Vertaal deze website

Skadi World Tour
Zeilschip Skadi
 
Moorspots

Onze voorbereiding

onze route Griekenland op Google maps

Op deze route hebben wij ankerplaatsen aangegeven die aanbevolen worden door ervaren Griekenland vaarders of die wij op cruiserswiki hebben gevonden en welke wij nuttig vonden om te bewaren.

 Moorspots App--->https://www.moorspots.com/

Wij promoten de nieuwe app Moorspots en zullen daarin aangeven waar we zijn geweest met onze bevindingen.

 

Om onze reis voor te bereiden en onderweg informatie over ankerplaatsen op te zoeken gebruiken wij de websites:

Peter O. Walter's Online Hafenhandbuch Griechenland --->http://www.esys.org/rev_info
Cruiserswiki
Sea-seek.com
ZeeMaps the Greece sailing guide

De Pilot van Rod Heikell 2002 en Heikell's Ionian 2012

Veel zeilvrienden hebben ons tips gegeven en we zijn volgers van blogs van een aantal Griekenland-vaarders

Door onze ervaringen te delen hopen wij anderen te helpen

 

Griekenland algemeen

Het valt ons op hoe goedkoop Griekenland is. Dit is al gezegd door de trouwe Griekenland-vaarders: Griekenland varen is sparen! Dat komt voornamelijk omdat je naast het vele ankeren, slechts voor 10 of 20 euro (all-in) aan een kade kan liggen. Vergeleken met oost Italië of Kroatië scheelt dat 20 tot 60 euro per dag. (ACI havens nog meer) dat is voor ons een enorme meevaller; daarentegen is het voor trouwe Griekenland vaarders een tegenvaller om zoveel geld te moeten gaan betalen in de Adriatic. Geen wonder dat de algemene mening dan is, dat de Med/Adriatic duur is. Maar... het is maar wat je gewend bent.

Het is niet overal zo goed liggen en er is niet overal water en/of electra.

DEKPA

Klik hier voor website Cruising Association laatste nieuws Dekpa --> latest news tax Greece

2018 betaalden wij 51,10 euro voor de Dekpa (+ 15,= euro voor het document/admin kosten)

HET WEER / websites

WIFI in griekenland

Netwerk van Wind / Cosmote / Vodaphone

 • Cosmote: men had geen Sim kaart voor een Simlock-vrije Dongel.
 • Wind: 5Gigabites voor 15 euro's. Mobile shops niet op kleine eilanden.
 • Vodaphone: tijdelijke aanbieding: 8 Gigabites voor 10 euro/ 14 dagen geldignze.

Ons T-mobile abonnement Nederland:

We dachten dat we voor 16,95 elke maand 10 G konden gebruiken. Nu blijkt dat de nieuwe voorwaarden van Tmobile bepalen dat als je langer dan  4 maanden meer GB's in het buitenland gebruikt dan je in NL zou doen- je in het buitenland 7,97 per gebruikte Gigabite moet gaan betalen. Je krijgt van te voren wel een waarschuwing per sms. (Eu wet roaming buitenland) dit maakt het Nederlands mobiel internet gebruik in het buitenland dus opeens heel duur. Normaal vakantie houdende Nederlanders kunnen daar dus wel voordelig gebruik van maken, voor langdurig reizenden, werkenden of studerenden in het buitenland lijkt het raadzaam een buitenlandse mobiel aan te schaffen of je moet je roaming nauw in de gaten houden en zo vaak mogelijk wifi zien te pakken. Zet je roaming sowieso uit als je buiten wifi gebied bent.

MQ-Telecom Griekenland

We zijn in juni 2018 tijdens onze reis overgegaan op MQ Telecom van Wind waar je

 • voor 32 euro 17 GB krijgt voor overdag,
 • voor 2 euro  3 GB krijgt voor gebruik in het weekend, en
 • voor 5 euro  10 GB krijgt tussen 22.00 uur en 08.00 uur (nacht). Onze simlock vrije Wind Dongel aangeschaft in Griekenland wegens defect oude Dongel) schakelt automatisch tussen deze bundels. Uploaden van foto's/films, bijwerken van software doen we dus 's nachts voor 0,50 cent per GB

Bij de sigaretten kiosken kan je een "top-up" halen voor 10,= of 15,= euro. Hiermee kan je je nacht of weekendbundel opwaarderen via de MQ app. Bij Wind moet de dagbundel van MQ opgewaardeerd worden in een Wind winkel. (omslachtig)

Summer deal van MQ

Sinds juli 2018 gebruiken wij de MQ App voor opwaarderen via Paypal. MQ adverteerde in zijn App met een Summer Data deal:

