Hvratska / Kroatie - het juweel van de Adriatische zee
Ons eerste zeilseizoen Kroatië was onvergetelijk mooi.
Er gaan vele verhalen, helaas veel negatieve-, de ronde over Kroatië, over het strenge beleid bij inklaren en uitklaren, de chagrijnige en botte behandeling in havens, restaurants en op straat. Skadi is altijd op reis naar onbekende en negatief belichte bestemmingen, toetst de reputatie op waarheid en moet bekennen dat het allemaal behoorlijk meevalt….anno 2017.
De bergen van Kroatië torenen hoog boven de Adriatische zee uit. Kroatië is een land met 1185 eilanden, kliffen en riffen. Dit prachtige deel van de natuur wordt beschouwd als een van de meest grillige kustlijnen in de wereld. De Kroatische eilanden vormen de tweede grootste archipel in de Middellandse Zee. 67 eilanden zijn bewoond, de grootste eilanden zijn Krk en Cres in het noorden en het eiland Brac en Hvar in het midden.
Er zijn prachtige oude en schone steden, heerlijk goedkoop eten, drankjes en ijs. De bewoners inclusief de authoriteiten zijn vriendelijk, behulpzaam en spreken Engels en/of Duits. Het land ademt hedendaagse cultuur, een rijk historisch verleden, prachtige natuur met kristalheldere wateren.
Je mag het land niet missen op je Middellandse Zee-reis.
In 2019 gaan wij terug naar Zuid Dalmatie: Kornaten, Elafiti eilanden, Dubrovnik. Tevens brengen wij opnieuw een bezoek aan Montenegro, ankerend in de baai van Kotor. En we varen naar Albanië.
wifi
300 free Wi-Fi- admission ports
Google satellite map Wifi-free locationa in Croatia https://croatia.hr/de-DE/reise-info/nutzliche-informationen
2021 Latest news Croatia cruising tax
2022: Skadi will sail to Croatia again
2021 september: same portals. No increase of sojourn tax and vignette.
Payment
- Croatian Cruising Vignette and
- Sojourn Tax
you can register online the arrival of a foreign or a Croatian vessel in Croatian territorial waters by using the “e-Nautika” electronic service of the Ministry of Sea, Transport and Infrastructure in order to pay and download the electronic certificate of payment of the maritime safety fee = the vignette
- Calculate Notification of arrival - fee
- Calculate Vignette- the fee for safe navigation, marine information chart and light fee. A vignette shall be issued as proof of payment of the fee.
For Skadi : 1134,00 Kuna = 150,59 euro per year
Sojourn Tax and maritime safety and pollution prevention fees: https://nautika.evisitor.hr/Vessel-12-15-meters-p203848108
For Skadi for 3 months: 2632,00 Kuna = 350 euro
for one year 3360,= kuna + 450 euro
2018 extreme prijsverhoging "cruising permit and sojourn tax 2018?!"
De Kroatische regering heeft besloten (voorstel is reeds aangenomen) de toeristenbelasting voor booteigenaren te verhogen + de kosten van de cruising permit. Dit betekent dat voor een zelfde periode als dit jaar - 90 dagen- Skadi in 2018 euro 525,= toeristenbelasting moet gaan betalen tegen 185,= euro in 2017. Een belastingverhoging van bijna 400%. Zie de website van Kreuzer Abteilung hierover: klik hierop voor de website
alsmede de website van de cruisers Association klik hier--->CA nieuws Kroatië tax
Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Marina Pula heeft geprotesteerd en live-aboards hopen dat het uiteindelijk minder ongunstig gaat uitvallen.
Sinds kort zijn een aantal organisaties een online- petitie begonnen en we hopen dat dit van invloed zal zijn om de genomen beslissing te herzien. Zie www.anchorages in Croatia.net en Jeanneau.proboards.com
Echter....als je zoals wij hebben gedaan, 3 maanden alleen maar ankert, dan kost Kroatie 16,= euro per dag dit is de 90 dagen cruising permit+ de verhoogde toeristenbelasting. Anders betaal je kosten marina + de belasting. en dat gaat flink oplopen. Wij hebben bewust gekozen voor enkele dagen in Pula Marina Veruda, schuilen voor de langdurige Bora in "Bora-vrij" Zadar en een week Agana waar Annelies op de boot bleef toen Peter een week naar Nederland moest.Buiten die havenverblijven was GRATIS ankeren overal mogelijk.
Veel booteigenaren die hun boot in Kroatie hebben liggen betalen/regelen vòòr het einde van 2017 nog hun cruising permit voor 2018 voor de oude prijs.

