Google 'Translate'

Skadi Discovery Tour
Zeilschip Skadi
 
Schipper en maat (wie is nu wie)

De bemanning van Skadi

Peter Tilburgs is 71 jaar en op 1 september 2009 met de VUT gegaan. Hij is daarna nog als ZZP'er aan het werk geweest maar is gestopt op 15 mei 2015. Peter vaart al meer dan 30 jaar met als belangrijkste vaargebieden het IJsselmeer, de Waddenzee, de Noordzee - naar de Oostkust van Engeland, de Zuidkust van Engeland en de Franse kust tot aan de Engelse Kanaal eilanden. Ook heeft hij een tocht gemaakt door Schotland, de Ierse zee en langs Zuid Engeland terug. Het is al jaren een droom van hem om met zijn schip een meerjaren reis te gaan maken. Hij heeft de Skadi in 2007 speciaal met dit doel nieuw aangeschaft. In eerste instantie wilde hij de Middellandse Zee overslaan en naar de Carib varen en wellicht nog verder. Doordat Annelies graag de Med in wilde, vaart de Skadi daar tijdens de eerste jaren van de reis...één van de mooiste zeeën van de wereld.

Op 5 januari 2014 heeft Peter Annelies voor het eerst ontmoet na kennismaking in december 2013 via internet.

Annelies, Haagse en dus affiniteit met de zee, had geen enkele zeilervaring, en heeft in april 2014 haar Maidentocht gemaakt op de Skadi. In de loop van dat jaar heeft ze veel praktijk ervaring opgedaan tijdens de vele tochten die ze samen met Peter heeft gemaakt. De combinatie van de mens Peter, het avontuur met de boot en het vooruitzicht verre bestemmingen te ontdekken, deed haar besluiten het werkend leven vaarwel te zeggen, de pumps in de kast te gooien, bootlaarzen te kopen en een zeilpak aan te schaffen. Maar een stadse vrouw wil ook op zeilreis wel eens uit, dus de chique jurk hangt in de kajuitkast naast het kostuum van Peter en de parels liggen in het scheepsboudoir en er is ruim keuze uit schoenen.

De Skadi is op 23 mei 2015 na een geweldige vertrekkersborrel met de voltallige bemanning uit Vlissingen vertrokken voor een reis van onbepaalde duur. Het eerste jaar langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. In 2016 zijn we de Middellandse Zee in gegaan en we hebben overwinterd in Marina di Ragusa. In tegenstelling tot de meeste Med-zeilers zijn wij niet tussendoor naar huis gegaan. 17 mei 2017 zijn we begonnen aan ons derde zeiljaar naar de Adriatische Zee. Een onvergetelijke positieve ervaring van de Italiaanse oostkust, Kroatië en Montenegro. In 2018 voeren wij naar Griekenland, de Egeaische Zee in en Peloponnesos om. In 2019 naar Evia en Halkidiki en in 2020 vanwege corona beperkten wij ons tot de Ionische Zee en de Golf van Korinthe, welke een onvergetelijk mooie  ervaring werd.

 
katten bij skadi

Siamezen aan boord

Odin en Freija zijn 2 Siamese "je weet wel" katten van 5 jaar, broer en zus uit het zelfde nestje. Deze reis is de eerste keer dat ze aan boord meegaan.De katten moesten veel leren, met name luisteren. Peter en Annelies zijn Cat-whisperer geworden. De katten lopen naast ons, vaak niet aan een tuigje en gehoorzamen bij elk bevel. Beloning is belangrijk in de vorm van liefde en een snoepje. Gebleken is dat een kat aan boord houden niet moeilijk is, maar wel aandacht en zorg vereist. In ruil daarvoor krijg je veel gezelligheid en knuffels terug.

In de loop van 6 jaar reizen per zeilboot zijn de katten gewend aan de structuur aan boord. Die structuur is grotendeels gebaseerd op het welbevinden van de katten. Zo zeilen wij niet meer onder grote helling. Bij elke stap, verandering van zeil, bij aanleggen en afvaart gaat allereerst de aandacht naar de katten: dat ze op hun rustige veilge plaats liggen, dat we ze niet in de weg lopen als ze juist gaan eten, onze bewegngen zijn vloeiend en zonder lawaai om ze geen stress te geven.

Door de communicatie (nee is nee) weten de katten wat niet mag, zoals te dicht bij de zwemtrap komen tijdens een vaartocht. Het is verboden over de gangboorden te lopen tijdens varen. Ze moeten in de mand en gaan er vanzelf in wanneer de motor gestart wordt: het sein dat we gaan vertrekken.

