Vertaal deze website

Skadi World Tour
Zeilschip Skadi
 

Ge-updated 18-7-2018

Sommige Marina's in de golf van Patras / Korinthe zijn niet meer operationeel en het is mogelijk daar aan te leggen, gratis weliswaar zonder stroom en water.

 GOLF VAN PATRAS / Patraikos Kolpos

Messolonghi zie Noonsite:http://www.noonsite.com/Countries/Greece/Messolonghi Onze ervaring: een hele comfortabele baai. Ankeren in klei en wier in 7 meter diepte, dit is - in tegenstelling tot de Greec Waters Pilot zegt, een flink gebied tegenover de Marina tot noordoostelijk van de Marina. Neem de tijd om de dieptes te peilen en je beste plek te vinden. De Marina is nog niet volledig operationeel (juni 2018) (verwachting opening in de zomer), maar het is wel mogelijk aan het buitenste ponton te liggen, wij hebben er niet gelegen. Zeer vriendelijke marinero Spiros vond onze verloren Dinghy. Had het echter al gerapporteerd bij de Coast Guard. Dit waren zeer gemoedelijke mannen die bewijs van eigendom vroegen, onze papieren fotografeerden.

Marina Messolonghi

Stadskade 10,= euro per nacht aan de groene zone, langszij liggen. Oncomfortabel bij zuidenwind. Wat primitief, druk, niet onze keuze. Wat muziek en jeugd en ook camperplaatsen. De stad is verrassend aardig met een goed aangelegd voetgangersgebied met veel mooie caf'e's en lekkere koffie. Goedkoop eten in de oude straatjes nabij de Basiliek, die een bezoek waard is. De Christelijk Orthodoxe Basiliek is prachtig. Veel bakkers, ijzerwarenwinkels en twee nautische zaken.  's Nachts blaffende zwerfhonden aan de rand van de stad. Mooi lagune gebied aan de voet van gebergte, tip: autootje huren of fietsen. Oude vissershuizen op palen langs de lagune worden tegenwoordig als vakantiewoning verhuurd - zeer rustiek gelegen en gerenoveerd. (tip)

Patras brug: 5 mijl van te voren melden bij Rion Traffic, VHF kanaal 14. en nog eens op 1 mijl afstand, om permissie te krijgen Groteren schepen moeten reeds 12 mijl van te voren melden dat ze passage willen. Meer een formaliteit dan noodzaak, maar houd je er wel aan!

GOLF VAN KORINTHE + Korinthe Kanaal

Trizonía uitgangspunt voor een bezoek aan Delphi (zie Itea) en het klooster van Osios Loúkas.

Trizonía Marina niet meer operationeel, nog steeds in verwaarloosde staat in 2018. Aan de zuidwestelijk kade langszij aanleggen. dus gratis maar geen water en electra. Veel verlaten en verwaarloosde schepen. Oppassen voor de ruwe kiezelmuur. In de haven zelf zou rommel op de bodem liggen alsmede een wrak. Dit wrak was juist verwijderd toen wij daar aankwamen. 3 restaurants concureren met elkaar, men brengt briefjes rond met de menu's. Mooie omgeving!

Tussen Trizonia en Itea veel mooie ankerbaaien, goed voor rustig weer.

Ankerplaats Ormos Anemokambi geisoleerde ankerplaats van onze keuze, echter niet geweest in 2018. Beschutte baai, ankeren in klei en zand, 3 - 12 meter diepte. Beste plek: noordwest t.o. een camping en in de zuidwest arm.

Galaxidhi  niet door ons bezocht, wel aangemerkt. Kades zouden opgekapt zijn, vriendelijk personeel, wel wat swell bij sterke noordoostenwind. Autohuur naar delphi zou 40= kosten vinden wij duur. Beter de bus nemen vanuit Itea!

Itea Weer een Marina die het "niet gehaald heeft" en dus gratis aan de kade liggen tussen andere vertrekkers. Geen electra, geen water. Een Fin komt later vertellen dat er wel degelijk een havenmeesteres is maar die is te beroerd om geld te innen. Stadje tamelijk doods met veel cafe's aan de boulevard. Ferry kade. Neem hier de bus naar Delphi, vertrekt om 07.15 dan ben je er voordat het druk wordt, rond 15.00 uur gaat de bus terug. Ticket te koop in Itea klein kantoortje aan de straat waar de marina aan ligt tussen de cafe's, met de bushalte er tegenover.

Kiato haven voor lokale boten en vissersschepen. Aanleggen binnen de haven aan de kade links. Pak een mooringlijn op. Tip: bij sterke westernwind als er plaats is leg dan langszij aan met de punt naar het westen. Niet comfortabel als je dan stern-to met mooringlijn ligt.  Bij binnenkomst met harde westenwind kan je beter schuilen binnen langs de dam dan in de haven aan de kade.