 1. MQ heeft voor de zomer een aanbieding van € 10 voor 10 GB data en deze data is 30 dagen geldig. Je mag deze aanbieding per Sim kaart "slechts" 3 maal per kalender maand gebruiken en wij hebben in juli en augustus 30 GB gebruikt voor €30. We hebben u een tweede simkaart gekocht en op 30 augustus (bijna de laatste dag waarop de aanbieding geldt) hebben we opnieuw op de nieuwe simkaart 30 GB gezet en dat is geldig tot eind september. We hebben dus waarschijnlijk wel genoeg internet voor september in combinatie met de 2 andere bundels .
 2. Data SQ. Dit is een bundel die alleen voor het weekend geldt en je krijgt 3GB voo € 2. Dit een permanent geldende bundel en kan het hele jaar gebruikt worden.
 3. Data Nights. Een bundel van 10GB voor € 5, de meest gunstige dus. Deze gebruiken we vooral als we op de Mac updates meten downloaden. De Iphones updates doen we wel bij de koffoe in restaurants.

Samengevat:

 • overdag gebruiken we Summer data (1 GB voor € 1),
 • om 22:00 gaat het automatisch over in Data Nights (1 GB voor € 0,50) ,
 • om 8 's ochtends automatisch door de weeks weer terug naar Summer Data en in het weekend automatisch naar Data SQ (1 GB voor € 0,66).

Middels de App van Q Teleccom kunnen we geld storten op ons account door paypal en in de app kan je dan de betreffende bundel activeren. Het grote bijkomende voordeel is dat het gebruik maakt van het Wind netwerk en we vrijwel overal goede 4G dekking hebben.

 

 

Algemeen nuttig weetje (wordt nu geupdated)

Prijsberekening kades: voor kades in Griekenland betaal je weinig. Lengte x 170,=(jaarprijs per meter) gedeeld door 365 (=dagen ) + 24% BTW1 dag in Italie in een marina liggen kost net zoveel als 9 dagen in Griekenland aan een kade met stroom en water. "Griekenland varen is sparen".

Swell: wind brengt swell maar deze sterft uit binnen 3 uren. Grootste swell komt naar onze mening van vrachtschepen (Shipping Lines), en Ferry's. Het duurt minimaal 15 minuten voor deze een ankerbaai bereikt. Ook vissersboten die 's nachts uitvaren/ronvaren op zee brengen swell.

Er valt eigenlijk niet goed te overnachten in baaien die open zijn naar oost bij noor-oostelijk en zuidoostelijke winden. Dat betekent dat er weinig goede beschutte baaien zijn. Anders dan in Kroatië, waar je in korte tijd van een zuidbaai met swell naar een noordbaai op een nabij gelegen ander eilandje kunt overvaren.

Betalen met cash: op kleine eilanden/afgelegen gebieden is soms geen voldoende internet om per bankkaart te betalen. Zorg dat je geld bij je hebt.

Wind en Meltemi: Oost Peloponnesos/Argolische zee  de overheersende wind is overdag zuidwest en in de nacht noordoost. Net als in Kroatië geldt: verandert het patroon dan komt er ander weer (soms onweersstorm of Meltemi of juist geen wind)

Valwinden in zuid Peloponnesos:

Vanaf de zeer hoge bergruggen komen aan lijzijde heftige valwinden voor. Voornamelijk aan de kapen kunnen venijnige valwinden ontstaan Deze valwinden komen zowel van het hoge Taigetos gebergte af als van het eiland Kythera en komen zonder enige aankondiging. De Grieken zeggen: blijf 10 mijl van kaap Maleas vandaan en van kaap Grosso nog meer!

ZuidWest Peloponnesos: overheersende wind is west-noordwest, 's nachts oost tot zuidoost. Vanwege de schuivende depressies tussen Kreta en Maleas kan het weer hier plotseling veranderen, voornamelijk in lente en herfst. Gedurende de zomermaanden kunnen felle onweersbuien ontstaan en hevige plaatselijke regenval. Sterke noordenwind kan binnen 1 minuut 180 graden omslaan, meest in de zomermaanden.

Tegen de westenwind invaren bij de kaap Tainaron, met slechts golven van 0.70 cm. is "niet prettig". Beter blijven schuilen in Porto Kayio.

