de zuidelijke delen van de Middellandse Zee en langs de kust van Noord-Afrika van februari tot Juni.
In Egypte komt de Khamsin normaal voor in april, maar af en toe komt hij in maart en mei voor, en brengt grote hoeveelheden zand en stof van woestijnen mee, met snelheden tot 140 kilometer per uur, en een stijging van de temperatuur met ineens 20 gradenC. binnen twee uur.Hij waait een aantal keren binnen een periode van 50 dagen. Zelden meer dan een keer per week en duurt een aantal uren. een verhaal van de negentiende eeuw over de Khamsin in Egypte zegt: deze winden doen de temperatuur af en toe stijgen boven de 95 graden F in Beneden Egypte en de 105 graden F in boven Egypte. Ze zijn vreselijk drukkend zelfs voor autochtonen.

Tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon, hadden de Franse soldaten moeite met de Khamsin : ,,...toen de storm verscheen " als een bloedige vlek op de verre hemel ", zochten de inheemsen direct schuiling, terwijl de Fransen pas reageerden toen het te laat was, en zij hoestten en vielen flauw in de verblindende en verstikkende muren van stof".

Tijdens de campagne in noord-Afrika in de Tweede Wereldoorlog , werden de geallieerde troepen en de Duitse verschillende malen gedwongen om te stoppen in het midden van de strijd als gevolg van zandstormen veroorzaakt door Khamsin :,,... de wervelende zandkorrelige wind verblindde de soldaten en creëerde elektrische storingen die kompassen onbruikbaar maakten ".

Sharav in Israel. In Israël, is de Khamsin (uitgesproken chamsin ) ( Hebreeuws , חמסין ) meer formeel bekend als Sharav ( שרב ) , en de bijbelse term voor Khamsin is Ruah Qadim ( רוח קדים ) of "oostenwind "

Simun. Een Šimun (Arabisch Samun genoemd naar " Samm" of: "poison wind") is een sterke, warme, droge wind en zandstorm, die waait in de Sahara, Palestina, Jordanië, Syrië en de Arabische woestijnen. De temperaturen zijn hoger dan 54 °C met een luchtvochtigheid onder de 10%.

De storm beweegt plotseling en cirkelvormig (een cycloon), zand en stofwolken dragend en heeft een verstikkend en hyperthermisch effect op mensen en dieren. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat de warme wind meer warmte aan het lichaam geeft dan kan worden geëvacueerd door verdamping van zweet. Een Šimun ontwikkelt zich zeer snel en zonder vooraf zichtbaar te zijn en zonder voorafgaand signaal. De meeste kans op een Simun is tussen half juni en half augustus. Simunes gaan gepaard met hevig gefluit en een zware hangende wolk zand, die oranje geverfd lijkt en die met grote snelheid beweegt. Het doodt elk levend wezen bij zijn uitbarstingen. Herodotus beschreef de Simunes als een rode wind waaiend door de Sahara. Het meegevoerde zand kan tot de Atlantische Oceaan en zelfs tot aan Europa komen.

Een stofstorm, zandstorm of stof
Dit is een veel voorkomend verschijnsel weer in de Sahara woestijn van Noord-Afrika, in de Great Plains van Noord-Amerika, in Arabië, in de Gobi woestijn van Mongolië, in de Taklamakan woestijn in het noordwesten van China, in Argentinië, in het gebied van de droge Pampa en andere droge en semi-aride gebieden.

Ernstige stofstormen kunnen zichtbaarheid tot nul reduceren, waardoor het reizen onmogelijk is. Zij nemen de bovengrond mee en storten het elders. Droogte en, natuurlijk, wind dragen bij tot het ontstaan van stofstormen, die de landbouw en veeteelt verarmen. Het in de stormen verzamelde stof kan duizenden kilometers reizen: zandstormen van de Sahara beïnvloeden planktongroei in de westelijke Atlantische Oceaan en, volgens sommige wetenschappers, zijn zij een belangrijke bron van schaarse mineralen voor planten van het Amazone regenwoud. Stofstormen kunnen vaak worden gezien in foto’s die genomen worden door satellieten. Als de zwevende stofdeeltjes door de sterke luchtstromingen naar andere plaatsen wordt uitgevoerd en het vervolgens regent, dan regent het modder, wordt gezegd, want alles is gevuld met druppeltjes van gedroogde modder en uiteindelijk wordt alles bevuild.

