Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 

11 mei 2015 Varen met Conclusion / NS

Blankenberghe

Op 11 mei is er een dagje gevaren met een aantal van de collega's van Conclusion en NS.

We zijn om ca 10:30 uit de haven vertrokken richting Zeebrugge met een mooie 4 Bft. Ramiye was niet meer bij het roer weg te slaan en heeft vrijwel de hele tocht gestuurd totdat we in de haven van Zeebrugge vastliepen. Tja toch maar binnen de tonnen blijven, dat vaart beter.

Blankenberge was niet haalbaar in verband met het lage water, de geul is voldoende uitgebaggerd maar in de haven is het te ondiep voor de Skadi, 1,5 uur voor en na laag water kan het schip er niet in.

Rond 13:00 aangekomen in de Marina en daar een terras opgezocht voor een eenvoudige doch voedzame lunch.

Op de terugweg viel de wind wat weg en werd het een zeer relaxed tochtje terug, wel af en toe de motor bij maar rond 19:00 weer terug in de Michiel de Ruijterhaven.

 

 
Kanaal door Walcheren

November: in zacht herfstweer naar het Veerse Meer

De keuze was een weekend met de motor of een laatste keer zeilen..dan is de keuze snel gemaakt. Annelies wilde graag door het Kanaal van Walcheren varen en so be it.

Ondertussen vind Annelies het een makkie om Vlissingen uit te varen, herkent veel op de Vlissingse kust. We werden gevolgd door nog een paar bootjes en het was een prachtige zomerse dag. Op het Veerse Meer veel geleerd over hoofdvaarwegen en nevenvaarwegen en voorrangsregels, allemaal praktijkvoorbeelden. In de haven van Wolphaartsdijk hebben we aangelegd en aan boord spekpannenkoeken gebakken. De volgende dag teruggevaren. Leuk om landschap en stad vanaf het water te zien. Alle bruggen gingen snel achter elkaar open, dat scheelde tijd. Maar bij Vlissingen bleek dat het water nog te laag stond om de haven in te varen en moesten we het ingehaalde half uur verruilen met rondjes dobberen vòòr de sluis tot het water hoog genoeg stond.

Ondertussen rees bij de bezoekers voor het raam van havenrestaurant Evertsen de vraag, wat er toch hand was met dat schip dat almaar voor de sluis lag te draaien..... :D

 
Vriendinnen

Peter met Annelies en Elvira naar Blankenberge

In het weekend van 14 september is Peter met ons naar Blankenberge gevaren.

Zeilmeisje Elvira heeft jarenlang een bootje op de NoordAA gehad, heeft op het IJsselmeer gevaren en dus de nodige zeilervaring. Deze tocht was een cadeautje en bracht al haar zeil-emoties terug. Ze heeft genoten aan het stuur, op de boot met de wind door de haren.

Aanleggen in Blankenberge en met zijn drieën hebben we daar heerlijk geluncht.

Op de terugweg was het geweldig zeilweer met Genua en grootzeil en de Skadi vloog over het water.

 
Annelies voor het stadhuis van Calais met de beeldengroep

3 september, Dagje Calais

Vandaag de hele dag gelopen door Calais.

Eerst op weg naar de Notre Dame van Calais, een imposant grote kerk maar helaas is die alleen in de zomer 's middags open.

Na weer koffie met een plaatselijke tractatie (gebak dus) zijn we naar het stadhuis gelopen met een Belfort toren maar nu van 78 meter hoog welke op het wereld erfgoed van de Unesco staat. Voor het stadhuis een beelden groep van Rodin: les Bourgois de Calais.

Uiteindelijk toch de toren in gegaan. Annelies weer schuivelen langs de wand en ver van de ballustrade. Uiteindelijk opgelucht weer naar binnen en veilig door de ramen naar buiten gekeken. Peter deed nog een extra rondje voor mooie foto's.

Vervolgens hebben we een Carrefour gevonden en het is altijd leuk om rond te neuzen in een enorme Franse supermarkt.

Met een volle tas aan lekkernijen en souveniers zijn we met een soort Hop On Hop Off busje terug naar de haven gereden. Spullen opgeborgen en nog even gelopen naar de middeleeuwse Citadel. Deze was omgebouwd tot een heel groot sportcomplex.

Na de gebakken aardappelen met ui en knoflook, Griekse salade en kippenbouten hebben we de site bijgewerkt.

Soms worden we opgeschrikt door golven tegen de Skadi en gaan we snel kijken welke passanten er nu weer bijkomen. Vandaag een Pool met een behoorlijk nieuw schip waarvan zelfs Annelies kon zien dat hij nog veel moest leren over aanleggen.