Messinië omvaren naar de Ionische eilanden: de kaap van Messinie is geen beruchte kaap maar toch is het verstandig deze met goed weer om te varen. Ook het vertrek uit Methoni is lastig-de noordwesten wind bouwt eerder en sneller op en de golven ook, tot aan Pylos vaar je langs rotskusten en snel veranderende waterdiepten van 50 tot 300 meter. Ook bij redelijk goed weer kan je een kurkentrekker zee hebben (of kruiszee) met bijv. Wind uit noord noordoost, golven uit noordwest, tegelijk ook stroming uit zuidwest en terugkaatsende zee uit oost.

We zijn eind augustus opvallend veel zeilers tegengekomen eind augustus die de Peloponnesos tegen de klok in omvaren. Handig met de noordwestenwind die je dan meehebt. En tegen de tijd dat ze de Peloponnesos om zijn en met de Meltemi te maken krijgen - of de effecten ervan, is de Meltemi hopelijk aan het uitsterven. Over het algemeen vinden wij dat je In juli en augustus niet noordelijk moet varen langs de oostkust. (Rod Heikell: "vaar niet noord met noordenwind/vaar niet zuid met zuidenwind") Meltemi is te hard, staat wekenlang en geeft slechte en onberekenbare zee. Voor Bora kan je schuilen, voor Meltemi beter wegwezen.

Wij hebben ervoor gekozen met de Meltemi mee te gaan kangs de oostkust van de Peloponnesos omdat we denken dat de kapen omvaren en Peloponnesos met de klok mee ronden toch iets makkelijker is, ondanks de west-noordwestenwind aan de westkust. An deze westkust zijn wij 's ochtends op tijd vertrokken uit de havens om in de volgende haven aan te komen voordat de noordnoordwester tegen gaat zitten en we vooral de zee niet tegen hebben. Meestal slaat de wind om na 12.00 uur.

Toerisme: de Peloponnesos is populair bij de Grieken. De dorpen zijn authentiek maar er zijn toch behoorlijk veel strand- en boulevard faciliteiten. Grieken hebben vakantie tot 7 september. Goed en goedkoop eten doe je in de stadjes buiten de toeristische plekken. Psarotervernes (vis) en plaatselijke eettentjes met geit/lam schotel. Aan boulevards wordt het toerisme uitgebuit en zijn de prijzen hoger: cappuccino 3,50 - 4 euro. Visschotels (gefrituurd of gegrild gemiddeld 2-4 euro duurder dan in een niet toeristisch gebied. (nog steeds veel goedkoper dan in NL)

Kloosters bezoeken: houd rekening met- en respecteer het kledingvoorschrift. Bij vrouwen blote armen, décolleté bedekt, soms een sjaal over het hoofd. In afgelegen kloosters in de bergen: vrouwen een lange rok, bedekt décolleté en armen, mannen een lange broek geen bermuda of short.

Muskieten: in de Peloponnesos worden in het voorjaar aan stilstaande wateren de muskietenhaarden besproeid. Dit gebeurd niet overal in Griekenland. Wi hebben geen last gehad van muggen.

 

 

 

SKADI GOES "GREECE" Skadi heeft de Peloponnesos gerond en ligt in Crotone Calabrië. Wij zijn na 2 dagen autorijden thuis in Vlissingen aangekomen. Ons blog wordt de komende dagen bijgewerkt

 

 

Zeemeermensen

Nieuws over onze reis en onze site

Croatia news:

The advices of numerous boaters, owners and users of vessels as well as participants of the nautical sector in Croatia have been taken into account, and the tourist taxes for the year 2019 have been reduced up to 60%. The largest reduction is foreseen for flat-rate tourist taxes for the period of one year.

Skadi nieuws:

Komende maanden wordt geupdated op onze website: de alinea ankeren/havens/peloponnesos oost en zuid alsmede Ionische eilanden en vasteland

Komende maanden wordt geupdate onze Google routekaart---> SY Skadi routes 2018 en 2019 Griekenland

Plan 2020 Terug naar Kroatië. Plan 2021: Sardinië/Corsica/noordwest Italië/Monaco/Marseille/Barcelona. Zomerstop. Zuid Spanje/Canarische Eilanden tot maart 2021.Plan 2021: Canarische eilanden, Madeira, Azoren

Nieuwsbrieven: Wij schrijven momenteel de nieuwsbrief Griekenland en deze wordt dus binnenkort uitgestuurd. Wil je ook de meest recente nieuwsbrief onvangen geef dan links onderaan deze pagina je e-mailadres op.

9 februari 2019 geven wij een lezing over Griekenland op de Middellandse Zee-dag van Toerzeilers.

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je de verhalen teruglezen.

Skadi in Zilt 129

Skadi in Nauticlink editie 147 - februari 2017

Bezoekers vandaag: 54Laatste wijziging: 30-10-2018