Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 

Ge-updated 28-5-2019

Sommige Marina's in de golf van Patras / Korinthe zijn niet meer operationeel en het is mogelijk daar aan te leggen, gratis weliswaar zonder stroom en water.

 GOLF VAN PATRAS / Patraikos Kolpos

Messolonghi zie Noonsite:http://www.noonsite.com/Countries/Greece/Messolonghi Onze ervaring: een hele comfortabele baai. Ankeren in klei en wier in 7 meter diepte, dit is - in tegenstelling tot de Greec Waters Pilot zegt, een flink gebied tegenover de Marina tot noordoostelijk van de Marina. Neem de tijd om de dieptes te peilen en je beste plek te vinden. De Marina is nog niet volledig operationeel (juni 2018) (verwachting opening in de zomer), maar het is wel mogelijk aan het buitenste ponton te liggen, wij hebben er niet gelegen. Zeer vriendelijke marinero Spiros vond onze verloren Dinghy. Had het echter al gerapporteerd bij de Coast Guard. Dit waren zeer gemoedelijke mannen die bewijs van eigendom vroegen, onze papieren fotografeerden.

Marina Messolonghi

De marina zou in juni 2019 open gaan. Er werd gezegd over 2 weken. In mei 2019 leek hij operationeel, want er was een kantoor en het restaurant was opgeknapt. Officieel is de marina nog steeds niet open (over 2 weken zei een marinero) Een marinero campeert in zijn caravan en zijn groene auto en zegt mensen t vertrekken. In sommige gevallen mag men er wel liggen en betaal je iets. Deze aardige marinero kan ook diesel regelen dan belt hij het Ecco benzinestation en komt de diesel leverancier. In 2019: 1,50 per liter.

In Stadskade 10,= euro per nacht aan de groene zone, langszij liggen. Oncomfortabel bij zuidenwind. Wat primitief, druk, niet onze keuze. Wat muziek en jeugd en ook camperplaatsen. De stad is verrassend aardig met een goed aangelegd voetgangersgebied met veel mooie caf'e's en lekkere koffie. Goedkoop eten in de oude straatjes nabij de Basiliek, die een bezoek waard is. De Christelijk Orthodoxe Basiliek is prachtig. Veel bakkers, ijzerwarenwinkels en twee nautische zaken.  's Nachts blaffende zwerfhonden aan de rand van de stad. Mooi lagune gebied aan de voet van gebergte, tip: autootje huren of fietsen. Oude vissershuizen op palen langs de lagune worden tegenwoordig als vakantiewoning verhuurd - zeer rustiek gelegen en gerenoveerd. (tip) Bezoek de Garden of Heroes en de kapel biten de stad.

Patras brug: 5 mijl van te voren melden bij Rion Traffic, VHF kanaal 14. en nog eens op 1 mijl afstand, om permissie te krijgen Groteren schepen moeten reeds 12 mijl van te voren melden dat ze passage willen. Meer een formaliteit dan noodzaak, maar houd je er wel aan!

GOLF VAN KORINTHE + Korinthe Kanaal

Trizonía uitgangspunt voor een bezoek aan Delphi (zie Itea) en het klooster van Osios Loúkas.

Trizonía Marina anno Mei 2019 nog steeds niet operationeel, niet meer in verwaarloosde staat. je kunt gewoon binnen lopen en een beschutte plaats zoeken. Je wordt waarschijnlijk binnen gehaald door de restaurant eigenaren die graag hebben dat je komt eten. Ze zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Gratis liggen dus maar geen water en electra. Nog steeds enkele verlaten en verwaarloosde schepen. Maar niet zo'n erge rommel als in 2018. Oppassen voor de ruwe kiezelmuur als je daar wilt liggen aan buitenkant. In de haven zelf zou rommel op de bodem liggen alsmede een wrak. Dit wrak en de rommel is verwijderd. 3 restaurants concureren met elkaar, men brengt briefjes rond met de menu's. Mooie omgeving!

Tussen Trizonia en Itea veel mooie ankerbaaien, goed voor rustig weer.

Ankerplaats Ormos Anemokambi geisoleerde ankerplaats van onze keuze, echter niet geweest in 2018. Beschutte baai, ankeren in klei en zand, 3 - 12 meter diepte. Beste plek: noordwest t.o. een camping en in de zuidwest arm.

