Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 

Sicilië en overwinteren

Ons overwinterjaar 2017/2018 en 2018/2019

 • Algemeen  Italië is duur in diesel, benzine, er is verschil tussen selfservice en benzine tanken met bediende dat scheelt 15 cent per liter. Plaatselijke vis kopen is goedkoop (markt) zalm is duur. Korting op musea en openbaar vervoer geldt hier niet voor 65+.
 • Openbaar vervoer is goedkoop, taxi's duur en een auto huren ook duur tenzij je dit ruim van te voren al uitzoekt: wij bedenken ruim van te voren of we een auto willen huren en bezoeken de website Rentalcars. Van lieverlee krijgen we steeds meer en goedkopere aanbiedingen. In Sicilie hadden wij voor 133,= euro per maand een auto. Beste verhuurbedrijf via Rentalcars/ of direct: Interrent (geblokkeerde borg op creditcard 800 euro) , ook Firefly (laag bedrag geblokkeerd op de creditcard van 600 euro! Déblokkeren duurt 3 weken!), Joyrent ( 500 euro borg), Goldcar blokkeert 800 euro. Let op je contract en huurvoorwaarden. Je mag de auto slechts een half uur later terug brengen dan je hem opgehaald hebt, anders rekenen zij een extra dag.

RIPOSTO - Porto dell'Etna bezocht in 2016 -2017- 2018

 • Mooie Marina bij dorp en aan de voet van de Etna. 2016 van te voren gebeld dat we in deze haven willen overnachten. Men spreekt Engels! Ons werd verzocht, om ons vlak voor aankomst op kanaal 74 te melden. Een hele alerte Marinaio voer met zijn Dinghy met ons mee naar de steiger en zette de mooringlijn vast aan ons schip. Wat een service! Wij hoefden alleen nog de achterlijnen vast te maken, maar hij hielp ons ook daar mee.
 • Kosten 1 nacht naseizoen/voorseizoen: 40 euro. Tarief 12m.+ schip in juni: 76,= euro. Juli/augustus 97,= euro. Prijslijst Portodell'Etna op PDF----> Porto dell'Etna listino transito tariffe gionaliere
 • Uitstekende service van de werf (Renato) toen wij in oktober 2017 terug kwamen uit de Adriatische Zee, met een dieselprobleem (zie blog) Marzamemi
 • De havenlichten deden het al jaren niet meer, dat is moeilijk aanlopen in het donker, wanneer je de haven niet kent. Direct na de dam, bij binnenkomst opletten: rechts ligt een Secca, een rotseiland. In 018 was daar een gestrand schip blijven liggen, een goede markering

MARZAMEMI - Club Nautico: Wij kozen in 2016, op vaart naar onze overwinterhaven, de Club Nautico omdat deze haven makkelijk te vinden was op internet, een duidelijke site heeft en een redelijke prijs leek te hebben. Gebleken is dat je voor een 12 meter schip in november 40,- betaalt. Er zijn slechts 2 prijs tabellen: bassa stagione en alta stagione en in hoogseizoen is het 50,=, slechts 10 euro meer. De havenmeester heeft continue contact met ons gehad en stond ons op te wachten. Fiets is te leen. De haven is wel gevoelig voor swell. Meer ervaringen met deze geweldige mensen lees je in ons reis-dagboek. Club Nautico: persoonlijk, professioneel, vriendelijk. Klein familiebedrijf, doet meer aan als een originele Club de Vela i.p.v. een Prestigieuze Club Nautico. VHF 8.
Marina di Marzamemi, uitstekende service, persoonlijk, professioneel, vriendelijk met iets lagere prijzen dan de Club Nautico, en Salvo geeft al gauw 10% korting. Zie --->https://www.portoturisticomarzamemi.it/tariffe/ In oktober voor Skadi 30,== p.n.

CATANIA Marina Etnea: skadi betaalde in oktober 60,= per nacht in 2018. We hebben veel zeilclubs gezien elk met 1 of 2 pontons. Zoals: Club Nautico Catania; Porto Ulisse; Circolo Nautico; N.I.C.; Porto Rossi; Mediterraneo Yachting Club;  aci Castello; Aci Trezza; Stazzo Acireale.