We zijn ons ervan bewust dat we niet alles kunnen doen met katten aan boord. Dat een oceaan oversteek wellicht niet opportuun is maar het Med avontuur is al indrukwekkend genoeg voor allemaal. Ooit wanneer de katten er niet meer zijn kunnen we grotere reizen maken- we hebben ons daarbij neergelegd. Het compromis dat we maakten had tot gevolg dat we onze ambitie om de wereld over te steken moesten laten vallen maar daar tegenover staat het gezelschap, de afleiding, de troost en de onvoorwaardelijke liefde van je dier. Weeg dat alles af wanneer je huisdieren mee neemt. Je zorgt voor een dier, die taak heb je ooit op je genomen, of je zorgt ervoor dat ze een ander heel goed baasje krijgen. 

 

Wij zijn trekkers

Europa - een Walhalla van erfgoed.

Wij zijn trekkers, geen reizigers. Wij reizen niet naar de zon, wij varen met de zon. Wij hebben geen ander reisdoel, dan binnen elke mijl het land en het volk, cultuur en natuur (en binnen Europa wemelt het daarvan) te ontdekken en de wereld door nieuwe ogen te mogen zien. We genieten van elke zeildag maar vooral van de dagen dat we (eventueel een auto huren en-) de verscheidenheid aan cultuur en natuur kunnen "opsnuiven"; met bewoners te kunnen kennismaken en te leren over hun gewoontes en tradities.

Reis zonder tijdsbestek

Wij reizen zonder tijdlimiet. Dat betekent dat we hopen minstens 10 jaren te varen, zolang we gezond blijven en er geen ingrijpende dingen gebeuren. Wij hebben geen ambitie om te wedijveren met anderen die meer mijlen maken of andere mijlen maken dan wij waardoor wij onbekende "schatten" zouden overslaan en spijt zouden krijgen die niet gezien- of beleefd te hebben. We wensen geen prestatie te leveren, al vindt men onze reis en reisduur (de eerste 2,5 jaar zonder pauze in Nederland) meer en meer een prestatie. We absorberen indrukken, en spiegelen deze af tegen de maatschappij die wij achter ons gelaten hebben en tegenover het beeld dat ons wordt voorgeschoteld op school, in boeken en kranten, op TV.

Onze reis is zich gaan kenmerken door rust, geduld, comfort en genieten. We jakkeren niet, want we hebben alle tijd. We wachten tot de juiste weersomstandigheden zich aankondigen om heerlijk te varen. We gebruiken daarvoor 4 meteorologische websites. We zijn ervaren Med-zeilers geworden, die soorten zeeën herkennen, veranderend weer zien aankomen en onprettige tot gevaarlijke omstandigheden op zee kunnen vermijden door te wachten of een veilig oord te vinden, bijv. vanwege de komst van een oorkaan.

De Skadi is ons drijvend huis en is van bijna alle gemakken voorzien. Naarmate je langer vaart ontstaan er andere wensen om de boot in te richten of aan te passen aan gemak, aan kou, hitte, zonlicht, insekten. Ook qua kastjes- en keukeninrichting, en (on-)nodige spulletjes. Prioriteiten gaan veranderen aangaande energie, watergebruik, gemak. Zouden we overnieuw vertrekken dan zou er veel anders gaan en zouden we andere investeringen hebben gedaan.

Gesprekken met zeilers die kort of jarenlang in de Middellandse Zee varen, hebben ons overtuigd hier ten volle te genieten en niet overhaast naar de Cariben te vertrekken. Vermoedelijk verlaten wij de Med niet eerder dan in 2022. En mogelijk verlaten wij hem niet, of varen wij een geheel andere continent-route dan gepland...

Terug in Spaanse wateren moeten we besluiten of we de Canarische eilanden nog gaan bezoeken, Madeira en de Azoren. De katten hebben daar ook een stem in. Gaat dat niet met Skadi dan wordt dat per vliegtuig/rugzak.

 
De Skadi voor Ile de Brehat

Het Zeilschip Skadi

De Skadi is een Bénéteau Oceanis 40 afgeleverd in 2007. 

De voorafgaande jaren is de Skadi behoorlijk onder handen genomen om voorbereid te zijn op een lange reis. Zo is er een windvaan installatie van Wind Pilot geplaatst, zijn er zonnecellen met in totaal 400 Watt vermogen aangebracht,is een inverter van 2 kW geïnstalleerd, is er een nieuw anker van ultra Marine opgehangen, is er een complete nieuwe zeilgarderobe aangeschaft en zijn er 2 opvouwbare E-Bikes aangeschaft.

Voor verdere info over de uitrusting van Skadi: klik hier-->reis voorbereiding

 

 

De godin Skadi

Skadi is een berggodin uit de Noorse mythologie, de dochter van de Reus Thjazi. Als vrouw van de Wanengod Njörd is zij zelf ook een wanengod. Ook wordt zij öndurgoð en öndurdís, "Ski Godin", genoemd. Zij is verder nog godin van de winter en plaatselijk van de jacht.