Winden in kustgebieden en in het binnenland van Spanje zeer vaak voorkomend: Als je de windroos van Catalonië bekijkt zie je dat er naast de aanduidingen van de windrichtingen ook namen bij vermeld staan. Voor elk van die winden die uit een bepaalde windrichting komen hebben de Catalanen een andere naam. Op het dorpsplein in Vilamalla, niet zo ver van L’Escala, is zo een windroos te bewonderen. Al deze winden hebben hun typische kenmerken. We sommen ze even op:

Abrego: mild en vochtige zuidwesten wind, die waait in Andalusië, Castilla-Leon, Castilla-La Mancha en Extremadura.

Solano: “ Wind die ontstaat waar de zon opkomt”. Dit is een landwind, meestal Oost, die word veroorzaakt door zonnestraling in de zomer. Teistert Extremadura en Castilla-La Mancha. En verdroogt de oogst. Bereikt zelfs Baskenland.Deze beruchte wind die aanvankelijk koel en vochtig is en uit de Middellandse Zee afkomstig is,wordt door de valleien van de gebergten van La Mancha aangezogen. De zuigkracht ontstaat door de verhitte bergplateaus. sommige auteurs hebben dit mechanisme met de moesson in India geïdentificeerd, zij het op een veel kleinere schaal natuurlijk. Bij grote atmosferische instabiliteit kunnen deze winden zich tot stormen ontwikkelen en zelfs Madrid bereiken.

Bochorno: natte Zuidoosten wind, van Mediterrane afkomst. Hij waait in de Ebro vallei. De optijgende luchtstroom in de Ebro vallei veroorzaakt tijdelijke regen in de middelste en onderste bekkens. Meestal heeft het rukwinden tot gevolg die langzaam de Golf van Cadiz , Guadalquivir en Marokko naderen. Het is het begin van het verschaffen van vocht aan de droge gebieden van Aragon.

Cierzo: koude en droge noordwesten wind, die regelmatig door de Ebro vallei waait en deze kan op elk moment van het jaar verschijnen. Hij ontstaat bij hoge druk op de Britse eilanden met een lage drukgebied boven de Balearen. Deze koude wind is de “meester”van de provincie Aragon en wordt in Zaragossa de Moncayo genoemd naar de berg die deze naam draagt.

Galleo: Een koude en vlagerige noordwesten wind in de Douro-vallei. Deze waait vaak.

Gregale: Een sterke noordoostenwind in het midden en westen van de Middellandse Zee. Deze waait vooral in het winterseizoen en voert buien aan. De wind gaat vaak samen met een koudeput, waardoor grote onstabiliteit optreedt. De buien gaan soms samen met hagel. Deze wind duurt meestel enkele dagen, maar soms bijna een week. Andere namen zijn Euroclydon, Euraquilo en Grigale.

Vendavale: Een zuidwestelijke wind in de straat van Gibraltar, tussen Spanje en Marokko. Het is meestal een sterke wind die samenhangt met actieve depressies. Deze wind komt voor in de late herfst en vroege lente. Vooraf wordt deze wind geïntroduceerd door buienlijnen met onweersactiviteit. Lokale winden in de Straat van Gibraltar worden versterkt door het "windtunneleffect''.

Matacabras : iets natte en vlagerige wind, waait uit het oosten, in de Golf van Cadiz. Het is een zeer lokale wind ... .met grappige naam !!!!! Matar komt van doden en Cabras zijn geiten. Wat is er ooit door de wind met de geiten gebeurd…?