Galaxidhi  niet door ons bezocht, wel aangemerkt. Kades zouden opgekapt zijn, vriendelijk personeel, wel wat swell bij sterke noordoostenwind. Autohuur naar delphi zou 40= kosten vinden wij duur. Beter de bus nemen vanuit Itea!

Itea Weer een Marina die het "niet gehaald heeft" en dus gratis aan de kade liggen tussen andere vertrekkers. Geen electra, geen water. Een Fin komt later vertellen dat er wel degelijk een havenmeesteres is maar die is te beroerd om geld te innen. Stadje tamelijk doods met veel cafe's aan de boulevard. Ferry kade. Neem hier de bus naar Delphi, vertrekt om 07.15 dan ben je er voordat het druk wordt, rond 15.00 uur gaat de bus terug. Ticket te koop in Itea klein kantoortje aan de straat waar de marina aan ligt tussen de cafe's, met de bushalte er tegenover.

Kiato haven voor lokale boten en vissersschepen. Aanleggen binnen de haven aan de kade links. Pak een mooringlijn op. Tip: bij sterke westernwind als er plaats is leg dan langszij aan met de punt naar het westen. Niet comfortabel als je dan stern-to met mooringlijn ligt.  Bij binnenkomst met harde westenwind kan je beter schuilen binnen langs de dam dan in de haven aan de kade! Skadi bezocht Kiato wederom in 2019: in de haven lagen de vissers trawlers langszij en verderop 2 jachten. verder was er geen veilige plaats voor Skadi en hebben wij aan de pier aangelegd. Veilig en rustig - tenminste als je niet te dicht bij de punt ligt.

Geen electra. Water-aansluitpunten onder deksels in de kade van de haven. Water wordt soms door zeilers ook als drinkwater gebruikt. Goed beschut voor noordoostenwind, swell bij (noord)westen wind. Niet comfortabel als je dan stern-to met mooringlijn ligt Leuke winkels, mooie Basiliek, Wind internet winkel. Goedkope vis. En tegenwoordig op 20 minuten loopafstand een LIDL!!!

Korinthe Kanaal: VHF 11 melden 3 mijl van te voren. Weer melden 1,5 mijl van te voren. Eventueel wat cirkelen in de baai in afwachting van het commando dat je het kanaal in mag/ andere boot volgen. Volle snelheid. Kosten voor Skadi 185,= euro. te betalen aan de Saronische kant aan een kade waar een kantoor (verkeerstorentje) is gevestigd. Toll fee Corinth channel: price 2018 per unit (Skadi-12,16m. length) 152,68+VAT 36,64) Price 2019 Skadi: estimated euro 149,=+35,76 VAT.

2019 Skadi: (Extra)Toll heffing Korinthe kanaal?? het gerucht gaat dat de kosten met 24% zijn verhoogd. Dat is niet waar. Wij hebben niet meer betaald dan vorig jaar. (Skadi 12 meteer-189 euro) Wel moet je opletten of je in weekend of op een feestdag door het Korinthe kanaal vaart, dan betaal je wel 24-30% meer! De website is er heel duidelijk over. Korinte Kanaal toll per categorie schip 

voor Skadi categorie ST= private cruiser (EstutoN) Klik rechts boven op het blauwe vakje toll calculator of hier de link--> http://www.aedik.gr/tolls_calc/tolls-calculator.html

LET OP: weekend en feestdagen +25-30% fee. Nachtelijke passage extra toll fee

ATTICA EN DE SARONISCHE GOLF

Ankerplaatsen: Annavissiou, veel swell bij alle westenwinden, ondanks het rif.

2018 Skadi Piraeus: Marina Zea Pasalimani Voor beoordelingen zie Noonsite. Wij vonden het een grote marina, maar goede service, centraal, bewaakt, de marinero haalt je op vanaf zee en helpt met de mooringlijnen, je hoeft zelf niets te doen. Veel afvalcontainers beschikbaar, een hek met pasjestoegang, security: beveiliging rijdt rond op scooters. Het is dan ook aangesloten bij D-Marin Group, net als Gouviá op Corfu en Borik in Kroatië. Service van de Marina medewerkers is uitstekend.

We lagen aan een betonnen ponton D, met uitzicht op de straat achter de Marina. Uitzicht op alle levendigheid maar geen last van enige herrie. Overigens valt dat erg mee in de avond. Enkele Chandlers, een kleine en een grote supermarkt "My Market". Naar Parthenon met bus 040 kost 2 euro. Bushalte in de winkelstraat waar de grote supermarkt op de hoek zit. Brengt je naar het centrum halte  Makrygianni (Μακρυγιαννη) van van daar 10 min. lopen.

