Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 
Brein

Skadi-pedia

In deze blog worden allerlei wetenswaardigheden, eigenaardigheden, bijzonderheden en andere verhalen vermeld. Deze Blog wordt regelmatig uitgebreid.

 
Zandvlieg

Zeer hinderlijke muggen

Knutten of knutjes (Ceratopogonidae) vormen een familie van muggen uit de orde tweevleugeligen (Diptera). Ze worden ook knaasjes, knijten, mietsen (Noord-Nederland), neefjes (Noord-Nederland), mampieren (Suriname) of meurzen genoemd, en soms ook zandvliegen.

Deze zeer kleine steekvliegjes zijn slechts 1 tot 4 millimeter. Ze hebben korte poten, donkere vlekjes op de vleugels en stekende monddelen.

De larven leven in zeer vochtige omstandigheden zoals plasjes water in boomstronken, in bladoksels of in oppervlaktewater. Veel soorten zijn belangrijk als bestuiver van planten, ook voor voedselgewassen van de mens zoals cacao.

Net als steekmuggen zuigen de vrouwtjes bloed van gewervelden, waaronder de mens, voor hun eieren. Hun beet kan een heftige jeuk veroorzaken. Een aantal soorten is door dit steekgedrag verspreider (vector) van een aantal ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën, parasitaire wormen en virussen. Knutten zijn onder andere verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte blauwtong onder herkauwers.

Knutten vertonen zich zelden in de volle zon maar in de schaduw en aan het einde van de dag als de zon laag staat kunnen knutten bij weinig wind zeer hinderlijk zijn. Wat enigszins helpt is goed bedekken van het lichaam en in beweging blijven; ze worden alleen door fijn muskietengaas tegengehouden.

Enkele verdwaalde knutten kunnen in een paar dagen snel uitgroeien tot een complete zwerm. Dit ongedierte kan planten beschadigen en voor veel frustratie zorgen. Maar wat nog erger is: als je niets doet om ze weg te jagen, dan zal het aantal knutten alleen maar groeien. In dit artikel kun je enkele huismiddeltjes vinden die je kunt gebruiken om knutten te bestrijden als je geen sterke chemische middelen wilt gebruiken.

Gooi afval weg.
Gooi rottend fruit en ander rottend organisch materiaal in je groene container en houd het deksel dicht.
Knutten worden aangetrokken door rottend organisch materiaal. Rottend fruit en oude, weggegooide etensresten zijn dus erg aantrekkelijk voor ze. Als je deze voedselbronnen weghaalt, jaag je de knutten weg en zullen ze niet meer op die plek rondhangen.

Leg fruit in de koelkast.
Vers fruit moet je bewaren in afgesloten opbergdozen of in de koelkast.
Knutten kunnen aangetrokken worden door fruit dat ergens open en bloot ligt, zelfs voordat dit zichtbaar begint te rotten. Als je fruit bewaart op een plek waar ze niet bij kunnen komen, zul je de knutten hiermee ook verjagen.

Vangmiddel:

Vul een pot met appelazijn.
Vul de pot tenminste voor de helft met azijn.
Je kunt ook witte azijn gebruiken, maar appelazijn werkt beter om knutten aan te trekken omdat het lichtjes naar appel ruikt.
Je kunt ook een mengsel maken van 2 eetlepels (30 milliliter) appelazijn, 1 eetlepel (15 milliliter) suiker, enkele druppels afwasmiddel en 1 liter water. Je kunt dit gebruiken in plaats van pure azijn.
Je kunt elke pot of bak met een brede opening gebruiken. Een pot is over het algemeen een goede keus, maar een kop, een kom of een ander vergelijkbaar iets zou ook moeten werken.

Bedek de pot met vershoudfolie.
Zorg ervoor dat je de vershoudfolie goed vastmaakt aan de bovenkant van de pot.
Als het nodig is, kun je ook een elastiek om de opening van de pot spannen en over de uiteinden van de vershoudfolie om dit zo op zijn plaats te houden.
Zorg ervoor dat de vershoudfolie strak over de opening van de pot gespannen is.
luit de afvoer af met plakband. Plak meerdere stukken transparant plakband over de afvoer, zodat je deze helemaal afsluit.
Laat het plakband ongeveer 24 uur zitten.

Prik gaten in de folie. 

Gebruik een vork of een tandenstoker om meerdere kleine gaatjes in de vershoudfolie te prikken.
De knutten zullen worden aangetrokken door de geur van de azijn, zodat ze de pot invliegen. Wanneer ze eenmaal in de pot zijn, zullen ze opgesloten zitten.