Kroatië informatie, inchecken, belasting, concessies
2017
Onze ervaring tijdens onze reis door Kroatië:
Wij hebben onze reis goed voorbereid: ervaren Kroatië zeilers gesproken, tips gekregen en zelf veel internet onderzoek gedaan naar de SPOOKVERHALEN" over het illegaal geld innen. SPOOKVERHALEN dus.
Klik hier----> route Skadi 2017 Meer details (beschrijving/prijze marina's/kortingen etc) worden toegevoegd in de komende maanden.
BINNENKOMST IN KROATIE
Eenmaal in Kroatische wateren, vaar je in rechte lijn naar je "port of entry" - je incheckhaven. De meeste zeilers zetten hun AIS uit om niet door de Kroatische authoriteiten geobserveerd te worden. Onze ervaring is dat ze je niet alleen op AIS zien binnen komen/ vertrekken, maar ook via hun radar. Hang de gele Q-vlag in de mast. Vaar op je bestemming af en vaar direct naar de kade waar je inchecken moet. Dat is waar de EU vlag en de vlag van Kroatie wappert. Volgorde: eerst het politie kantoor bezoeken waar je een bemanningslijst moet tekenen, in 4-voud. Daarna naar de havenmeester/douane om de cruising permit te verkrijgen. Overhandig paspoorten en originele bootpapieren.
In geval van "pech onderweg", waardoor je je incheckhaven niet kunt aandoen, maar je je wel al bevindt in Kroatische wateren. Bijvoorbeeld door slecht weer waarbij aanlopen van de kade gevaarlijk is. Neem contact op met de kustwacht op kanaal 16. Leg je situatie beleefd uit. Men zal contact opnemen met de douane en adviezen geven.
CONCESSIES
Vooralsnog lijken concessies alleen boeiengebieden te zijn en geen ankerplekken op eigen anker waar men geld komt innen.
Vaak worden deze boeien-concessies duidelijk afgebakend met 4 grote gele boeien in elke hoek van het vierkant. Blijf dus buiten het vierkant als je gratis wilt ankeren. Wanneer dit vierkant niet met boeien is begrensd blijf dan 150m. uit de boeienzone. Wij bleven 300m. uit de boeienzone. Wanneer boeien allemaal bezet zijn en je ankert op eigen anker binnen boeiengebied dan wordt eveneens concessie-tarief berekend. Iets dat wij logisch vinden.
- Istrië is concessie-loos. Veel noord- of soms zuidkusten van Kroatische eilanden zijn helemaal zonder concessies.
- Wie aan een boei wil liggen, moet niet verbaasd zijn dat het geld kost. Je krijgt er wat service voor en je bent verzekerd van veilige ruimte tussen schepen. Concessieboeien zijn 30% duurder geworden sinds 2013. Wij hebben 18 euro per dag betaald in Rovinj, In sommige gevallen betaal je 54 euro per dag, maar dan lig je ook in paradijselijk water. Ook toegang tot Kornati is een tariefklasse omhoog gegaan, dat is in 2017 voor een schip tot 15 meter 450 Kuna online, in de voorverkoop. (in Kornati zelf kan dat 750 Kuna zijn wanneer je cash betaalt aan de parkwachter.)
- Er zijn veel vrije ankerlocaties. Wanneer er een concessie is, is er meestal vlakbij nog een goede ( of meerdere) gratis ankerplek die bijna net zo goed en mooi is. Door onze goede reivoorbereiding op concessiegebied kunnen wij op de kaart een beoogde plek uitkiezen. Worden we verrrast door boeien dan varen we een halve mijl verder.
- Je kunt overal ankeren, tenzij er een ankerverbodsbord staat. Anker niet tot 200 meter buiten het verbodsbord.
- Restaurants hebben soms mooringboeien en als je daar aanlegt hoef je geen geld te betalen maar wordt je wel geacht te eten in het restaurant. Meestal topkwaliteit.
TIP: kijk op onze website daar is een link naar Google-maps met onze route en zijn de concessies Kroatië aangegeven. Wij hebben met de 888-gids op schoot en met de verrekijker enkele plaatsen nauwer bekeken en konden dan duidelijk boeien zien liggen of duidelijk niet.
Op de website van het Kroatische Ministerie van Zee, Transport en infrastructuur (Ministartstiva Mora, Prometa e Infrastrukture) kun je een link vinden naar al de officieel geregistreerde boeien concessies die ook nog in kaart gebracht zijn door het ministerie----> Ministerie van Zee, Transport en Infrastructuur Let wel: dit een info uit 2014. Klik op English - Martime Affairs - Nautics: Anchorage-maps voor de details van de boeienconcessies. Op de pagina Nautics: scroll naar beneden en klik op Nautical Anchorages voor de Exel lijst van de geregistreerde boeien concessies.
