Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 

Ge-updated 16-5-2019

Sommige Marina's in de golf van Patras / Korinthe zijn niet meer operationeel en het is mogelijk daar aan te leggen, gratis weliswaar zonder stroom en water.

 GOLF VAN PATRAS / Patraikos Kolpos

Messolonghi zie Noonsite:http://www.noonsite.com/Countries/Greece/Messolonghi Onze ervaring: een hele comfortabele baai. Ankeren in klei en wier in 7 meter diepte, dit is - in tegenstelling tot de Greec Waters Pilot zegt, een flink gebied tegenover de Marina tot noordoostelijk van de Marina. Neem de tijd om de dieptes te peilen en je beste plek te vinden. De Marina is nog niet volledig operationeel (juni 2018) (verwachting opening in de zomer), maar het is wel mogelijk aan het buitenste ponton te liggen, wij hebben er niet gelegen. Zeer vriendelijke marinero Spiros vond onze verloren Dinghy. Had het echter al gerapporteerd bij de Coast Guard. Dit waren zeer gemoedelijke mannen die bewijs van eigendom vroegen, onze papieren fotografeerden.

Marina Messolonghi

Stadskade 10,= euro per nacht aan de groene zone, langszij liggen. Oncomfortabel bij zuidenwind. Wat primitief, druk, niet onze keuze. Wat muziek en jeugd en ook camperplaatsen. De stad is verrassend aardig met een goed aangelegd voetgangersgebied met veel mooie caf'e's en lekkere koffie. Goedkoop eten in de oude straatjes nabij de Basiliek, die een bezoek waard is. De Christelijk Orthodoxe Basiliek is prachtig. Veel bakkers, ijzerwarenwinkels en twee nautische zaken.  's Nachts blaffende zwerfhonden aan de rand van de stad. Mooi lagune gebied aan de voet van gebergte, tip: autootje huren of fietsen. Oude vissershuizen op palen langs de lagune worden tegenwoordig als vakantiewoning verhuurd - zeer rustiek gelegen en gerenoveerd. (tip)

Patras brug: 5 mijl van te voren melden bij Rion Traffic, VHF kanaal 14. en nog eens op 1 mijl afstand, om permissie te krijgen Groteren schepen moeten reeds 12 mijl van te voren melden dat ze passage willen. Meer een formaliteit dan noodzaak, maar houd je er wel aan!

GOLF VAN KORINTHE + Korinthe Kanaal

Trizonía uitgangspunt voor een bezoek aan Delphi (zie Itea) en het klooster van Osios Loúkas.

Trizonía Marina niet meer operationeel, nog steeds in verwaarloosde staat in 2018. Aan de zuidwestelijk kade langszij aanleggen. dus gratis maar geen water en electra. Veel verlaten en verwaarloosde schepen. Oppassen voor de ruwe kiezelmuur. In de haven zelf zou rommel op de bodem liggen alsmede een wrak. Dit wrak was juist verwijderd toen wij daar aankwamen. 3 restaurants concureren met elkaar, men brengt briefjes rond met de menu's. Mooie omgeving!

Tussen Trizonia en Itea veel mooie ankerbaaien, goed voor rustig weer.

Ankerplaats Ormos Anemokambi geisoleerde ankerplaats van onze keuze, echter niet geweest in 2018. Beschutte baai, ankeren in klei en zand, 3 - 12 meter diepte. Beste plek: noordwest t.o. een camping en in de zuidwest arm.

Galaxidhi  niet door ons bezocht, wel aangemerkt. Kades zouden opgekapt zijn, vriendelijk personeel, wel wat swell bij sterke noordoostenwind. Autohuur naar delphi zou 40= kosten vinden wij duur. Beter de bus nemen vanuit Itea!

Itea Weer een Marina die het "niet gehaald heeft" en dus gratis aan de kade liggen tussen andere vertrekkers. Geen electra, geen water. Een Fin komt later vertellen dat er wel degelijk een havenmeesteres is maar die is te beroerd om geld te innen. Stadje tamelijk doods met veel cafe's aan de boulevard. Ferry kade. Neem hier de bus naar Delphi, vertrekt om 07.15 dan ben je er voordat het druk wordt, rond 15.00 uur gaat de bus terug. Ticket te koop in Itea klein kantoortje aan de straat waar de marina aan ligt tussen de cafe's, met de bushalte er tegenover.