Haar vader werd per vergissing vermoord door de goden, waarop Skadi naar Asgard trok om hem te wreken. De goden vreesden de vernietigende kracht van de winter. Zij beloofde van haar wraakneming af te zien als ze een echtgenoot onder hen mocht kiezen en zij haar aan het lachen konden maken. En dus beloofden ze haar dat ze een echtgenoot mocht kiezen tussen de goden; ze mocht haar keuze echter alleen baseren op hun voeten.

Skadi koos Njörd, de god van de zee, hopend dat het Baldr was. Odin maakte bovendien, ter genoegdoening, van de ogen van Thjazi twee schitterende sterren. Omdat Loki haar ook nog aan het lachen bracht, zag ze van verder verhaal af, werd vrede gesloten en nam ze haar nieuwe echtgenoot mee.

Na verloop van tijd gingen de twee echter uit elkaar, omdat Skadi de bergen prefereerde en Njord bij de zee wilde zijn. Volgens sommige mythen (de Ynglinga sage) baarde Skadi ook nog enkele zonen aan de oppergod Odin.

Etymologisch is de naam verwant met het woord schade, zij zou dus een schadeberokkende kracht vertegenwoordigen. Skadi wordt soms ook genoemd als de naam waarvan Scandinavië is afgeleid. Hij komt in ieder geval voor in de oudste plaatsnamen van Scandinavië.

Mogelijk was het een eerdere naam voor die van Nerthus.

   

Onze website

" Lees, niet om jezelf te onderrichten , niet om je te vermaken, maar lees om te leven!" (G. Flaubert)

Niet alleen schrijven wij over onze ervaringen om familie, vrienden en andere volgers op de hoogte te houden van onze reis. Wij zien het ook als enorme geheugensteun, zodat we grote- maar vooral kleine indrukken niet vergeten. Ook denken we de informatie ooit te gebruiken voor de uitgave van een boek.

Onze reis is een wereldreis per zeilboot, waarbij wij ons niet alleen beperken tot het zien van kuststreken, maar ook het binnenland verkennen. Daarbij bezoeken wij historisch- en cultureel erfgoed en soms stuiten wij op onverwachte wetenswaardigheden en gewoontes. Wij vinden het leuk om verder te zoeken en informatie op te diepen over de achtergronden.

Daarbij maken wij gebruik van Forums zoals Noonsite, Nautische websites: Pilotbook Rod Heikell, Jimbsail, Esys.org, cruiserswiki, Cruising Association, toeristisches internationale en plaatselijke websites en openbaar fotomateriaal van overheden, toeristische websites en sporadisch van derden, zoals een enkele luchtfoto; om zeilers te inspireren en hen een juist idee te geven van een havensituatie en landschap.

Wij zijn heel verrast en we worden enorm getroffen door de reacties van onze bezoekers van de website, die ofwel in het gastenboek geplaatst worden, of per mail aan ons worden verstuurd. Menigeen heeft door het lezen van onze blogs, motivatie gekregen om zijn/haar eigen droom waar te maken; een reis te maken, zijn schip in Spanje te leggen. Velen hebben tips gebruikt ter voorbereiding van hun reis. Anderen zijn door vooral de speciale blogs te lezen, gaan reflecteren over wat een reis met je doet of kan gaan doen. Sommigen zien in de verhalen een advies.

Wij weten nu dat hoe perfect je je reis ook voorbereid, emotioneel of technisch, de beste uitrusting van de boot komt pas onderweg bij ondervinding, net als de ware ontdekkingsgeest en het bewustzijn van vrijheid.

Copywrite ©2017.
Foto's en tekst: Annelies van Kleef en Peter Tilburgs

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm, op enige wijze, electronisch, mechanisch, door fotokopiëren, of op enige andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijvers.

zeilschip SKADI

2022 onze succesboot Beneteau Oceanis staat op de werf van Elio Balsano Porto Vecchio Crotone

  • Elio gaat de boeg en achterkant reparaties uitvoeren met gellcoat
  • Elio plaatst een stalen plaat op de boeg
  • Wij overwinteren nog in Casa Sol, Montroy nabij Valencia
  • 10 april uiterlijk rijden wij terug naar Skadi voor een 9e mooie reis in de Middellandse Zee
  • Wij zijn sinds de zomer van 2021 vanwege de slechte gezondheid van Annelies gestopt met zenden van nieuwsbrieven, alle info over de reis staat immers in ons weblog

Schepen die wij o.a. volgen: Passion, Allegra, Grey Hippo, Iskra, Gioconda, Sea Angel, Calypso, Vida Vagabunda, Wahoo, Seamare, Imagine, Aventura,

Huur ons huis

vakantiewoning te huur in Zeeland

Ons mooie huis in Vlissingen vlak bij zee is te huur. Ook de komende Kerst en winter. Klik op onderstaande link voor info en om te boeken.

Vakantiewoning aan zee te huur

Bezoekers vandaag: 43Laatste wijziging: 17-03-2023