Op onze Google Map: jaarplan 2017 kun je door ons (soms geziene) gemarkeerde ankerconcessies vinden welke door zeilvrienden aan ons zijn doorgegeven of die wij gevonden hebben op de - zeer nuttige - website van het zeiljacht (SY)Wosamma. Het worden er elk jaar meer. We zullen ons reisschema 2017 komende winter aanpassen en meer details toevoegen (beschrijving etc.)
Boeien concessies die in de 888 Hafen und Buchtenbuch staan, hebben wij vrijwel niet gemarkeerd. Die kan je namelijk zelf goed vinden in deze almanac.
Samen met de 888 almanac die behoorlijk up to date is qua ankerplekken en vooral boeien gebieden, hopen wij zo min mogelijk voor ankerplaatsen te betalen. Begin 2018 schrijven wij daar een nieuwsbrief over. Meer nieuwsberichten betreffende concessies:
Augustus 2017 havenauthoriteit verwijdert illegale boeien-verankeringsblokken
Lijst van verwijderde illegale boeien verankeringsblokken
NOG MEER TIPS
- Pak niet zomaar een boei op en verwacht dan niet te hoeven betalen, zelfs wanneer die boei aan de buitenkant van de concessie ligt.
- ankeren is gratis. Het barst van de gratis ankerplaatsen.
- Wanneer jou gevraagd wordt te betalen op een van die zeldzame momenten, weiger dan beleefd om te betalen en blijf bij je standpunt. Je kunt eventueel een identificatie en een prijslijst vragen. Heeft men die niet dan is het geen officieel geregistreerde concessie. Je kunt een foto maken van hun ID of van hunzelf, maar dat betekent dat je een confrontatie aangaat. Stel geen bemiddeling door havenmeester of politie voor, want men vermijdt het liefste om een confrontatie met politie aan te gaan.
- Vertrouw op je eigen (anker-) inzicht en zeemansschap. Ons is niet overkomen dat illegaal geld werd gevraagd, mede door onze goede voorbereiding.
- concessie beheerders zijn vriendelijk, nemen je afval mee en geven tips

2017 Kroatië, nuttige info, onze ankerplaatsen en havens
Klik hier voor Google maps Skadi route 2017 Adriatic. Hier zijn o.a. alle door ons bezochte Marina's gemarkeerd en gratis ankerplaatsen, ook bezochte concessies/ gespotte concessies en enkele gemarkeerde concessies van de website Wosamma.
Lidmaatschap van de Cruisers Association heeft nog geen koringen voor ons opgeleverd in Kroatië. Mogelijk geeft lidmaatschap van de Duitse zeilers vereniging dat wel; deze is genaamd:"Kreuzers Abteilung".
60+ KORTING op entree musea
Diesel in de haven van Umag: 1,12 per liter ( tegen 1,85 in Italië!)
Gas: alle maten gasflessen worden gevuld. Gasprijs (Pula Marina) 0,80 cent per kilo
Internet TIP: Bewaar een oude telefoon.
Internetkaart Simkaart BON BON. Gebruik je al in bezit zijnde simlock-vrije Dongel. Wij hebben nog Dongels van Spanje (ORANGE)) en Frankrijk (KANGARU) of Portugal (NOS). Koop een sim-kaartje bij een kiosk, mobile shop of supermarkt. In tegenstelling tot Wind in Italië, waar alle activeringen/bijladen op internet kan, moet je hier het simkaartje in een telefoon stoppen om te activeren. Vraag de winkelier, bij eerste aankoop, welke handelingen je moet verrichten en noteer het. De mobile shop kan je een eerste keer wel helpen met het activeren, dat gaat per telefoon en sms in stappen. Elk nieuw kaartje kan je daarna stapsgewijs activeren.
Later zijn we overgegaan op het eigen T-mobile telefoonabonnement van Peter voor onbeperkt Internet in Europa. Helaas verkoopt T-Mobile deze dienst niet meer eind 2017.
STATIEGELD flessen
Pula Marina Veruda: Statiegeld 0,30 eurocent op 1/2 liter bierflesjes. Wordt bij de "Market" niet teruggegeven tenzij je een kassabon laat zien dat je de flesjes daar gekocht hebt. De receptionist van Marina Veruda zegt dat bewoners hun flesjes niet inleveren- teveel moeite- gewoon weggooien. In de meeste gevallen wordt statiegeld wel teruggegeven wanneer je tegelijkertijd een nieuwe krat bier/pak Colaflessen koopt.