Kiato haven voor lokale boten en vissersschepen. Aanleggen binnen de haven aan de kade links. Pak een mooringlijn op. Tip: bij sterke westernwind als er plaats is leg dan langszij aan met de punt naar het westen. Niet comfortabel als je dan stern-to met mooringlijn ligt.  Bij binnenkomst met harde westenwind kan je beter schuilen binnen langs de dam dan in de haven aan de kade.

Geen electra. Water-aansluitpunten onder deksels in de kade. Water wordt soms door zeilers ook als drinkwater gebruikt. Goed beschut voor noordoostenwind, swell bij (noord)westen wind. Niet comfortabel als je dan stern-to met mooringlijn ligt Leuke winkels, mooie Basiliek, Wind internet winkel. Goedkope vis.

Korinthe Kanaal: VHF 11 melden 3 mijl van te voren. Weer melden 1,5 mijl van te voren. Eventueel wat cirkelen in de baai in afwachting van het commando dat je het kanaal in mag/ andere boot volgen. Volle snelheid. Kosten voor Skadi 185,= euro. te betalen aan de Saronische kant aan een kade waar een kantoor (verkeerstorentje) is gevestigd. Toll fee Corinth channel: price 2018 per unit (Skadi-12,16m. length) 152,68+VAT 36,64) Price 2019 Skadi: estimated euro 149,=+35,76 VAT

Handige website: Korinte Kanaal toll per categorie schip 

voor Skadi categorie ST= private cruiser (EstutoN) Klik rechts boven op het blauwe vakje toll calculator of hier de link--> http://www.aedik.gr/tolls_calc/tolls-calculator.html

LET OP: weekend en feestdagen +25-30% fee. Nachtelijke passage extra toll fee

 ATTICA EN DE SARONISCHE GOLF

Ankerplaatsen: Annavissiou, veel swell bij alle westenwinden, ondanks het rif.

Piraeus: Marina Zea Pasalimani Voor beoordelingen zie Noonsite. Wij vonden het een grote marina, maar goede service, centraal, bewaakt, de marinero haalt je op vanaf zee en helpt met de mooringlijnen, je hoeft zelf niets te doen. Veel afvalcontainers beschikbaar, een hek met pasjestoegang, security: beveiliging rijdt rond op scooters. Het is dan ook aangesloten bij D-Marin Group, net als Gouviá op Corfu en Borik in Kroatië. Service van de Marina medewerkers is uitstekend.

We lagen aan een betonnen ponton D, met uitzicht op de straat achter de Marina. Uitzicht op alle levendigheid maar geen last van enige herrie. Overigens valt dat erg mee in de avond. Enkele Chandlers, een kleine en een grote supermarkt "My Market". Naar Parthenon met bus 040 kost 2 euro. Bushalte in de winkelstraat waar de grote supermarkt op de hoek zit. Brengt je naar het centrum halte  Makrygianni (Μακρυγιαννη) van van daar 10 min. lopen.

Lavrion: (Romeins Laurium)De noordelijke stadskade wordt beheerd door enkele chartermaatschappijen o.a. Argolis. Tip: bezoek het mineraal museum. Open op woensdag, zaterdag en zondag ochtend.

  • Argolis Yachting beheerder Leonidis en Takis, 15,= euro per nacht inclusief water en electra. Aan de boulevard/weg vlakbij grote versmarkt en Ferryhaven. Jeugd verzameld zich hier met brommers in de avond, geen nachtelijke herrie. Beschutte plaats maar toch swell bij zuidenwind, kan dan zeer oncomfortabel worden. Restaurant Mesodromos (Grieks voor wandelstraat) eigenaar Dimitri. Spreekt Duits en Engels. Authentiek, gezellig onder de bomen, goedkoop en zeer goed van kwaliteit.
  • Olympia Marina ligt afgelegen.

Lavrion ankerbaai Ormos Thoriko: grote beschutte baai met strandjes. Herkenbaar aan de rood-witte abriekspijpen in het noorden. Voor alle winden beschut geen swell. Ankerenin klei en zand en wier in 5 meter. Je kunt met de dinghy naar de kant van het oostelijk deel van de stad Lavrion en lopen naar het centrum of naar het museum.

