Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 
Brrrrrr

1 januari, Een nieuw jaar begint

Deze maand zijn wij vooral bezig met de interne "verhuizing".

Hervinden wat was ingepakt en opgeslagen; de dozen staan plafond-hoog in de werkkamer.Elke dag pakken we drie dozen uit. Maar waar laat je het? Veel snuisterijen, antiek van moeders, schaaltjes en schilderijtjes gaan terug op de planken, aan de muren, op tafel. De rest gaat terug in de doos voor een volgende thuis-periode. Dat zijn o.a. ingelijste foto's, gordijnen en wat boeken etc. Al onze eigen boeken, die in huis-verhuurperiode 2016 in dozen terecht zijn gekomen, gaan weer in de boekenkast. De kledingkast van Annelies kan pas in elkaar gezet wanneer de werkkamer half leeg is. Daar gaat al onze kleding in wanneer Belvilla ons huis weer verhuurt (na 19 maart)

We doen klusjes in huis: buitenverlichting, aanrecht schuren en lakken, en schaffen wat kleine spulletjes aan voor op de boot. We vinden handige dingetjes in huis die op de boot nuttig zijn.

Ondertussen hebben we een huurauto voor 3 weken. In die periode gaan we zeer oude (93 en 98) tantes bezoeken, meerdere keren zien we de kinderen en gaan op visite bij neven en nichten. Een dag chillen met zoon is "goud".

We gaan ook naar de Boot Messe in Dusseldorf waar we Tom en Susan ontmoeten. We houden de hand op de knip maar schaffen een ankerboei aan. Er zijn hierover verschillende meningen zoals over alles, voor de een is het werelds en voor de ander nutteloos of een bron van ergernis omdat schepen erover heen zouden varen. Wij gaan laten weten hoe het ons bevalt. Wij vormen ons ook een idee over aan te schaffen luxe zaken zoals extra accu's, een dynamo van 105 A, een generator, of gewoon toch een keer een Catamaran. We hebben nu besloten de Catamaran pas aan te schaffen als we langdurig oceaan varen. En financieel kan dat pas over 4 jaar.Wel gaan we een kijkje nemen op een Lagoon en praten we met Arthur. Hij vertelt ons dat de Catamarans niet zijn aan te slepen. Ja jongelui, de 60+ generatie met geld is de wereld aan het bereizen met schepen en campers. En er komen steeds meer jonge gezinnen en avonturiers die niet wachten tot 60+ maar het gewoon "doen".

Verder schaffen we wellicht dit jaar niet de tent aan. En we kopen geen luxe bekleding voor in de kuip- hoe gewenst ook- want wat voor nut heeft dat als we toch over 4 jaar overgaan op Cat varen. Kussens komen er wel. En de buiskuip ter vervanging van het exemplaar dat na 10 jaar versleten was en waar Freija doorheen is gezakt en na reparatie ook nog Odin.

De katten

Freija valt af. Ze rennen door het huis, trap op en trap af, snuffelen in de tuin en Odin legt in een kwartier 3 kilometer af door de buurt. Een buurtkat is "afgedropen" nadat Freija haar tijgergeschreeuw heeft laten horen en haar territorium heeft terug geclaimd. Ze knuffelen ons, spelen met elkaar, kruipen genoeglijk in een stoel bij de haard en jagen op muizen. Het eerste cadeautje lag gisteren op de keukenvloer. Piep!

We hebben net als vele andere vertrekkers inclusief de oceaan-reizigers besloten om een paar winters naar huis terug te keren. Ook nodig om Nederlands ingezetene te blijven. Al valt de wintertemperatuur niet mee, geeft het een hoop rust, vooral in het hoofd. Hoe kan dat? Welnu het is even niet nodig continue alert te zijn en bezig met het hier en nu, het leven van de dag zelf, het eten, het varen. Een pauze die meerdere kanten op werkt.

Wat valt op in Nederland

iedereen heeft overal wat van te zeggen en ook van elkaar en, nog erger, tegen elkaar. Het grof uitgesprokene krijgt hier steeds meer de overhand waarbij kwetsen en gekwetst worden een alledaags ding lijken te worden. Bestaat er nog integriteit en fatsoen? Ons gevoel hieover wordt dan bevestigd door een artikel in de Telegraaf over de duizenden 60+ers die Nederland verlaten. Klaar met hufterigheid. En - moeten wij toevoegen- de betutteling van overheidswege.