WISSELKOERS-COMMISSIE
Wanneer je Kuna's opneemt uit een geldautomaat betaal je 5% commissie per opname. Wanneer je een bedrag pint in een winkel dan wordt er voor de transactie geen commissie berekend door je bank.
Kosten Havens: ACI Marina's zijn duur vooral in hoogseizoen. Er zijn grote verschillen in prijs, in hoogseizoen (tot en met september) van 60-120 euro. Wanneer je de moeite neemt je goed voor te bereiden en op internet zoekt naar beschikbare Marina's (ze staan niet altijd allemaal in de Almanak of Pilotboeken) en je zoekt de prijslijst dan kan je veel goedkoper uit zijn. Voorbeeld Marina Frappa Primosten mid-zomer 100,= euro tegen betaalde stadskade Primosten 54,=euro. Sta je op vriendschappelijke voet met de havenmeester dan rond hij het weekbedrag af naar beneden. Zo ook in Sipan.
UMAG
Inklaren : wanneer je denkt met het uitzetten van je AIS niet gezien te worden, dan heb je dat mis. Ze zien je op de radar. Ze kwamen de volgende dag vragen ( beboeten) of we ingeklaard hadden want wij hadden een bocht gevaren, eerst langs de ACI Marina. De douane had ons verder niet gevolgd en aangenomen dat wij zijn gaan ankeren zonder inklaren.
Bij binnenkomst in de haven is links aan de ACI Marina een seizoensgebonden douane kantoor. Rechts aan de stadkade ook, zie de vlaggen Kroatië / EU. Aan de verticale pier aanleggen. Let op: de stootbanden zijn er verticaal op gemonteerd en van ijzer. Wit huisje is van de Politie. Ga daar eerst heen om een 4-voud formulier te krijgen dat je mee moet nemen naar de Port Authority. Met je rug naar het witte huisje aan de straat is dat naar rechts, eerste straatje links, rechts een glazen deur van een leeg gebouw. Dit is ook het kantoor van de havenmeester. Ga de trap op, klop op de deur en loop het kantoor binnen. Er wordt Duits en Engels gesproken. De leidinggevende meneer was onaardig, stuurde Annelies weg ( toen wij samen stonden te praten) Als je niet eerst bij de politie bent geweest, kan afhandeling van zaken vertragen.
ANKERBAAIEN
- Istrië: Umag stad,concessie: boeien 18,= euro per nacht. Rustig water, geen last van ferry-verkeer.
- Istrië ankerbaai Dajla (niet Dalja), geen concessie, ruim, zandgrond, in Dajla is een statig Renaissance huis te bezichtigen.
- Istrië ankerbaai Mirna, geen concessie, zeer ruime ankerbaai, zand/moddergrond, met campings rondom parkachtig aangelegd. In juni is waterskieën en zijn waterscooters nog niet storend.
- Istrië ankerbaai Kriz nabij naturistencamping Valalta: geen concessie. Een geisoleerde kleine baai, zeer geliefd bij dagjesmensen. In de avond zeer stil, geen huizen rondom. Uit eten gaan kan alleen in Valalta. Heerlijk ankeren.
- Ankerbaai Lon-Rovinj, concessie; 12-13 meter schip 18,= euro p.n., de havenmeester neemt huisvuil mee. Goede plek buiten Rovinj om geen last te hebben van muziek, de baai is omringd door een park met een hotel. Muziek is om 24.00 uur afgelopen. Met de Dinghy naar Rovinj, aan de kade leggen. Goede busverbinding naar Pula. Uitstekende service van de havenmeester door ons te komen vertellen over het slechte weerbeeld en op zijn aanraden zijn we naar een Marina uitgeweken, Pula Veruda, want Vrsar was duur en de westenwind zou golfslag in Vrsar haven geven.
VRSAR
VRSAR MARINA 12 -13 meter schip eind juni 72,= euro
PULA
ACI MARINA klik hierop voor hun website prijs ligplaats per nacht 12 - 13 meter schip in juni en september 72,= euro; in juli en augustus 81,= euro; vanaf oktober 36,= euro
MARINA VERUDA website inklusief prijslijst 2017 zomerkorting 25% dat is voor Skadi 44,= euro i.p.v. 59,=; Veel fietspaden en -routes, leuk aquarium. Lidl, Interspar in winkelcentra met de fiets en auto goed bereikbaar. Lidl Pula: koffiefilters weer wel te koop, koffiecups voor Nespressomachine niet. GAS: gasstation in het Marinacomplex : hier vullen ze een Nederlandse fles van 6 kilo, 12 Kuna = 1,70 euro per liter.DUIKEN: goede duikschool in de Marina, persoonlijke service, 40,= euro voor twee duiken. ZWEMBAD!