Geen electra. Water-aansluitpunten onder deksels in de kade. Water wordt soms door zeilers ook als drinkwater gebruikt. Goed beschut voor noordoostenwind, swell bij (noord)westen wind. Niet comfortabel als je dan stern-to met mooringlijn ligt Leuke winkels, mooie Basiliek, Wind internet winkel. Goedkope vis.

Korinthe Kanaal: VHF 11 melden 3 mijl van te voren. Weer melden 1,5 mijl van te voren. Eventueel wat cirkelen in de baai in afwachting van het commando dat je het kanaal in mag/ andere boot volgen. Volle snelheid. Kosten voor Skadi 185,= euro. te betalen aan de Saronische kant aan een kade waar een kantoor (verkeerstorentje) is gevestigd. Toll fee Corinth channel: price per unit (Skadi-12,16m. length) 152,68+VAT 36,64)

ATTICA EN DE SARONISCHE GOLF

Ankerplaatsen: Annavissiou, veel swell bij alle westenwinden, ondanks het rif.

Piraeus: Marina Zea Pasalimani Voor beoordelingen zie Noonsite. Wij vonden het een grote marina, maar goede service, centraal, bewaakt, de marinero haalt je op vanaf zee en helpt met de mooringlijnen, je hoeft zelf niets te doen. Veel afvalcontainers beschikbaar, een hek met pasjestoegang, security: beveiliging rijdt rond op scooters. Het is dan ook aangesloten bij D-Marin Group, net als Gouviá op Corfu en Borik in Kroatië. Service van de Marina medewerkers is uitstekend.

We lagen aan een betonnen ponton D, met uitzicht op de straat achter de Marina. Uitzicht op alle levendigheid maar geen last van enige herrie. Overigens valt dat erg mee in de avond. Enkele Chandlers, een kleine en een grote supermarkt "My Market". Naar Parthenon met bus 040 kost 2 euro. Bushalte in de winkelstraat waar de grote supermarkt op de hoek zit. Brengt je naar het centrum halte  Makrygianni (Μακρυγιαννη) van van daar 10 min. lopen.

Lavrion: (Romeins Laurium)De noordelijke stadskade wordt beheerd door enkele chartermaatschappijen o.a. Argolis. Tip: bezoek het mineraal museum. Open op woensdag, zaterdag en zondag ochtend.

  • Argolis Yachting beheerder Leonidis en Takis, 15,= euro per nacht inclusief water en electra. Aan de boulevard/weg vlakbij grote versmarkt en Ferryhaven. Jeugd verzameld zich hier met brommers in de avond, geen nachtelijke herrie. Beschutte plaats maar toch swell bij zuidenwind, kan dan zeer oncomfortabel worden. Restaurant Mesodromos (Grieks voor wandelstraat) eigenaar Dimitri. Spreekt Duits en Engels. Authentiek, gezellig onder de bomen, goedkoop en zeer goed van kwaliteit.
  • Olympia Marina ligt afgelegen.

Lavrion ankerbaai Ormos Thoriko: grote beschutte baai met strandjes. Herkenbaar aan de rood-witte abriekspijpen in het noorden. Voor alle winden beschut geen swell. Ankerenin klei en zand en wier in 5 meter. Je kunt met de dinghy naar de kant van het oostelijk deel van de stad Lavrion en lopen naar het centrum of naar het museum.

CYCLADEN:

Eiland Kea:

Korissia kade: 20,= euro euro incl electra en water

Korissia ankeren: ankeren wordt ontmoedigd door de politie of verboden ivm met de Ferrydienst. Dit wordt bij willekeur toegepast, soms wel soms niet, soms alleen de schepen die iets te ver naar buiten liggen. Onze indruk is dat dit vaker gebeurt wanneer de kade leeg is - dus commerciele reden heeft

Vourkari kade en ankeren: mooringboeien en vrij ankeren. Aan de kade liggen is hachelijk het is hier en daar te ondiep aan de kade waardoor er kans is dat je met je roer tegen de rotsen komt

SARONISCHE EILANDEN

Algemeen Vervoer: alles wordt hier gedaan met de Ferry. Op kleine eilandjes in gehuchten kan je geen auto of brommer huren zoals in dorp Methana-schiereiland Methana. Vanwaar je ook naar Epidavros (Grieks Amfithetarer!) zou willen. Dan blijkt het slimmer te zijn in Poros bij Sixt een auto te huren of aan de haven een scooter en vanaf daar een paar dagen eilanden te bezoeken met gebruik van de snelle Ferry.

Eiland Poros: mooi stadje pittoresk gelegen tegen de heuvel van het schiereiland, kleine witte straatjes en trappetjes. Winkels alleen aan de haven. Autohuur bij Sixt. Brommerhuur. Kade oncomfortabel vanwege de swell van schepen. Pontons aan noordelijke stadsdeel, wij hebben daar onze Dinghy gelegd. Supermarkt Kritikos. Geen mobile internet winkel. Weetje: bar Cielo heeft battery packs op de enkele tafeltjes staan om telefoons op te laden.