Zet deze vallen op verschillende plekken in huis neer.
Zet op elke plek waar veel knutten rondvliegen een pot neer.
Voeg elke twee tot vier dagen meer azijn aan de pot toe. De geur van verse azijn trekt de knutten meer aan dan de geur van oude azijn die al enkele dagen in een pot ergens staat.
Leeg de potten wanneer dat nodig is. Wanneer de potten zich vullen met dode knutten, moet je ze leeggooien, afspoelen en opnieuw vullen.

Kleefval:

Bedek een gele indexkaart met honing.
Smeer de voorkant van een gele indexkaart in met een dunne laag honing.
Theoretisch gezien trekt de kleur geel knutten aan. Als je geen gele indexkaarten in huis hebt, kun je ook een andere felle kleur proberen. Je kunt ook geel knutselpapier op een witte indexkaart plakken.
In plaats van honing kun je ook een ander plakkerig middel gebruiken, zoals vaseline of een pasta gemaakt van gelijke delen vaseline en vloeibaar afwasmiddel. De honing ruikt zoet, waardoor het knutten aantrekt. Andere plakkerige middelen zouden ook gewoon kunnen werken.

De gootsteen:

Plantaardige olie
Giet een beetje plantaardige olie in je keukenafvoer.
Als er knutten uit je keukenafvoer komen, giet hier dan 60 milliliter plantaardige olie in.
Giet de plantaardige olie rondom de rand van de afvoer zodat het in de afvoerbuis drupt en aan de zijkanten blijft plakken.

Sluit de afvoer af met plakband. Plak meerdere stukken transparant plakband over de afvoer, zodat je deze helemaal afsluit.
Laat het plakband ongeveer 24 uur zitten.

Haal het plakband de volgende dag weg. Trek alle stukken plakband de volgende dag van de afvoer af. De knutten zouden aan de onderkant vastgeplakt moeten zitten.
Als je op deze manier geen knutten vangt, dan kun je het opnieuw proberen. Laat dit keer een klein gaatje over tussen de stukken plakband. Soms vliegen insecten niet omhoog tenzij ze een luchtstroom door de opening voelen komen.
Herhaal deze methode zo vaak mogelijk totdat je geen knutten meer uit je afvoer ziet komen.

http://www.zeilersforum.nl/index.php/forum-125/82-algemene-vragen-techniek-onderhoud/32678-hoe-houdt-je-muggen-buiten

 

 

 
Blauwe maandag.jpg

Blauwe maandag

Waar komt deze uitdrukking vandaan?

De meest deprimerende dag van het jaar wordt ook wel Blauwe Maandag genoemd. Het is de derde maandag van het jaar !

Er is geen media in de wereld die geen advies kan geven over hoe die dag te overleven. Op de een of andere manier is Blauwe Maandag  ' vieren ' uitgegroeid tot een gemeenschappelijk ding in onze cultuur en iedereen leek dat feit direct te accepteren. Je kan op sommig gebied kritiek hebben op onze moderne beschaving die belachelijke feiten zonder bijzondere reden accepteert, maar daar gaan we nu niet op in.

Docenten van een universiteit bedachten een formule om de meest depressieve dag van het jaar te berekenen. Door de jaren heen is de formule veranderd , maar de meest depressieve dag is hetzelfde gebleven - de derde maandag van het jaar.

Nadat iemand op facebook een bericht over de deprimerende maandag plaatste, konden wij in reactie daarop het volgende op internet vinden:

Volgens sommige relevante bronnen, geloofde men in de Britse Royal Navy , dat, indien sancties tegen ongedisciplineerde zeilers plaatsvond op een andere dag dan maandag, dat pech zou brengen. Daarom was aan boord van de Britse Koninklijke schepen een deel van de maandag, buiten de dagelijkse activiteiten, gereserveerd voor het straffen van ongedisciplineerde zeilers.

Het adjectief " blauw" werd toegevoegd, omdat gestrafte matrozen gewoonlijk waren bedekt met blauwe kneuzingen. Hoewel in praktijk het bestraffen van ongedisciplineerde zeilers al niet meer werd gedaan, werd dit in 1948 door de Britse Koninklijke Marine officieel afgeschaft.

 
Iberisch schiereiland

Weetjes over het Iberisch schiereiland

Iberia is de naam waarmee de Grieken sinds de oudheid aanduidden wat wij tegenwoordig het Iberisch schiereiland noemen.