ANKERBAAIEN
- Istrië Fjord Saljev Rasa - Tunarika: druk met locale bootjes aan eigen mooringbal. Ferry, swell, weinig plek voor toeristenboten. Luka: prachtig onbewoond oord
- Eiland Krk: Puntarska Draga/Punat: grote inlet (tweede grootste van Krk) met ACI Marina. Daarachter rustig ankeren. Bora bestendig. Of ankeren achter het kleine eilandje in de inlet. Goed op de diepte letten bij de inlet binnenvaren en uitvaren, blijf in de vaargeul aan de kant van de groene tonnen.
- Eiland Rab: Uvala Sveti Mara, een van de 12 ankerbaaitjes aan deze westkust. Er staan geen huizen dus wanneer de dagjesmensen weg zijn in de avond, heb je de baai voor jezelf, ook in juli, samen met hooguit nog 2 schepen. Mooi turqoise water, een inham in groen struikgewas en lage bomen. Wat wespen in juli.
- Eiland Cres: Uvala Vrč / Uvala Ul. Integenstelling tot de ernaast gelegen Uvala Kolorat en Majiska is het hier gratis liggen. Wijds gebied met ruime ankermogelijkheden. Wij hadden wespen in juli. Liefst vroeg in de morgen, vanwege de hitte, kan je met de Dinghy naar Ul-kade en wandeling 750 meter heuvelopwaarts langs dennenbos naar Ul dorp. Bij de kade staan containers om je huisvuil in achter te laten.
- Eiland Pag: Veliki Svetojanj: prachtige onbewoonde locatie. De Bora heeft de kusten geteisterd en volkomen kaal gehouden na ontbossing tijdens de Venetiaanse heerschappij. Het geeft een bizarre en wonderlijk mooie aanblik, ankeren in verlatenheid. Let op je anker, de ankergrond is rots met een laag zand.
- Pag stad aan de binnenzee Paski Zaliv. Ankeren west nabij appartementen of oost t.o. hoetel Belveder. Haventje van Pag is alleen voor kleine bootjes of Dinghy's. Aan de zuidkade kan je in de zomer niet liggen want daar liggen 2 grote toeristenboten. Je kan daar soms tussenin afmeren of ernaast vastleggen om water te tanken. De grote zuidwest kade is meestal helemaal vrij, daar is echter geen water en electra.
- Uvala Prezida ten noorden van Zadar: grote baai, populair bij toeristen en dagjesbootjes. Veel vakantie appartementen (laagbouw).Goed ankeren, Bora bestendig, aanbevolen beschutting. Omdat er twee Bora's zouden komen in 24 uur en (later nog meer) besloten wij beschutting in Zadar te zoeken. Zadar is meestal Bora-vrij.
ZADAR een bora bestendige stad
MARINA BORIK. Sinds een paar jaar behorend bij het Turkse concern Dogus. Wij schuilden voor de felle lang aanhoudende Bora. Wij betaalden 75,= euro per dag in juli. Klinkt duur maar was de voordeligste keuze vergeleken met duurdere havens. Veilgheid gaat voor alles, ook vòòr geld. Eventueel korting 10% wanneer je lid zou zijn van de Duitse Cruisers Association: Kreuzer Abteilung. Daar kwamen wij later achter. Marinero's zijn zeer behulpzaam. Ze zijn een echte vraagbaak en kbevelen technici aan om je te helpen wanneer je een probleem hebt. Zelf klussen ze ook bij. Een niet al te grote marina dichtbij camping, de supermarkt en bezinestation. Leuk om met de fiets langs de kust naar Zadar te rijden; terug is wat lastiger vanwege eenrichtingverkeer. Goed T-bone en vis eten 300 meter zuidelijk van de Marina bij restaurant Gladne Oči.
ACI MARINA prijslijst zie PULA
ANKERBAAIEN
- Sakarun, boeien-concessie, een zeer mooie en populaire ankerbaai met een der mooiste witte zandstranden, en restaurant. Omringd door pijnbomen en coniferen. Onvergetelijk mooi. Je waant je in de Carieb.Wij betaalden in juli 20 Kuna de meter. Wanneer je laat komt is er geen plek meer en is het beter achteraan te liggen , daar zijn vaak nog 3 boeitjes vrij. In de ochtend gaan er boten weg, dan kan je je schip verplaatsen.