 
Gevangen makreel

2 september, van Duinkerken naar Calais

Vandaag zijn we vanuit Duinkerken naar Calais gevaren met een achterlijke wind. Eerst nog met het Grootzeil en de Genua maar doordat de Genua alleen maar aan het klapperen was later alleen op het Grootzeil.

Wel vandaag de eerste makreel gevangen en later zelfs nog een. Lekker voor een hapje vooraf bij de maaltijd.

Een uurtje voordat we bij Calais waren viel de wind helemaal weg en ging de motor aan. Annelies werd toch een beetje katterig door de rollende koers maar nadat ze is gaan sturen ging het wat beter.

Voor Calais moesten we over een kleine ondiepte en vervolgens gingen alle lichten van de haven op ROOD. Wachtendus, op een uitgaande en een inkomende Ferry. Annelies was door de spanning tussen die grote Ferryschepen meteen alle gevoel van katterigheid kwijt.

Voor het Basin de Plaisance moest Skadi aan een mooring vastgelegd worden, opnieuw een spannend avontuur voor Annelies maar ...in 1 keer raak. Wéér wat geleerd. Vrijwel onmiddellijk konden we het basin in en kregen we een mooie plek aan een langsteiger. Aanleggen weer een avontuur en weer in 1 keer raak. Meisje scoort punten. Dat wordt een succesje op de wereldreis.

In plaats van een lunch hebben we maar een paar stukken cake gegeten. Daarna nog even rondgelopen door Calais en een terrasje gescoord.

's Avonds de makrelen gebakken en de rest van de Wraps opgegeten. Op en top vakantiegevoel op het bootje.

 
Beffroi de Saint Eloi

1 september, dagje Duinkerken

Vandaag een stadswandeling gemaakt met als eerste een wandeling langs het Portuair museum met het lichtschip de Sandette en de driemaster de Duchesse Anne.

Verderop ligt de Radarboot de Princess Elizabeth die tijdens de evacuatie van  Duinkerken (operatie Dynamo tijdens de 2e wereldoorlog) meer dan 1700 mensen heeft gered. Het schip is ook een oorlogsmonument geworden.

Na het nuttigen van koffie met een heerlijk chocolade taartje zijn we de Beffroi de Saint Eloi ingegaan, een toren van 58 meter hoogte. Vanaf de top hadden we een prachtig uitzicht over Duinkerken en de Noordzee. Annelies moest eerst op een plak beton in het midden wennen aan de hoogte en is daarna langs de rand meegeschuifeld. Achteraf toch wel een mooie ervaring.

We wilden nog naar het oorlogsmuseum maar je kan de hele wereld niet op een dag zien. Dat bewaren we dus voor een volgende keer.

 
Skadi Duinkerken

31 augustus, Vlissingen naar Duinkerken

Vandaag voor Annelies de eerste grote tocht. En meteen scherp aan de wind met redelijk veel golfslag. Dus besloten we eerst maar eens op de motor te gaan en voorbij Zeebrugge hebben we de Genua erbij gezet. Tot Frankrijk de stroom mee gehad maar daarna 2 knopen tegen.

Al met al een hoop stroom mee gehad.

Voor Annelies was dit een behoorlijk inspannende tocht: de eerste keer met golven, redelijk veel wind op de kop en lang ook.

Na een Grodino en een douche was ze weer op de wereld en werden er heerlijke Wraps gemaakt.

 
Artemis

31 mei en 1 juni, naar Oostende

We vertrekken om 08.30 uur al, i.v.m. laag water. Bijna geen wind, dus helaas varen op de motor. Wel gespot: een zeehond! En een Chinese tanker van 360 meter! Om 13.15 kwamen we aan in Oostende. 

Het bleek een feestweekend in Oostende: evenement Oostende voor Anker. Een rendez vous plaats voor alle schippers met een schip van meer dan 40 jaar oud. Er viel heel wat te beleven en te aanschouwen aan klassieke schepen en majestueuze driemasters, waaronder de Artemis uit Franeker. In de haven was het gezellig druk met shanty koren en zelfs doedelzakmuziek en talloze kraampjes met scheepskoopwaren en veel vis, gamba's, kreeft, krab en heerlijke vissalades. Na een wandeling langs dit evenement en door de gezellige stad was hetvook even in de zon genieten van een wijntje/biertje op een van de gezellige terrasjes. Heerlijk toeven in de middagzon. Ook op de Skadi was het een prachtig gezicht de driemasters te zien binnen komen. Zullen we ook maar een visje bakken? Maritiem leven is een best leven.