MARINA  DI  RAGUSA

 • Laatste nieuws juli 2020 opnieuw ernstige verzanding voor de ingang van de marina.Advies: vraag assistentie bij binnenlopen en vertrekken, de Marinero's zijn daarvoor! N.B. verzanding aan de "groene" zijde.
 • april 2019 ernstige verzanding voor de haven. Schepen die diep steken hebben kunnen problemen krijgen met verlaten van de marina na de winterstop.
 • Goede service tot en met het aanleggen. Prijs voor overwinteren  in 2017 1300,= voor 7 maanden. In 2020 1600,=
 • Veiligheid: laag hek dat vaak niet op slot is, wel overal camera's. De Security officer staat met zijn auto voor het hek om de hele nacht de haven te bewaken, tot 04.00 uur.
 • Er is melding in 2018 dat er fietsen zijn gestolen bij de doucheruimtes. Zet je fiets mega op slot in Italië! Ook in de marina. Rapport van gestolen fiest van het hoofdponton in juni 2020.
 • Er wordt veel moeite gedaan om pontons schoon te houden. Mooringlijnen optrekken, oprollen en aan boot binden.
 • Wifi (2018) alleen 60 uur gratis, je krijgt eenmalig 2 vouchers. De Video Piu telefoonwinkel is verhuisd naar het souterrain achter de boekenwinkel in het dorp.
 • Wassen en drogen: Er zijn 3 Wasmachines, was kost 3,50 een lang durende was 4,50. 2 drogers, kosten drogen 3,50.
 • Nautische winkel: Vela Latina
 • Zeilmaker: OneSails/Sisail - Paolo en Laura
 • Gastanks: Camping gaz 85,= nieuwe fles. Vullen (ook Nederlandse gasflessen): 3 euro per liter, La Rosa Gas - Via Sampieri, 9 - Marina di Ragusa. Goedkoper is Hybleagas, Strada Proviciale 25, Ragusa, 15km. van Marina di Ragusa. 2 euro per kilo, hij vult alle soorten flessen, dus ook Nederlandse.
 • Diesel: Wij halen diesel in een gewoon benzinestation dat scheelt 40 cent de liter. Goedkoopste benzinestation was nabij Winkelcentrum Masserie.
 • Activiteiten onder overwinteraars met elke ochtend om 09.00 uur de winter stay-aboard messages op marifoonkanaal 77. Je kan dan ook vragen stellen omtrent koop/verkoop, onderdelen, reparaties, diefstal en gezondheids kwesties.
 • De bus ETNA naar Catania airport gaat (2018)om 05.45, 13.30, rechtsstreeks, 7,90€. Voor recente dienstregeling klik op---> Etna Transporti. De AST bus naar Ragusa stad gaat (dienstregeling 2017) 07.15, 08.15, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.30, 19.45,22.00 uur. Haltes zijn t.o. het gemeentehuis.
 • Een stomerij/ Dry Cleaner is in Marina di Ragusa en in S. Croce di Camerina en een kostuum stomen kost 8,=.
 • Goede opticien in winkelcentrum Ibleo. Goedkoper dan in Nederland!
 • Brandblussers: heb je een auto dan kan je gaan naar "IBLEA Antincendio", Zona Industriale, Ragusa, RG 97100Telefoon: 0932 667306
 • Houdt rekening met de Siesta. Ook de Chandler Vela Latina kan ervoor zorgen dat ze gecontroleerd worden.
 • Dierenarts: Monica Capelli Via Cagliari, 59, 97010 Ragusa RG.Telefoon: 320 709 0278. Zij komt aan boord!
 • Tandarts : Studio Dental G.Uitstekende kwaliteit. Probleem is wel dat men gering Engels spreekt, maar je komt er samen wel uit. Ook gebruiken wij de vertaal app. Controle en tandvleesbescherming gratis. Schoonmaken gebit 80 euro.
 

Wat je moet weten

De EU wet verlaten en terugkomen in een Shengenland

Dit wordt door een aantal Shengenlanden nauwkeuriger nageleefd, i.v.m. de toestroom van vluchtelingen.

Wij werden hierover verwittigd door een in de marina verblijvende Nederlander. Marina Vento di Venezia informeerde ons nader. Er is een grotere controle gekomen op pleziervaart-verkeer i.v.m. het vluchtelingenprobleem en drugs. Voor reizigers die zich continue in een Shengenland hebben verplaatst is er vermoedelijk geen probleem, zegt de Marina. Maar je kunt eenvoudig vòòr je vertrek een  "vertrek" formulier verkrijgen bij de Polizia del Stato. In Venetie is dat tegenover de  nabij Piazzale Roma. Wij hebben dat wel gedaan, het kostte weinig tijd en geen geld. Het kantoor is ook op zaterdag open en zondagochtend.

Men adviseert om toch ook weer in-te-klaren. Dit deden wij in Brindisi bij de politie aan het cruise schip terminal. Eenvoudig, snel en zonder kosten.

De EU adviseert al haar lidstaten om meer te controle te houden over wie de grenzen over gaat en hoe. Sommige lidstaten nemen het advies meer serieus dan voorheen.