CYCLADEN:

Eiland Kea:

Korissia kade: 20,= euro euro incl electra en water

Korissia ankeren: ankeren wordt ontmoedigd door de politie of verboden ivm met de Ferrydienst. Dit wordt bij willekeur toegepast, soms wel soms niet, soms alleen de schepen die iets te ver naar buiten liggen. Onze indruk is dat dit vaker gebeurt wanneer de kade leeg is - dus commerciele reden heeft

Vourkari kade en ankeren: mooringboeien en vrij ankeren. Aan de kade liggen is hachelijk het is hier en daar te ondiep aan de kade waardoor er kans is dat je met je roer tegen de rotsen komt

 

 

Evia

EVIA ZUID

Karystos kade 4,15 per dag. Je betaalt voor 2 dagen, aankomstdag en vertrekdag. Daarna alle dagen ertussen als je langer blijft. Inklusief water en stroom. Diving:Zeer professioneel duikcentrum. Instructrice Talia neemt alle tijd en doorloopt iedere controle alvorens de duik begint. We betaalden 190 euro voor 2 duiken Peter + voor Ralf 1 refresinstructie aan zee/strand en 2 duiken+zijn uitrusting.

Diving Centre Dikelas

CHALKIS BRUG

Between Euboea (Evia) Island and mainland Greece, the Khalkis bridge only opens at slack tide or when ships can pass with a following tide, as there is a very strong current at other times.

The bridge opens from 2200 to 0400 every day except the first Friday night of the month. Go to the Port Authority between 1600 and 2000 to pay the fee and get your scheduled time. If necessary, contact the Port Authority (Tel: 22210 28888) for information.

Info, timetables Chalkis Brug Evia + info Evia Card.  Old Chalcis Bridge timetables etc.

One Island One Card:To all Evia tourist anchorages you will meet the new Pillars for Power and Water supply. Buy a 12€ value card and use it to the new Pillars around the island:

https://olne.gr/en/one-island-one-card

 

Meer details, zie Noonsite: Noonsite Evripos Channel

 

 

Moorspots: Find info, photos and reviews for marinas and anchorages worldwide

 

SKADI GOES "GREECE" Skadi vaart 21 mei van Triziona naar Kiato. Op 23 mei door het Kanaal van Korinthe

Klik hier voor---> Skadi route 2019

2020: terug naar zuid Dalmatie/rondje Sicilië overwinteren op de boot in Marina di Ragusa
2021: Italiaanse westkust Balearen, Barcelona
2022: zuidelijk naar Andalusië, Portugal en in de winter doorvaren naar de Canarische eilanden
2023: Madeira, Azoren

 

 

SY Skadi Gouvia 2019-05-01 05.20.43

Nieuws over onze reis en onze site

DEKPA en E-TEPAI update Skadi 19-5-2019!

Naast de gebruikelijke Dekpa, vaarvergunning Griekenland, gaat Griekenland een extra belasting heffen. E-Tepai  www.aade.gr/polites/etepai

Het is Skadi gelukt om te registreren zie ---> Skadi website Griekenland algemeen/ belasting. voor de instructies op onze site: registreren, formulieren afdrukken (bij online betalen niet nodig maar wij bewaren ze als bewijs van registratie), naar de bank. Uiteindelijk hebben wij online betaald. Schermafdruk van de bevestiging uitgeprint.

Ons is tevens door de authoriteiten in Gouvia gezegd dat wij als EU inwoners ook behoren uit te checken uit Griekenland, en stempels halen bij de haven authoriteiten, zodat de Griekse overheid min of meer gerechtvaardigd is om de volgende keer bij binnnenkomst de 15,= euro "entry money" kan vragen.

Skadi in de Literatuur

De Skadi, en wij, worden een paar maal vermeld in literatuur van zeilbladen en watersport sites. Hieronder kan je de verhalen teruglezen.

Skadi in Zilt 129

Skadi in Nauticlink editie 147 - februari 2017

Bezoekers vandaag: 42Laatste wijziging: 22-05-2019

Andere vertrekkers