 

17 en 18 mei: eerste tocht naar Blankenberge

Op zaterdag voeren Annelies en ik voor de eerste keer naar Blankenberge. Mooie wind, 4 Bft, en eerst alleen met de Genua. Later met wat minderwind trokken we ook het grootzeil er bij.

Een hele mooie zonnige dag en ze kreeg haar eerste indrukken: jeetje wat zijn die containerschepen groot! ...Een boei? Waar dan?...Wow wat kan je ver kijken en wat is het water mooi. 

 

Voorbereiding Seizoen 2014

Annelies

Vanaf 22 februari hebben Annelies en ik 3 weekenden en enkele zondagen de binnenkant van de Skadi onderhanden genomen. Op 11 april ging de Skadi op de kant in Breskens voor reiniging en hebben Annelies, Peter en Brian antifouling aangebracht. Het was een mooie dag met een hoop energie en lol en een flinke portie vis met patat als lunch.

Er moesten wat kleine onderhouds werkzaamheden verricht worden waaronder het vervangen van een plastic kap op de waterpomp. Deze is vorig seizoen op een onverklaarbare wijze kapot gegaan. 

Ook moest de schemerverlichting achter de bank vervangen worden door LED verlichting. IKEA heeft hiervoor setjes te koop die op 12 Volt werken. Wel even prutsen om dat op zijn plek te krijgen maar is een betere, lees veel goedkopere, oplossing dan de dure LEDs uit de watersport winkels.

Vorig jaar is de TV Antenne bovenin de mast geplaatst en de bedrading is al doorgevoerd tot in de instrumenten kast. Het was nu nog een kwestie van de TV bediening monteren en de bedrading op de PC aansluiten.

Als laatste klusje bleef een paar teakhouten strips bij de stuurwielen monteren om het wegglijden onder helling tegen te gaan. Het teakhout was er al maar moest nog op maat worden geschaafd en vastgekit- en geschroefd.

Het teakhout in de kuip is door Peter een paar keer onderhanden genomen en krijgt van lieverlee zijn oorspronkelijke kleur terug.

Ook werd de binnenkant d.w.z. ramen, plafonds en kastjes een keertje met poets- en schoonmaakmiddelen onder handen genomen zodat alles weer spic en span is. De zitkussens van de banken in de kuip zijn overtrokken met nieuw (was al in voorraad) skaileer. Er is een matrastopper van 5 cm dikte, vervaardigd door Buyze Polyether in Voorburg, tijdelijk op het bed in slaapkamer1 geplaatst. In 2015 wordt een complete nieuwe matras geplaatst. De banken in de kuip zijn met mooie sierkussens "opgeleukt". Badkamer en kastjes, ook voor handdoeken, zijn beter, naar inzicht van Annelies, ingericht. Eind november heeft Annelies mooie nieuwe Mepal voorraaddoosjes voor de keukenkast aangeschaft en hebben we de koelkasten en oven helemaal schoon geboend.

We zijn klaar voor het nieuwe veelbelovende jaar!!!

 

   

SY Skadi het was veilig en fijn in Griekenland

WAAR  IS  SKADI 

  • De Skadi staat op de kant in Porto Vecchio, Crotone. Wij zijn terug in Nederland. Deze winter schrijven we ons eerste boek
  • onze nieuwsbrief 2020 ligt over een paar weken in jullie mail.
  • Binnenkort wordt een link geplaatst naar de nieuwsbrieven Evia en Halikidiki 2019. Recente aanmelders voor de nieuwsbrieven krijgen die nog per mail.

ACTUEEL: afgift icp wordt herzien

nos.nl/nieuwsuur/nederlandse-schepen-aan-ketting-in-italie

SKADI - we bespreken het reisplan:

  • 2021: eerst terug naar Evia, Halkidiki en pas in
  • 2022: naar Montenegro - Kroatië - Venetië - retour Calabria - en meteen in doorvaren naar Sardinië, via de Balearen oversteken naar Spanje

Thuis lekker lezen: Waarom je wèl naar Kroatië moet gaan lees je in ons blog en onze zeilschip Skadi nieuwsbrieven 16-17-18 over Kroatië maar ook in dit boek van Ian Moulding en Sarah die op ons aanraden gegaan zijn: Sailing Croatia on a Shoestring

YACHT for sale: Linéa

 

 

 

vakantiewoning te huur in Zeeland

Huur ons huis

Ons mooie huis in Vlissingen vlak bij zee is te huur vanaf mei 2021. Klik op onderstaande link voor info en om te boeken.

Vakantiewoning aan zee te huur

Bezoekers vandaag: 35Laatste wijziging: 30-11-2020