BRINDISI

Stadskade Let op / Brindisi Townquay illegal moneycollector

Bij ons verblijf aan het begin van onze Kroatiereis hebben wij gratis gelegen en persoonlijk contact gemaakt met de loodsen/de "ormeggiatori". Deze hebben ons daardoor speciale aandacht gegeven met betrekking tot waakzaamheid. Op onze terugreis hebben wij wederom aangelegd aan de kade. De loods Tonino, inmiddels een vriend van ons, heeft een wakend oog gehouden op SY Skadi. De Marina Approdo delle Indie stuurt personeel langs om je te laten betalen, zeggende dat zij de gehele kade beheren. Het louche type met zonnebril, vaak vergezeld van een armoedig mannetje, draagt een wit Polo-shirt met opdruk "Marina Approdo" en dwingt betaling af van 40,= euro. WANNEER DIT GEBEURT LAAT MENSEN ZICH IDENTIFICEREN EN NEEM EEN FOTO VAN HEN.

VERPLICHT HAVENGELD WAAR OF NIET WAAR

De kade wordt beheerd door de Guardia Costiera (Peter heeft de Guardia Costiera om uitleg gevraagd). Electriciteit en water worden geleverd via de Marina 'Approdo delle Indie, 100 meter verder. Vanaf Hotel International tot aan de Cruisschip Terminal, wordt de kade beheerd door Club "Salento Yachting Terminal". Electriciteit en water worden geleverd door Marina Approdo. Maar...er is meestal geen water en electra. Dit wordt meestal wel geleverd wanneer de Regatta van start gaat in mei. Geen levering is dus niet betalen.

 

Oost Italië Marina's en praktische info

VENETIE

SAN GIORGIO 12 - 13 meter schip juni 53,28 euro per nacht excl. VAT excl. electra.

MARINA SANT ELENA prijs op aanvraag

DIPORTO VELICO VENEZIANA (de zeilclub) prijs op aanvraag( een woordje Italiaans helpt)

MARINA VENTO DI VENEZIA/CERTOSA MARINA 12 - 13 meter schip juni 60,= euro, incl. water en electra; 10% korting lidmaatschap Cruisers Association.Zeer goede service zowel van de marinero als de receptiemedewerkers. Wanneer je na 23.00 uur niet tot aan dit eiland Certosa, terug kan komen met de Traghetto boot, dan kan je Adriane bellen. Hij komt je ophalen met zijn bootje.

De nieuwe wet verlaten en terugkomen in Shengenland: wij werden hierover verwittigd door een in de marina verblijvende Nederlander. De wet heeft betrekking op voornamelijk Italianen die naar Kroatië/Montenegro varen. Er is een grotere controle gekomen op pleziervaart-verkeer i.v.m. het vluchtelingenprobleem en drugs. Voor reizigers die zich continue in een Shengenland hebben verplaatst is er vermoedelijk geen probleem, zegt de Marina. Maar je kunt bij hun een "vertrek" formulier krijgen dat je moet invullen en moet laten afstempelen bij het politiekantoor "Polizia del Stato", nabij Piazzale Roma. Wij hebben dat wel gedaan, het kostte weinig tijd. Het kantoor is ook op zaterdag open en zondagochtend.

CHIOGGIA

 • DARSENA LE SALINE, bij nacht niet zo goed te onderscheiden waar je de Darsena in moet. Passsantensteiger, klein, rommelig. Dicht bij roll-on-roll-off Ferrykade. 60,= euro per nacht.
 • ANKEREN kan heel goed in de wijdse baai ten noorden van de haven.

BARRICATA: een goede tussenstop op weg naar Venetië. Prijs in juni 55,= euro 12 =- 13 meter schip.. Elke meter meer is 5 euro meer. Italiaans sprekend, weinig Engels. Bel of mail om te vragen of er plek is. Ze zijn heel vriendelijk en toeschietelijk. Wij werden, na geen gehoor, teruggebeld. De haven is te ondiep. We konden wel aan de tanksteiger liggen, men zou ons helpen. In de middag werden we gebeld dat het onveilig was geworden en men raadde ons aan naar een andere plaats/marina uit te wijken.

RAVENNA - PORTO TURISTICO MARINARA (vingersteigers) prijslijst

RIMINI

MARINA d'ELITE Prijslijst Let op: de Marina dweept met een folder (nu van hun website afgehaald) met aanbiedingen, die doen je vermoeden dat de prijs voor een ligplaats in juni 35,= euro is. Hier komt nog boottax bij 6,20 euro voor een 12-13 meter schip, personentax 5,= euro p.p.p.d. + 0,70 eurocent toeristenbelasting p.p.p.d. In totaal toch 65,= per nacht.