Lavrion: (Romeins Laurium)De noordelijke stadskade wordt beheerd door enkele chartermaatschappijen. Tip: bezoek het mineraal museum. Open op woensdag, zaterdag en zondag ochtend. Aan de boulevard/weg vlakbij grote versmarkt en Ferryhaven. Jeugd verzameld zich hier met brommers in de avond, geen nachtelijke herrie. Beschutte plaats maar toch swell bij zuidenwind, kan dan zeer oncomfortabel worden. Restaurant Mesodromos (Grieks voor wandelstraat) eigenaar Dimitri. Spreekt Duits en Engels. Authentiek, gezellig onder de bomen, goedkoop en zeer goed van kwaliteit.

2019 Hoe is de situatie in Lavrion nu eigenlijk? :

Aangezien wij in 2019 ondanks reservering niet binnengehaald/opgewacht werden door Argolis en geen druppel water konden krijgen (we hadden niks meer) hebben wij uitgezocht op Noonsite hoe het hier nou eigenlijk werkt. In het vervolg kiezen wij een charterkade aan noordelijke of westelijke kant - voorkeur chartermaatschappij Alpha en Cosmos want Lazareh van Alpha was zeer klantvriendelijk. (2019). Engelse bekenden (SY Irie) lagen bij HDM charters. N.B. vrijdags komen de Charterboten terug dan moet je wegwezen.

Op Noonsite staan enkele commentaren van mensen die ook rariteiten hebben meegemaakt en al met al is Lavrion gewoon een puinhoop. Geen echt mooie plek maar alles dat je nodig hebt in de omtrek verkrijgbaar. En daar gaat het ook om. Het is duidelijk dat de Port Authority de kades beheren maar niemand zich laat zien om geld te incasseren behalve...Let wel oplichters of de Charter exploitanten. Deze op hun beurt beheren slechts de voorzieningen en mogen daar dus een tarief voor vragen. Argolis, begrijpen wij nu, is helemaal geen kade beheerder en hoeft derhalve niet aanwezig te zijn als een schip aankomt. In twijfelachtige situaties over betaling van ligplaatsen nemen wij sowieso het standpunt in dat de geldvragende zich moet identificeren of we zeggen pas te betalen als we gezamelijk even naar het kantoor van de Port Authority gaan. Ook nu na het lezen van commentaar op Noonsite beseffen we nogmaals dat we op onze hoede moeten zijn als iemand om geld komt vragen. We zouden natuurlijk uit eigen initiatief naar de Port Authority kunnen lopen en zeggen:,,hé zeg, wij liggen aan de kade, mogen we betalen?" naar goed Hollandse gewoonte, maar daar zijn we nu zelf ook teveel Grieks voor geworden. In feite vroeg vorig jaar Argolis dus geld voor water en electra en niet voor de kade, alhoewel ze die indruk wel wekten en 15,= euro per dag rekenden ipv 5,= euro tarief electra/water.

Marina Olympia: te ver van alles. Commentaar op Noonsite: het lijkt alsof je hier een heleboel service krijgt maar in feite ben je geheel op jezelf. Niet doen dus, want ook duur. Prijs opgevraagd 2019 Skadi: in mei 61,= exl. water en electra .

Lavrion ankerbaai Ormos Thoriko: grote beschutte baai met strandjes. Herkenbaar aan de rood-witte abriekspijpen in het noorden. Voor alle winden beschut geen swell. Ankerenin klei en zand en wier in 5 meter. Je kunt met de dinghy naar de kant van het oostelijk deel van de stad Lavrion en lopen naar het centrum of naar het museum.

CYCLADEN:

Eiland Kea: Korissia kade: 20,= euro euro incl electra en water

Korissia ankeren: ankeren wordt ontmoedigd door de politie of verboden ivm met de Ferrydienst. Dit wordt bij willekeur toegepast, soms wel soms niet, soms alleen de schepen die iets te ver naar buiten liggen. Onze indruk is dat dit vaker gebeurt wanneer de kade leeg is - dus commerciele reden heeft

Vourkari kade en ankeren: mooringboeien en vrij ankeren. Aan de kade liggen is hachelijk het is hier en daar te ondiep aan de kade waardoor er kans is dat je met je roer tegen de rotsen komt

 

 

Evia

Karystos kade 4,15 per dag. Je betaalt voor 2 dagen, aankomstdag en vertrekdag. Daarna alle dagen ertussen als je langer blijft. Inklusief water en stroom. Diving:Zeer professioneel duikcentrum. Instructrice Talia neemt alle tijd en doorloopt iedere controle alvorens de duik begint. We betaalden 190 euro voor 2 duiken Peter + voor Ralf 1 refresinstructie aan zee/strand en 2 duiken+zijn uitrusting.