Eiland Poros ankeren:

  • in de baai met de hotels aan de noordoostelijke kant van het schiereiland.
  • Zuid van Poros schiereiland, aan de kust van het vasteland westelijk van eilandjes Nazareto, Arvanitis en...
  • Russian Bay

Schiereiland Methana, havens Vathi en Methana: zie alinea Peloponnesos oost

Eiland Aegina

  • Aegina Harbour: noordoostelijke stadskade is in de zomer en zeker in het weekend helemaal vol, bij westen winden zeer hobbelig en boten worden tegen erlkaar op geduwd. Ostelijke deel waar de vissers liggen zeer druk en bij westelijke winden iets minder oncomfortabel. Er tegneover kan je aanleggen bij een restaurant (vlak om de hoek van de dam rechts) maar slechts 4-5 boten. Voor  schepen met een diepgang van meer dan 1.60 meter gevaarlijk ivm rotsen aan de kant. Wij hadden nog maar 5 cm speling en zijn direct weer vertrokken. Aegina is verder levendig liggen met zeer veel winkels, groenten en fruit en vishal.
  • Perdika: onze keuze ipv Aegina harbour
  • Ankerbaai Perdiki en pontons heel goed: electra van het restaurant is gratis Je hebt een heel lang snoer nodig! Water ook op aanvraag. Op sommige dagen veel charters, maar dan ankeren wij. Bij veel wind beter zorgen dat je aan een ponton ligt. Autohuur bij Carplan Dimitri, wij betaalden 85 euro voor 2,5 dag. Geen geldautomaat. Geen Wind winkel, 1 kleine supermarkt


 

 

Evia

EVIA ZUID

Karystos kade 4,15 per dag. Je betaalt voor 2 dagen, aankomstdag en vertrekdag. Daarna alle dagen ertussen als je langer blijft. Inklusief water en stroom. Diving:Zeer professioneel duikcentrum. Instructrice Talia neemt alle tijd en doorloopt iedere controle alvorens de duik begint. We betaalden 190 euro voor 2 duiken Peter + voor Ralf 1 refresinstructie aan zee/strand en 2 duiken+zijn uitrusting.

Diving Centre Dikelas

CHALKIS BRUG

Between Euboea (Evia) Island and mainland Greece, the Khalkis bridge only opens at slack tide or when ships can pass with a following tide, as there is a very strong current at other times.

The bridge opens from 2200 to 0400 every day except the first Friday night of the month. Go to the Port Authority between 1600 and 2000 to pay the fee and get your scheduled time. If necessary, contact the Port Authority (Tel: 22210 28888) for information.

Info, timetables Chalkis Brug Evia + info Evia Card.  Old Chalcis Bridge timetables etc.

One Island One Card:To all Evia tourist anchorages you will meet the new Pillars for Power and Water supply. Buy a 12€ value card and use it to the new Pillars around the island:

https://olne.gr/en/one-island-one-card

 

Meer details, zie Noonsite: Noonsite Evripos Channel

 

 

SKADI GOES "GREECE" Skadi heeft de Peloponnesos gerond en ligt in Crotone Calabrië. Wij zijn na 2 dagen autorijden thuis in Vlissingen aangekomen. Ons blog wordt de komende dagen bijgewerkt

 

 

Zeemeermensen

Nieuws over onze reis en onze site

Croatia news:

The advices of numerous boaters, owners and users of vessels as well as participants of the nautical sector in Croatia have been taken into account, and the tourist taxes for the year 2019 have been reduced up to 60%. The largest reduction is foreseen for flat-rate tourist taxes for the period of one year.

Skadi nieuws:

Komende maanden wordt geupdated op onze website: de alinea ankeren/havens/peloponnesos oost en zuid alsmede Ionische eilanden en vasteland

Komende maanden wordt geupdate onze Google routekaart---> SY Skadi routes 2018 en 2019 Griekenland

Plan 2020 Terug naar Kroatië. Plan 2021: Sardinië/Corsica/noordwest Italië/Monaco/Marseille/Barcelona. Zomerstop. Zuid Spanje/Canarische Eilanden tot maart 2021.Plan 2021: Canarische eilanden, Madeira, Azoren

Nieuwsbrieven: Wij schrijven momenteel de nieuwsbrief Griekenland en deze wordt dus binnenkort uitgestuurd. Wil je ook de meest recente nieuwsbrief onvangen geef dan links onderaan deze pagina je e-mailadres op.

9 februari 2019 geven wij een lezing over Griekenland op de Middellandse Zee-dag van Toerzeilers.

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je de verhalen teruglezen.

Skadi in Zilt 129

Skadi in Nauticlink editie 147 - februari 2017

Bezoekers vandaag: 60Laatste wijziging: 30-10-2018