VIESTE

MARINA CATHARINA , bij binnenkomst eerste twee pontons links. De concurrent staat je eveneens op te wachten (achterste pontons) die is duurder.12-13 meter schip 45,= euro per nacht cash betalen. Catharina is een onberekenbare manager, die afspraken vergeet, dingen kwijt raakt. De kan alles voor je regelen: huurauto, huurscooter noem maar op. Check wel nog een keer of ze een huurauto heeft gereserveerd want ze vergeet het soms. WATER: er is op het ponton drinkwater en gescheiden schoonmaakwater.

ANCONA

 • CEF STAMURA Jachtclub(Societá Educazione Fysica) Deze jachtclub is gevestigd rondom het oude fort " Mole Vanvitelliana " tegenover de vissershaven Mandracchio Basin, aan het verste zuidelijke kant van de haven. Wanneer je belt is er wel een plek beschikbaar. Italiaans praten helpt zeker. Havenmeester Onófrio (Italiaans voor Humphreij) helpt aanleggen. De Club wordt door hem gerund en een vriendelijke ietwat Engels sprekende Albanees. Wij betaalden 40,= cash, inklusief water en electra. Aanmeren met punt van het schip naar de kade. Mooringlijnen oppakken die aan een boei hangen en achter op je schip vastmaken. Dan tussen de andere schepen in wringen.
 • STADSKADE: kan heel goed achter- en tegenover Stamura, tussen de twee visafslagen in. Genoeg ruimte, wel wat overlast van de om 05.00 uur vertrekkende vrachtwagens en het verladen van schepen.
 • MARINA DI ANCONA. Prijzen opgevraagd: juni: - tot 10 meter lengte: 36,= euro; tot 15 meter lengte 63,= euro, boven de 15 meter schip 80,= euro. Per dag inklusief water en electra en VAT.

BRINDISI Stadskade Let op / Brindisi Townquay illegal moneycollector

Bij ons verblijf aan het begin van onze Kroatiereis hebben wij gratis gelegen en persoonlijk contact gemaakt met de loodsen/de "ormeggiatori". Deze hebben ons daardoor speciale aandacht gegeven met betrekking tot waakzaamheid. Op onze terugreis hebben wij wederom aangelegd aan de kade. De loods Tonino, inmiddels een vriend van ons, heeft een wakend oog gehouden op SY Skadi. De Marina Approdo delle Indie stuurt personeel langs om je te laten betalen, zeggende dat zij de gehele kade beheren. Het louche type met zonnebril, vaak vergezeld van een armoedig mannetje, draagt een wit Polo-shirt met opdruk "Marina Approdo" en dwingt betaling af van 40,= euro. WANNEER DIT GEBEURT LAAT MENSEN ZICH IDENTIFICEREN EN NEEM EEN FOTO VAN HEN.

VERPLICHT HAVENGELD WAAR OF NIET WAAR

De kade wordt beheerd door de Guardia Costiera (Peter heeft de Guardia Costiera om uitleg gevraagd). Electriciteit en water worden geleverd via de Marina 'Approdo delle Indie, 100 meter verder. Vanaf Hotel International tot aan de Cruisschip Terminal, wordt de kade beheerd door Club "Salento Yachting Terminal". Electriciteit en water worden geleverd door Marina Approdo. Maar...er is meestal geen water en electra. Dit wordt meestal wel geleverd wanneer de Regatta van start gaat in mei. Geen levering is dus niet betalen.

OTRANTO

PONTON MUNICIPAL aan de stadsmuur : 1 hoofdponton met vijf zijpontons. Deze wordt beheerd door 2 mannen, Sergio tel.nr. 00393343392336 en Mimmo tel.nr. 00393396401424 of 00393891778173. DIEPTE TOT 2 METER!

SANTA MARIA DI LÉUCA STADSKADE

De haven van Santa Maria di Leuca ligt aan de uiterste zuidpunt van de 'hiel' van het Italiaanse schiereiland, waar de Ionische en Adriatische zee elkaar ontmoeten. Het is een populaire aanloophaven voor jachten die de Golfo di Taranto oversteken op weg naar Griekenland of Sicilië