Diving Centre Dikelas

Ankeren Petalioi eilanden

In 2018 stil gelegen in de baai Chersonisi. In 2019 wederom met noordwestenwind er was toen swell maar die verdween na een paar uur. 's Nachts stil water.

In 2019 eerst geankert in zuidbaai van Megalonisi. Valwinden. Wanneer de wind daar noord staat houdt dat de swell tegen die van de Ferry's af komt. Wanneer de wind zuid staat versterkt dat de swell van de Ferry's. Houd daar rekening mee. Mooie baai erg desolaat.

Almeripotamos

Prachtige ankerbaai links van het dorp. Stranden met Tamarinde bomen. Klein gehucht met 3 supermarktjes en wat terrassen aan de kade. De kade waar de terrassen aan liggen heeft geen mooringlijnen. De beugels om de lijnen aan vast te maken zitten in de kademuur niet erboven op. De Ferry komt hier niet meer, je kunt dus ook aan het (eerste) kleine Ferry piertje liggen. Daarbinnen liggen vissersbootjes.

Karavos nabij Aliveri dorp (2 km lopen)

Deze plek heet niet Karastos zoals in de Pilot staat. Karavos is een heerlijke plek. Anker uitgooien en achteruit aan de pier, je ligt er volledig beschut tegen de zuidelijke winden en de soms hoge zee. Stranje met doches, strantent, verder wat taveernes. In het OLNE gebouw (klop op het onderrste raam - het staat meestal open) zit de port Authority. Daar kan je een badge krijgen voor 20 euro om de stroom/waterpaal mee in werking te krijgen.Lidl en AB supermarkt 1,5  km lopen.Er is op de weg naar AB ook een hele handige doe-het-zelf-zaak met veel tuin- en huishoud artikelen.

Eretria

Ankerbaai groot en mooi goede houvast. Mooi klein archeologisch museum. Archeologssche opgraving van oude griekse stad. Boulevard met veel tavernes en terrassen. Supermarkt. Twee Ferry's varen om en om elk half uur tussen Eretria en Oropos aan het vasteland.Dat geeft wat swell. Na 21.00 uur gaan ze aan de kade stil liggen.Dinghy naar de kant naar vissershaventje bij het beboste schiereilandje.

CHALKIS Evripos brug/kanaal

Noonsite: Between Euboea (Evia) Island and mainland Greece, the Khalkis bridge only opens at slack tide or when ships can pass with a following tide, as there is a very strong current at other times. The bridge opens from 2200 to 0400 every day except the first Friday night of the month. Go to the Port Authority between 1600 and 2000 to pay the fee and get your scheduled time. If necessary, contact the Port Authority (Tel: 22210 28888) for information. Info, timetables Chalkis Brug Evia + info Evia Card.  Old Chalcis Bridge timetables etc.

One Island One Card:To all Evia tourist anchorages you will meet the new Pillars for Power and Water supply. Buy a 12€ value card and use it to the new Pillars around the island: https://olne.gr/en/one-island-one-card

Marina Vourkari - Chalkis/Chalkidiki - Evripos Kanaal

  • 3 mogelijkheden:
  • je gaat in Marina Vourkari liggen om af te wachten wanneer je door het kanaal wilt.
  • Je gaat aan de kade liggen van de commerciele haven bij de Port Authority om die avond mogelijk door het kanaal te willen
  • je gaat ankeren in Notios Limin links van de brug zuidelijk van het fort. en met de Dinghy naar de Port Authorit of je legt de dinghy aan de kant en loopt de brug over naar de Port Authority in de commerciele haven, om te regelen wanneer je door het kanaal kunt.