Het barst van de "domme" TV programma's, die alledaagse levenssituaties schetsen van een bepaals milieu. Spelletjesprogramma's, datingprogramma's noem maar op. En zijn die Frans Bauer, en Gordon nog niet met pensioen? En dan Joling met zijn plastic botox gezicht schreeuwen dat we lid moeten worden van een of andere loterij! We zien trouwens dat mensen steeds vaker kiezen voor Netflix ipv de alledaagse televisie.

Al eerder in een nieuwsbrief geschreven: wat klagen Nederlanders toch! En wat hebben we het goed. We klagen over ons werk en nog meer over stress maar houden vast aan onze luxe. We zien enkele vrienden die besloten hebben van minder geld te gaan leven door eerder met pensioen te gaan en gekozen hebben voor geluk en gezondheid. Een beslissingsmoment dat veel mensen van 60+ nu maken. We proberen anderen te overtuigen datzelfde te doen al is het ook maar enigzins te "minderen".

Ordelijkheid, opgeruimdheid, netheid...allemaal waarden van Nederland en ze zijn te vanzelfsprekend. Mensen kijk eens om je heen hoe fantastisch het is in ons rijke landje. Verdraagzaamheid: we hebben het moeilijk met al die culturen maar ondertussen werkt het gewoon wèl. Ja, er staan inderdaad 50 gekleurde mensen in de tram en slechts 4 blonde.

De kou: onbegrijpelijk dat je jaren lang in de kou met twee kinderen op de fiets 4x per dag naar school reed. De kou valt Annelies enorm tegen. We zijn het niet meer gewend. We zien de hele dag mensen fietsen - zonder muts- en we zijn wel een beetje trots op ons noorderlingen die zich niet van de fiets laten slaan door een beetje harde ijswind.

Overal Bio producten wat een oplichterij! Mensen: Bio honing bestaat niet, bio wijn kan voor die prijs niet en heel de mafia op Sicilië zit in de Bio bestickering op producten die niet Bio zijn en zo verrijken zij zich tegenwoordig aan subsidies. Granen, Spelt, noten in het brood? Is volkoren niet goed dan? En wat een geld kost dat allemaal. En blijkbaar heeft iedereen dat geld. En hiermee komen we terug op al het geklaag....

Stop met de Palmolie in de Nutella waardoor het leefgebied van de Orang Oetan veranderd in palmolie plantages en de Orang Oetans hebben geen leefplek meer. Plastic verzamelen en de rijke meneer over de Duitse grens lacht in zijn vuistje, hij verbrandt 80 % van het plastic en brengt de rest naar een opkoper (China?) Al ons papier gaat naar China om verpakkingen te maken voor onze bestellingen aan media artikelen. En ondertussen gooien wij braaf ieder plasticje in een tas. Dat gaat behoorlijk anders in zuid Europa, misschien té anders maar toch zet het je aan het denken. Zijn wij zwart-wit ? Nee, wij hebben geleerd tijdens onze reis...

Nog een maand en dan gaan we terug naar Skadi, met slechts 2 tassen ipv de 300 kilo spullen die mee terug kwamen naar huis. We hebben niet zo veel meer nodig. We halen een huurauto op in Milaan, gaan daarmee naar Nederland, laden de auto in samen met de katten en rijden naar Genua, nemen de Ferry naar Palermo en rijden naar Marina di Ragusa. Waar we met Imray boek en reisgids eens in onze route gaan duiken. Kalispera, here we come!

 

TCFMARINE

 

 

 

 

SKADI ROUTE  2021 

Skadi is terug in de Ionische Zeenu en op vaart naar Katakolon en via Ithaka, en Lefkas en Preveza terug naar Crotone. Bekijk hier op Google Maps Onze route van dit jaar.

 

Huur ons huis

vakantiewoning te huur in Zeeland

Ons mooie huis in Vlissingen vlak bij zee is te huur. Klik op onderstaande link voor info en om te boeken.

Vakantiewoning aan zee te huur

Bezoekers vandaag: 89Laatste wijziging: 28-09-2021