Tijdens de zomer zijn de heersende winden in de Ionische licht tot gemiddeld ZW of SE zeewinden. In de lente en de herfst komen noordelijke winden vaker voor en kunnen ze snel tot bijna storm stijgen, vooral in de luwte van hoge bergketens. Winden in de zomer zijn over het algemeen licht van de Straat van Messina tot het bereiken van de Golfo di Squillace tussen Rocella Ionica en Le Castella. Met alles wat W in de wind heeft, neigt het hier naar beneden te lopen over de bergen van zuidelijk Calabrië, en brengt het sterke windstoten en een ongemakkelijke zee omhoog. De te vermijden omstandigheden zijn echter sterke zuiderwinden bij het varen over dit deel van de Ionische kust. De havens hier zijn weinigen en ver tussen en geen van hen zijn echt veilig om in dergelijke omstandigheden binnen te komen. Verder naar het oosten in de Golf van Taranto heerst de lokale zeewind tijdens de zomer, hoewel een lichte tot matige noordelijke stroming niet ongewoon is. Met sterke zuiderwinden ontwikkelt zich een zware en ongemakkelijke deining over de hele golf. Zie de website van cruiserswiki

Stadskade achter in de port rechts, wat verscholen. Veel vissers die ruimte moeten maken voor een schip dat aankomt, men helpt dan wel met aanleggen.

CROTONE: Yachting Kroton Club. De club probeert nu ook overwinteraars aan te trekken. Prijs is aantrekkelijk zowel als ligging: aan de stad/supermarkten dichtbij/vismarkt. Er zijn weinig overwinterplaatsen voor grotere schepen, zij liggen bij de receptie aan het eind vd haven. Mogelijk is daar geen swell. Verder naar de ingang van de haven is het goed teoeven voor een paar dagen maar swell van passerende vissersboten en wanneer de wind ZW staat. Klik hier voor de prijslijst--->http://www.ykc.it/tariffe/  Offerte overwinteren 2018-2019 in het water voor Skadi 1050,= euro + 250,= verplicht lidmaatschap Club Kroton

Porto Vecchio: Schip op de kant zetten: spreek met Elio. Je mag hier zelf aan je boot werken/antifouling aanbrengen. Skadi op de kant winter 2018/2019: 1000,-- euro inklusief uit het water halen, parkeren, afspuiten, 5 maanden op de kant staan, in het water zetten. Alleen op de kant staan is 120,= per maand.

Elio kan zorgen voor AirB&B bij div familieleden. Wij logeerden tijdens de overstroming in de stad vlak voor ons vertrek naar Nl bij Massimo, appartementen gelegen tussen Crotone en de kaap.

Autohuur vlak bij de haven, bij Europcar, maar reserveren op internet is iets goedkoper.

We stayed for the 4th winter in the yard of Porto Vecchio of Elio Balzano. It s a pleasure to have the Skadi on this yard, Elio is a master with his crane and the crew is very professional and helpfull and the price is very good. Next winter we will go back for the 5th time.

Dieselprijzen Crotone stad 2020: 1,39 - pompen waar alleen cash kan betalen. Wij betaalden 1,43. In de Haven ligt de prijs hoog: 1,70

ROCCELLA IONICA

Toen er berichten kwamen dat er geen verzanding meer was nabij Porto delle grazie zijn wij daar binnen gegaan met ons schip. Achteraan tegen de kade gelegen. Het jaar daarna aan een steiger achterin. Tarief was bespreekbaar: wij betaalden in 2018 in oktober voor de eeerste nacht 48, de tweede nacht 40,=en daarna 28,= euro p.n. Per 2017/2018 werd deze haven populair als overwinterhaven.

Slechte service van Circosta Nautica gevestigd in de werf. Kwamen niet, bellen niet.

zeilschip SKADI

2022 onze succesboot Beneteau Oceanis staat op de werf van Elio Balsano Porto Vecchio Crotone

 • Elio gaat de boeg en achterkant reparaties uitvoeren met gellcoat
 • Elio plaatst een stalen plaat op de boeg
 • Wij overwinteren nog in Casa Sol, Montroy nabij Valencia
 • 10 april uiterlijk rijden wij terug naar Skadi voor een 9e mooie reis in de Middellandse Zee
 • Wij zijn sinds de zomer van 2021 vanwege de slechte gezondheid van Annelies gestopt met zenden van nieuwsbrieven, alle info over de reis staat immers in ons weblog

Schepen die wij o.a. volgen: Passion, Allegra, Grey Hippo, Iskra, Gioconda, Sea Angel, Calypso, Vida Vagabunda, Wahoo, Seamare, Imagine, Aventura,

Huur ons huis

vakantiewoning te huur in Zeeland

Ons mooie huis in Vlissingen vlak bij zee is te huur. Ook de komende Kerst en winter. Klik op onderstaande link voor info en om te boeken.

Vakantiewoning aan zee te huur

Bezoekers vandaag: 42Laatste wijziging: 17-03-2023