Skadi was in Chalcidiki/Chalcis op 8-6-2019: wij besloten in marina Vourkari te gaan liggen. De ankerbaai links voor de stad heet niet Vourkari.!!! Rechts in de baai voor Chalkis is Marina Vourkari. Deze marina is in beheer van de haven authoriteit. Direct nadat je de pier om bent kun je twee betonnen zij-pontons zien waar je in transit mag liggen. Mooringlijnen. Veilig en netjes. Wj hebben de Port Authority van te voren gebeld +30 2221 022275. of we hier mochten liggen voor 3 dagen. Zeer vriendelijke dame zei dat dat in orde was. Bij aankomst hebben wij ze opgeroepen op kanaal 12 VHF maar niemand reageerde. Andere zeilers die daar lagen hielpen ons met aanleggen.

Port Authority betalen: Deze marina is thuis voor lokale plezierjachten met 2 een jachtclubs. Loop het hek uit door de slagboom (er zit een beveiligingsbeambte) en ga linksaf, loop de weg (grote bocht) 300 meter en dan is links de ingang van de commerciele haven. Daar is een kantoortje waar wij hebben betaald: 12,39 voor 3 dagen. Daar verkopen ze ook de Evia Card voor Water en electra. N.B.: er staat maar 1 nieuwe stroom paal op het ponton om met je Evia Card te activeren, de andere stroompalen zijn oude die niet op de Evia Card werken.

 

 

Moorspots: Find info, photos and reviews for marinas and anchorages worldwide

Wees gerust wij waren al weg van Halkidiki toen de storm daar huis hield.We wachten de volgende slecht weersystemen af in Chalkis  / eiland Evia. I.v.m. de slecht weer systemen passen wij onze route telkens aan route 2019 Griekenland wellicht niet om de Peloponnesos.

  • 2020: mogelijk Cycladen en Dodecanesen Kreta of route 2021
  • 2021: terug naar zuid Dalmatie/Apulië-zuid Italië-rondje Sicilië mogelijk overwinteren in Marina di Ragusa
  • 2022: Italiaanse westkust Balearen, Barcelona, zuidelijk naar Andalusië, Portugal en in de winter doorvaren naar de Canarische eilanden, door naar:
  • 2023: Madeira, Azoren en nazomer terug naar Iissabon, zuid portugal en zuid Spanje

 

 

 

SY Skadi Halkidiki Lagonisi

Nieuws over onze site en de reis - naar de 11.000 mijlen

Weerbericht www.windy.com

DEKPA en E-TEPAI

Naast de gebruikelijke Dekpa, vaarvergunning Griekenland, gaat Griekenland een extra belasting heffen. E-Tepai  www.aade.gr/polites/etepai

Het is Skadi gelukt om te registreren zie ---> Skadi website Griekenland algemeen/ belasting voor de instructies op onze site: registreren, formulieren afdrukken (bij online betalen niet nodig maar wij bewaren ze als bewijs van registratie), naar de bank. Wij hebben online betaald maar onze bank stortte het geld terug omdat de Griekse bankrekening niet goed zou zijn. Wij hebben daarna E-Tepai cash betaald in een postkantoor. Betalen van een volgende maand: je blijkt je opnieuw te moeten registreren. Nu slechts 5 cijfers ingevuld van ons kadaster registratie nummer. Snel gelukt. Betalen hebben wat opgeschort ivm veel ankeren en afwezigheid van bank/postkantoor. We maken ons daar niet zo druk over. Registratieformlieren wel uitgeprint.

Uitschrijven uit Griekenland: Ons is tevens door de authoriteiten in Gouvia gezegd dat wij als EU inwoners ook behoren uit te checken uit Griekenland, en stempels halen bij de haven authoriteiten, zodat de Griekse overheid min of meer gerechtvaardigd is om de volgende keer bij binnnenkomst de 15,= euro "entry money" kan vragen.

Korinthe kanaal: het gerucht gaat dat de kosten met 24% zijn verhoogd. Dat is niet waar. Wij hebben niet meer betaald dan vorig jaar. (Skadi 12 meteer-189 euro) Wel moet je opletten of je in weekend of op een feestdag door het Korinthe kanaal vaart, dan betaal je wel 24-30% meer! De website is er heel duidelijk over.http://aedik.gr/transit fees

De Oude Evripos brug Evia-Chalkida zie website https://olne.gr/en/ timetable transit info

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je de verhalen teruglezen.

Skadi in Zilt 129

Skadi in Nauticlink editie 147 - februari 2017

Skadi Interview in Moorspots Blog

Bootmagazine nr 59: editie juni/juli 2019

 

Bezoekers vandaag: 40Laatste wijziging: 16-07-2019

Andere vertrekkers