Atlantische wind in Spanje

Poniente Atlantic: Dit is een zeer natte koude wind, die waait vanuit het westen, van de Atlantische Oceaan. Meestal blaast hij met 50km/h maar kan in de Straat van Gibraltar 100 km/u bereiken en temperaturen van ten hoogste 30°C tijdens de heetste uren van de zomerdagen.
De Levante daarentegen is een oostelijke wind en ontstaat door een drukverschil tussen één of meer gebieden met rukwinden op de Atlantic en een hogedrukgebied tussen Noord Afrika en de Azoren.

Alisio: droge noordoosten wind. Hij waait op een seizoensgebonden basis (van april tot september) op de Canarische eilanden en de Atlantische kust van Marokko. Deze wind is gekoppeld aan de oostelijke rand van het Azoren hogedrukgebied, dat ligt tussen de 30 en 45 °N.

Galerna:
Een plotselinge en hevige storm met sterke windvlagen West tot noordwest die vaak de gebieden van de Noord Spaanse kust geselt, zoals Cantabrië en de Golf van Biskaje , meestal in de lente en de herfst. De naam komt van het Franse Galerne of Gwalarn, dit is Bretons voor Noordwesten wind.

Hij rangschikt zich in de categorie Perturbaciones Atrapadas en la Costa (PAC , ook Coastal Trapped Disturbance).Ze verschijnen in een warme en rustige dagen , wanneer de komst van een koufront wordt begeleid door een plotselinge verandering in de windrichting en de intensiteit de 100 km / u kan overschrijden. De lucht wordt donker met een scherpe daling van de temperatuur tot 12 ° C in 20 minuten , er treedt een snelle daling van de atmosferische druk op en een verhoogde relatieve vochtigheid van bijna 100%. De zee kan waarachtig bergachtig worden en dit alles in korte maar hevige wind.
De stormen worden gevreesd door mannen van de zee vanwege hun meteorologisch fenomeen van extreem geweld en zij hebben vele levens onder de zeilers geclaimd. Een van de meest memorabele was de storm die plaatsvond op 20 april 1878, helaas bekend als de zaterdag-Galerna. 322 vissers verloren hun leven, zij verdronken in de Golf van Biskaje (132Cantabriërs en 190 Basken) en de schok in het land was groot. Vanwege deze ramp werden verbeteringen aangebracht in de navigatie (flush deck, weerberichten, reddingsboot etc.) Toch kwam een storm met dergelijk aantal slachtoffers opnieuw voor in 1912, 1914 en 1968.

 

 

 

 

 Terug
Geplaatst: 24-08-2016 13:03:00

Reacties

Zo, dat was even een lesje in winden. En dan niet die van down under waarvan we soms niet snappen dat ze zo riekend kunnen waaien. Matacabras? ;-)
Mijn favoriet is op een of andere manier altijd Bora of Boreas geweest, god van de Noordenwind. Mistral op de tweede plaats. Heeft waarschijnlijk met de extremen te maken die ze kunnen meebrengen waar ik zo van kan genieten.
Het werkt roept hier, weet je nog wat dat is? Vergelijk het maar met boodschappen doen. Alle ingrediënten verzamelen om een van de noodzakelijke doelen in het leven in te vullen: eten. En dan op een dusdanige manier dat een zeer natte Marin uitblijft!
Have fun Annelies! Dikke kus voor jullie beiden.
Miriam.

Reageer

Miriam22-11-2016 08:08

Reactieformulier

Skadi te koop

De Skadi staat nu te koop bij makelaar Nick Papageorgiou van YBH (Yacht Broker House) in Prèveza. Zie onderstaande link voor de advertentie.

SKADI TE KOOP

 

    

 

skadi in Isidhorou

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je enkele verhalen teruglezen

Bootmagazine Traveler Nr 62 lente/zomer 2020

Bootmagazine Traveler Nr 63 herfst/winter2020

Bezoekers vandaag: 131Laatste wijziging: 15-07-2024