- Eiland Sverinac, ankerbaai Kablin vrij ankeren. Diepe nauwer wordende inham, desolate plek. Wij hadden veel wespen in juli en zijn gevlucht.
- Eiland Sestrunj - Dumbocica mooie inham ankeren in 6-10 meter
- Eiland Ugljan- Mala Lamjana wijde fjordachtige baai.
- Eiland Lavdara zuidbaai Skrovada gepasseerd en zo te zien geen concessie
- Eiland Vragada : tussen Otok Artina en Vragada boeienconcessie, iets zuidelijker ligt inham van Vragada dorp, rechts restaurant, links vies haventje voor kleine (vissers-) bootjes, er is een primitieve supermarkt. Iets zuidelijker en duidelijk aangegeven, verboden te ankeren. Na ankerverbod ligt mooie gratis ankerplek.
- Eiland Vrgada zuid ankerplek Kranj: opnieuw als concessie in gebruik genomen, er zijn taxibootjes naar de noordkust naar de restaurants
- Eiland Sminjak - bij passeren boeienconcessie gezien
- Kaprije - Uvala Medos noord mooi en stil en gratis, vroeger was hier een restaurant. Deze is verplaatst naar de zuidkant met boeien. Wij vonden de zuidkant niet mooi en verwaarloosde aanlegsteiger.
SKRADIN en de SKRADINSKY BUK WATERVALLEN klik hier--->Nationaal park Krka
ACI MARINA SKRADIN voor een 12-13 meter schip 83,= in juli en augustus. Zie verder de prijslijst onder Pula. Ten zuidwesten van de marina is het verboden 's nachts te ankeren maar het zou oogluikend worden toegestaan. Anders anker je in het Prokljan Meer. Wij vonden dat geen beste plaats aangezien we 's ochtens vroeg in het park wilden zijn. We hadden twijfels over de ankerplaats ten zidwesten van Skradin en het kwam onverwacht goed uit om met de auto het park te bezoeken vanuit Primosten.
PRIMOSTEN - TROGIR - SPLIT
Primosten - noordelijk van de stad gratis, tussen de twee land-oren ook, maar alles rotsbodem dus ankeren alleen overdag. Primosten stadskade in juli 12-13 meter schip 54,=. Boeien concessie ernaast. Zuidelijk van de boeienconcessie gratis en mooi ankeren.
Rogoznica stadje aan de kade liggen tregenover de Marina.
Marina Frapa in Rogozniça: augustus 98,= euro voor een schip van 12 - 13 meter. Inklusief water en electra en tax. Geen kortingen lidmaatschappen. Geen Skadi keuze.
Achter de dam ( eiland omvaren) ligt een boeienconcessie, duidelijk aangegeven. Langs de kust is ook duidelijk met een bord aangegeven waar je niet mag ankeren. Buiten boeienconcessie is het 30 meter diep, daar goed ankeren met veel ketting. Bij Noordoostenwind en zuidoostenwind doorvaren naar het ruime diepere deel van de inlet = Stupin.
Rogozniça Stupin mooi rustiek ankeren tegenover vakantiedorp.
Marina Agana: Prijslijst marina Agana in Marina-stad Offerte gevraagd: wij krijgen 20% korting wanneer we komen van dinsdag tot vrijdag, blijven we langer dan krijgen we de volgende dagen 10% korting. Verblijf van een week komt dan neer op 59,= per dag all in.
TROGIR
ACI Marina. Zie prijslijst Pula. Chartermarina erg druk.
Ankerplek west van Marina Seget - goede locatie om Trogir met de dingy te bezoeken. Veel onrustig water vanwege verkeer van ferries, taxi's, dagjesmansen in motorbootjes.
Eiland Ciovo - ankeren westelijke arm van het eiland aan de noordkust nabij Donj mooi en rustiek.
SPLIT - eerste twee weekenden van augustus grote hectiek met charterboten
In de baai van Split mag je niet ankeren, zou ook niet prettig zijnvanwege de drukte. Optie is stadskade maar is ook erg druk. ACI Marina toch wel een eindje lopen naar de stad en duur 120,= euro. Marina Zenta deelde ons mede dat ze alleen Kroatische boten namen.
Beter ankeren noord van Split - baai van Kastela: je mag overal ankeren om het schiereiland heen en tegenover de zeilclubs noord van Marina Spinud. Met de Dinghy naar de kade van Marina Spinud en lopen naar de stad - 20 minuten.(Stiekum water tanken aan de kade net als de Gullets die in deze ankerplaats wachten op nieuwe gasten)
Marina Spinud om prijs gevraagd en beschikbaarheid maar ze antwoordden ons niet.