De Griekse geschiedschrijver Herodotus vermeldt de naam Iberia, maar Strabo (3.4.19) merkte op dat, terwijl vorige auteurs de grens van Iberia buiten de grens van de rivier de Rhône aanduidden, in zijn tijd de grens was gevestigd in de Pyreneeën.

Andere historici claimen dat de naam "Iberia" die werd gebruikt door de Grieken vernoemd is naar het kustgebied tussen de rivier de Rhône en de rivier Iber.

De Iber rivier zou dus de oorsprong zijn van de naam Iberia. De Iber-rivier is de rivier de Ebro in Catalonië, de term Iberia is Grieks en de Latijnse term is Hispania.

Met de naam Iberia wordt door wetenschappers tegenwoordig ook reeds het "eiland" Portugal/Spanje aangeduid vóór zijn omvorming tot een schiereiland, nog geen geheel vormend met Europa, 50 tot 110 miljoen jaar geleden tijdens het Pangea.

 
Dolfijn

Dolfijnen

De in zee levende Dolfijnenfamilie telt ruim 30 soorten en deze varieren in omvang. De Orka met een lengte van 7.10 meter, de Gramper is 3-4 meter, de Tuimelaar is 2-4 meter, de Witflankdolfijn is 2.50-2.75 meter, de Langsnuitdolfijn is 1.75-2 meter, de Donkergestreepte Dolfijn is 1.80 meter, de Mauidolfijn is 1.25-1.75 meter.

Dolfijnen gebruken werktuigen: in Australië zetten sommige Dolfijnen sponzen op hun snuit om die beschermen als zij de zeebodem afspeuren naar voedsel

Dolfijnen doen teamwerk: zij drijven vis bijeen en eten om beurten hun buikje vol. Ook werken 2 kleine groepjes mannetjes samen om een vrouwtje uit haar vrouwtjesgroep te isoleren. Als dat lukt mag één van de groepjes met haar paren.

Strandpicknick: sommige Dolfijnen zwemmen naar de kust en maken golven om vissen aan land te laten spoelen. Daarna gaan ze zelf het strand een stukje op om de vis te eten.

Geheugensteuntje: Dolfijnen onthouden elkaars herkenningsfluitjes en kennen die zelfs nog als ze elkaar 20 jaar niet hebben gezien.

Dolfijnen hebben een zintuiglijk systeem ontwikkeld om onderwater te kunnen zien met behulp van teruggekaatst geluid. In water gaat geluid 4 x zo snel dan in de lucht. Behalve de mens, is de Dolfijn het enige wezen dat een soort naamaanduiding gebruikt.Ook maakt de Dolfijn gebruik van lichaamstaal. Zo kan hij met een bepaalde sprong uit het water aan de groep duidelijk maken dat er vis in de omgeving te eten is.

Langsnuitdolfijnen leven soms in groepen van duizend.

Een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de Dolfijn zorgt ervoor dat ze veelvuldig contact hebben met andere diersoorten waaronder de mens. Veelvuldig wordt waargenomen dat dolfijnen met boten mee zwemmen. Hun neiging naar gezelschap komt ook goed tot uiting in de grote groepen waarin dit dier zich vaak manifesteert.

 Terug
Geplaatst: 27-12-2015 21:44:21

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

zeilschip SKADI

2022 onze succesboot Beneteau Oceanis staat op de werf van Elio Balsano Porto Vecchio Crotone

  • Elio gaat de boeg en achterkant reparaties uitvoeren met gellcoat
  • Elio plaatst een stalen plaat op de boeg
  • Wij overwinteren nog in Casa Sol, Montroy nabij Valencia
  • 10 april uiterlijk rijden wij terug naar Skadi voor een 9e mooie reis in de Middellandse Zee
  • Wij zijn sinds de zomer van 2021 vanwege de slechte gezondheid van Annelies gestopt met zenden van nieuwsbrieven, alle info over de reis staat immers in ons weblog

Schepen die wij o.a. volgen: Passion, Allegra, Grey Hippo, Iskra, Gioconda, Sea Angel, Calypso, Vida Vagabunda, Wahoo, Seamare, Imagine, Aventura,

Huur ons huis

vakantiewoning te huur in Zeeland

Ons mooie huis in Vlissingen vlak bij zee is te huur. Ook de komende Kerst en winter. Klik op onderstaande link voor info en om te boeken.

Vakantiewoning aan zee te huur

Bezoekers vandaag: 39Laatste wijziging: 17-03-2023