De 3 zeilclubs Sportska Poljud, Sportska Mornar en Sportska Marjan (genaamd naar de heuvel) antoordden niet, willen alleen in het Kroatisch aangeschreven worden.
Marina Kastela noordwest van Split, in de baai van Split: prijs opgevraagd per mail: prijs niet doorgekregen. Wel mededeling dat ze pas tegen de tijd dat we willen aankomen kunnen zeggen of er plaats is. Dit i.v.m. al de charters die die dag terug kwamen.
BRAC
ANKERBAAIEN
- Eiland Braç: Uvala Smrka bij verwachte valwind ankeren met lijn naar de kant of in 12 meter diepte met 40 meter ketting.
HVAR
ANKERBAAIEN
- Stari Grad: ankeren in inham noordwest van Hotel Arkada; nabij de de kade van het hotel is ankerverbod. Makkelijk met de Dinghy naar Stari Grad en helemaal achterin vastleggen tussen vissersboten. 10 meter naar de supermarkt! - handig voor bevoorraden.
- Pakleni Eilanden: Uvala Taršce. Diepe inham aan de zuidkant van het eiland. Oostelijk van (concessie) Luka Soline. Diep in de inham ankeren in zand in waterdiepte van 5-10 meter. Wij verwachtten rotsgrond en geen goede ankergrond, (zie de "888"-gids, maar het viel onverwacht mee.
VRBOSKA ACI MARINA
Prijs ACI Marina prijslijst. Vrboska aanbieding: doordeweeks 20% korting. Wij betaalden 66 euro in augustus. De marina, verstrekt 125 plaatsen for jachten tot 20 meter in waterdiepte tot 8.0 meter. Uitstekende beschutting in alle windrichtingen.
Zuid Dalmatië KORCULA
MARINA LUMBARDA GOEDKOPER DAN DE ACI MARINA. Circa 115 plaatsen. Wij betaalden op 1 september (nog steeds hoogseizoen) 60,= euro per nacht. Wat restaurants, duikcentrum in de volgende baai. Brommerhuur op pleintje. Mooie omgeving, rustiek ankeren in open water of beschut nabij eilandje Vrnik.
ANKERBAAIEN
- Tri Luke. Mooie plek, meest geschikt voor overdag. Slechte ankergrond. Diep in de westelijke inham mooi blauw water maar dicht bij rostkanten en mooringboeien van lokale bewoners. Wij voeren en probeerden steeds meer naar achteren en ankerden na 3 x proberen in 11 meter waterdiepte in de rots/wier/zandgrond. Beste ankergrond leek 17 meter diepte, maar dan lig je niet meer in de inham. Uiteindelijk gingen alle andere schepen die ons kritisch bekeken hadde, ook krabben.
- Pupnatska Luka Prachtige baai. Aan het einde van het zomerseizoen wordt het heel stil wanneer de toeristen aan het strand zijn vertrokken. Bosrijk en steile berghelling. Alhoewel gidsen aangeven dat ankergrond goed is hebben wij 3x moeten ankeren om zeker te zijn dat we vast liggen, dichterbij het strandje is het beste ankeren, daar is meer zand/moddergrond met wier ipv rotsen. En plekken zandgrond met mooi blauw water.
- noord Riviera van Korcula hebben wij niet geankerd maar met de brommer bezocht. Tegenover de bergketen van eiland Peljesac aan de overkant is dit een zeer mooi gebied met smaragdgroen kristalhelder water in schitterende natuur en het azuurkleurige Peljesacski Kanaal.
LASTOVO natuurpark
Een "must see"! In de zomer een incheckhaven. Goede aankomstplek vanaf Vieste- Italië want is maar 60 mijl oversteken. Een onbedorven eiland dankzij de afgelegen ligging van het eiland. Parkwachters komen de verschuldigde toegangsprijs ophalen. Je kunt ook op internet een ticket kopen, dat is goedkoper.Prijs lijst Lastovo 2017 Wij zeide dat ons schip 12 meter was (is 12,16) en betaalden tarief 11-12 meter lengte. De parkwachters kwamen pas de tweede dag en vroegen alleen wanneer we weg zouden gaan. We zeiden morgen en zeiden niet dat we er al lagen, en betaalden dus voor 1 nacht ipv 3. Huur een brommer in Mali Lago en bezoek de hoogste tip van het eiland en de andere baaien.
ANKERBAAIEN Lastovo
- Mali Lago.Tenzij je graag gezellig met andere schepen aan een kade ligt adviseren wij je in Mali Lago te gaan ankeren. Een kleine ronde, lieflijke en stille baai, waar aan de westelijke oever een bruggetje over een smalle kanaalachtige vebinding ligt, naar de grotere zus: Veli Lago. Veli Lago loopt nog ver door als inham en ook daar zijn stille, zeer mooie ankerplekken. Rustiek en prachtig met omringende boshellingen en wat huisjes aan de kant. Voor Veli Lago moet je schiereiland Prezba omvaren en kan je in de stadmarina gaan liggen. Deze baai is eveneens mooi om in te ankeren; Jurjevka Luka zag er heel mooi uit vanaf de waterkant. In Mali Lago lig je zeer beschut.
- De ankerbaaien Skrivena Luka en Zaklopatika zijn ook erg mooi maar niet zo authentiek en stil als Mali Lago.
- Kručika en Korito. Twee mooie stille inhammen voor 1 a 2 schepen noordelijk tussen Mali Lago en Zaklopatika.
MILJET Natuurpark ligt aan de zuidelijkste kant van de lange reeks Dalmatische eilanden. Druk bezocht door dagjesmensen maar stil wanneer de dagtochtboten zijn vertrokken. Parkwachters komen je controleren of je een dagticket hebt of verkopen deze zie--->Prijslijst Miljet Natuurpark
ANKERBAAI POLACE
Een twee mijl lange inham beschut voor noordenwind. Ankeren in zand/wier tussen 4 en 20 meter diepte. Een veilge plaats om je boot achter te laten voor een fiets of wandeltocht naar de meren.De bosrijke omgeving is hier zeer mooi. In de zomer zou het wel heel druk kunnen zijn met Gullets (en muziek)
ELAFITI EILANDEN
De Elaphiti Eilanden zijn een groep van dertien eilanden ten noordwesten van Dubrovnik. De eilanden worden niet allemaal bewoond. De totale oppervlakte is ongeveer 30 vierkante kilometer en er wonen verspreid over de eilanden ongeveer 800 mensen. De eilanden hebben veel groene vegetatie en hebben nog relatief ongerepte landschappen. De naam Elaphiti komt van het Griekse woord hert.
ANKERBAAI SIPANSKA LUKA
Een weelderig bebost en vrijwel onbedorven authentiek eiland. Goede modder/zand ankergrond. Goede beschutting behalve bij sterke noordwestenwind. Wij ankeren in 5 meter waterdiepte. Let erop ruim van de vaarroute van de Dubrovnik Ferry te blijven. Makkelijk met de Dinghy naar de kant achterin de inham waar wat terrasjes onder de bomen zijn en een hotel. De mevrouw van het verkeersbureau(-tje) is de echtgenote van de havenmeester Tomislav Braiovic: een authoriteit op zijn gebied, weet alles kan alles. Wij lagen ook een paar dagen aan de kade vanwege de langdurige oncomfortabele harde noordwesten wind. Wij betaalden na vriendschappelijke gesprekken 300 Kuna per nacht =42 euro. Reguliere prjs in september is 350 Kuna. Kleine winkels met weinig voorraad vooral weinig goede groenten. Wel plaatselijke lekkernijen zoals bessen granaatappels vijgen en olijven.
DUBROVNIK moesten wij overslaan in 2017. Nu is er een nieuwe jachthaven, eigenaar is Marina Frappa. Prijslijst ---> marinafrapa/dubrovnik
ACI Marina Pricelists PDF Voor Skadi 87,= p.n. prijs voorseizoen tot 31/5 en van zondag-donderdag ! Weekend is duurder. Inclusief (normaal consumptie) watergebruik en electra
CAVTAT uitcheckhaven en ankerbaai
Veel swell in de baaien van Cavtat en dat deed ons besluiten direct uit te checken na aankomst rond 16.00 uur vanaf Sipan en door te varen naar Montenegro. Er staan studenten die een lijn aannemen en dan geld vragen. Het is makkelijk om zelf op anker en achteruit varen aan te leggen zonder hulp. Wie de situatie niet kent laat het meestal doen en dan kost het 100 Kuna. In hoogseizoen schjn je nogal wat te moeten rondvaren in de drukke baai met wachtenden om op een mooringplaats te wachten. Veel grote motorjachten. Assertief zijn. Uitchecken is eerst havenmeester en dan politie! Kost niets.
Naar Montenegro is langs kliffen varen vaak staat er een pittige zuidwestenwind met plukkerige golven. Nabij de "pukkel" in het landschap van Kroatie, een mijl of 3 voor de inham van Kotor staat een politie radarpost op de heuvels.